Kommunen.dk
MENU

Kommuner måler overvægtige børns aktivitet med ur

Et forsøg med aktivitetsmålere om overvægtige børns håndled viser gode resultater. Flere kommuner indfører nu armbåndene.

Kommuner måler overvægtige børns aktivitet med ur

Et forsøg med aktivitetsmålere om overvægtige børns håndled viser gode resultater. Flere kommuner indfører nu armbåndene.
Flere kommuner måler overvægtige børns aktivitetsniveau med armbåndsur. Arkivfoto fra Houston, USA.
Flere kommuner måler overvægtige børns aktivitetsniveau med armbåndsur. Arkivfoto fra Houston, USA.
Foto: Thomas Wilmann, Ritzau Scanpix.

Et ur om håndleddet, der måler overvægtige børns skridt og aktivitetsniveau, har vist sig at være et effektivt redskab i indsatsen til at få overvægtige børn og unge til at bevæge sig mere.

Det startede som et forsøg i Mariagerfjord Kommunes tilbud til overvægtige børn i 2016. Siden er forsøgsprojektet blevet til en fast del af tilbuddet til overvægtige børn, og flere kommuner har adopteret ideen. Aabenraa Kommune har netop indkøbt 120 ure, som kommer ud på overvægtige børns håndled i løbet af den næste måneds tid. Hvidovre Kommune har også delt ure ud i deres tilbud til overvægtige børn.

- Det er enormt motiverende for størstedelen af børnene og også for forældrene. Børnene bliver selv opmærksomme på, at de lige skal bevæge sig lidt mere, fordi de får et tal på det. Så spørger de måske mor og far, om de ikke lige skal gå en tur, fortæller Stinne Pauls, der er sundhedsvejleder i Mariagerfjord Kommunes tilbud “Så letter vi”, der hjælper overvægtige børn og deres familier.

Erfaringerne med aktivitetsmålerne er gode. Børnene er blevet mere aktive, og både forældre og børn giver positiv feedback på aktivitetsmålerne.

En evaluering af projektet viser, at andelen af deltagende børn, der er aktive i mere end de anbefalede 60 minutter om dagen, er steget fra to procent til 16 procent efter at have brugt uret. Samtidig viser evalueringen, at antallet af børn, der kører i bil eller bus til skole, er faldet fra 60 procent til 37 procent efter projektet. Andelen af cyklende børn er steget markant.

   Børn er mest aktive i hverdagen og mindre aktive i weekenden. For forældre er det omvendt, fordi de har mere tid til motion, når de har fri. Det har påvirket forældrene, så de er blevet mere aktive i hverdagen, fordi deres barn har haft et ur på. Det er en dejlig bivirkning.

Aktivitetsmålerne har en tilhørende app, som installeres på forældrenes telefon. Her kan tallene fra aktivitetsmåleren omdannes til point i et digitalt spil. Man skal altså bevæge sig nok i virkeligheden for at komme videre i spillet. Det kan motivere nogle børn til at bevæge sig mere.

Et familieprojekt
En af Stinne Pauls vigtigste erfaringer fra arbejdet med overvægtige er, at det er vigtigt at få hele familien engageret i forandringen. Og her kan aktivitetsmålerne være gode, fordi man kan lave interne konkurrencer eller gå en tur sammen, hvis tallet på uret ikke er tilfredsstillende.

- I evalueringen spurgte vi også ind til, om det påvirker andre i familien, og det var tydeligt at se, at det også havde en effekt på forældrenes aktivitetsniveau. Børn er mest aktive i hverdagen og mindre aktive i weekenden. For forældre er det omvendt, fordi de har mere tid til motion, når de har fri. Det har påvirket forældrene, så de er blevet mere aktive i hverdagen, fordi deres barn har haft et ur på. Det er en dejlig bivirkning, siger Stinne Pauls.

Ekspert advarer
Et af de ure, som Mariagerfjord Kommune bruger til at måle børns aktivitet, er et Garmin vivofit jr. Samme ur, som op til jul blev udråbt som årets største julegavehit. Noget, der fik børnepsykolog John Halse til at reagere. I en artikel i Metroexpress advarede han forældre om julegavehittet, fordi overvågningen af børns aktivitet efter hans mening var “gammeldags opdragelse” og en “stressfaktor” for børnene. Men børnepsykologens vurdering kan ikke få Mariagerfjords sundhedsvejleder til at vakle i troen på, at urene har en positiv indflydelse på børn og unges motivation til at bevæge sig.

- Vi snakkede med familierne om projektet forinden for at høre deres feedback, og der var så mange positive tilbagemeldinger, at det turde vi godt, siger hun.

Hun understreger, at sundhedsteamet ser familierne jævnligt og har en tæt dialog, så de hurtigt kan spotte og reagere, hvis aktivitetsmåleren virker demotiverende.

- Børnene synes jo, at det er sjovt. Det bliver legende for dem. Ligesom Pokemón fik dem ud at gå, selvom de ikke gad ellers, så kan det her få dem til at sige: Jeg har været rigtig god til at være ude i frikvarteret og løbe, fordi jeg gerne vil vinde over mor i skridt. Det kan jeg ikke se noget forkert ved. Et bip på håndleddet får ikke børn til at ville være aktive. Så meget Pavlovs hunde tror jeg ikke, at der er over det, siger Stinne Pauls.

  Det, vi før beregnede som 60 minutters motion, har vist sig kun at være ca. 40 aktive minutter på uret. F.eks. en gåtur i skoven eller lignende. Så uret har helt klart hjulpet os til at øge motionstiden.

Ikke for alle
I Mariagerfjord Kommune er cirka 110 børn blevet udstyret med en aktivitetsmåler, men det er langt fra alle børn i behandlingstilbuddet til overvægtige børn, der har gavn af en daglig påmindelse på håndleddet. Nogle er slet ikke interesserede i det, og for andre børn er det ikke manglede fysisk aktivitet, der er hovedproblemet bag overvægten, fortæller Stinne Pauls. Men for nogle kan det hjælpe dem ud af en ond spiral.

- Når børn ikke har lyst til at være aktive, hænger det ofte sammen med, at de er overvægtige og i dårlig form. Og hvis noget er hårdt, er det ikke særligt sjovt. Nogle har svært ved at holde fast i en aktivitet, og ofte mangler vedholdenheden. Det, at man konsekvent er ret aktiv i hverdagen, har en effekt på konditionen, og det er med til at øge deres glæde ved at bevæge sig, siger hun.

Mariagerfjord Kommune afholdt i juni 2017 en konference, hvor resultater fra projektet blev præsenteret. Siden har flere kommuner vist interesse for at udbrede projektet til deres tilbud til overvægtige børn.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR