Kommunen.dk
MENU

Kommuner opruster kraftigt på it-fronten

Knap halvdelen af kommunernes it-chefer forventer at ansætte flere it-medarbejdere i år. Det er en stor stigning fra foregående år, viser undersøgelse.

Kommuner opruster kraftigt på it-fronten

Knap halvdelen af kommunernes it-chefer forventer at ansætte flere it-medarbejdere i år. Det er en stor stigning fra foregående år, viser undersøgelse.

Det kan godt være, at it-folket i sommeren blev beskyldt for både at være dårligt klædte og kedelige at høre på af tidligere it-ordfører Trine Bramsen (S), men i kommunerne er de i overordentlig høj kurs.

44 procent af de kommunale it-chefer forventer i 2013 at øge antallet af it-medarbejdere i kommunen, viser en sær­kørsel, som Rambøll og interesseorganisationen DANSK IT har lavet for Kommunen på baggrund af undersøgelsen IT i Praksis 2013.

- Jeg synes godt nok, det er et stort tal, men det stemmer overens med den dialog, som vi i øvrigt har haft med de kommunale it-organisationer. De siger, at de har uhyggelig travlt og uhyggelig mange opgaver, og at man er udfordret i forhold til at få det til at hænge sammen, siger Carsten Nørgaard, formand i DANSK IT.

Fra strategi til handling

Oprustningen er markant i forhold til tidligere år. I 2010 forventede bare to procent af de adspurgte ledere at ansætte flere it-medarbejdere, mens det gjaldt 10 procent i 2011 og 20 procent sidste år.

Forklaringen er, at kommunerne de seneste år langt henad vejen har fokuseret på at udpege de fælles dagsordener og strategiske retninger for offentlig digitalisering. Men mange steder er kommunerne først for alvor nu begyndt at klargøre deres it-infrastruktur til at kunne håndtere den ny fælles it-arkitektur og hjemtage gevinsterne ved de nyudviklede it-systemer, som KL og Kombit har sat i udbud, forklarer Jørgen Kristensen Rasch, formand for Foreningen af Kommunale IT-chefer.

- Nu begynder opgaven at blive meget aktuel med monopolbruddet, hvor der er mulighed for at gentænke forretningsgange og it-understøttelse på de opgaver, der ligger indenfor rammerne af monopolbruddet, siger han.

Desuden begynder kommunerne at kunne skimte endemålet for den fælles offentlige digitaliseringsstrategi i 2015, og spørger man kommunerne selv, så påpeger 39 procent, at manglende it-kompetencer bredt set er en væsentlig barriere for at realisere strategien.

Digitale immigranter

Jørgen Kristensen Rasch anerkender, at mange offentligt ansatte i dag ikke ser de fulde potentialer i digitalisering.

- Mange af os indenfor det offentlige er digitale indvandrere og hænger i bremsen, når vi skal omsætte teknologien til en del af vores arbejdsdag. Vi skal bruge kræfter på at omstille vores mindset, og mange har nok svært ved at se potentialet ved for eksempel sociale medier. Men hvis vi skal gøre noget ved det, så er vi jo nødt til at vide, hvad det er for en inkompetence, der henvises til, siger han.

Hele 94 procent af kommunerne tror da også på, at de når i mål i tide med digitaliseringsstrategien – det på trods af, at cirka hver femte it-leder vurderer, at de ved årets udgang må klare sig med færre it-medarbejdere.                          

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR