Kommunale swap-lån står i minus for milliarder
Kommunale swap-lån står i minus for milliarder
Kommunerne tager livrem og seler i brug, når det handler om at afvikle gæld.
Langt de fleste vælger en fastlåst rente mange år ud i fremtiden for at skabe sikkerhed om budgettet. Rent teknisk sker det ved at swappe lån med bankerne, så man i stedet for en ukendt variabel rente får en højere fastlåst rente. Og de høje swap-renter har været en dårlig forretning de senere år.
En opgørelse lavet af Kommunen viser, at markedsværdierne af finansielle instrumenter i 68 kommuner ved årsskiftet stod i et samlet minus på 2,7 milliarder kroner.
- Det betyder jo, at kommunerne kunne have sparet de her penge i renter, og det er selvfølgelig uheldigt, siger Finn Østrup, professor i finansiering på Copenhagen Business School.
Han kalder det ‘rent pengespild’, at hver enkelt kommune selv skal vurdere og indgå finansielle aftaler med bankerne.
- Men til forsvar for alle dem, som har optaget de her swap-lån, så har der jo været en generel forventning om, at renten ville stige - det er så bare gået den modsatte vej siden, tilføjer han.
Bør gælden samles?
Flere kommuner har swappet en del af deres gæld til en rente på fire-fem procent - et langt højere niveau end mar-keds-renten i dag. Allerværst ser det ud for de kommuner, som har holdt fast i de valuta-swap, der blev indgået i årene før finans-krisen. Her betød et kurs-hop i schweizer-francen sidste år, at lånene er blevet markant dyrere at afdrage.
- Da man indgik de her lån, var der ikke særlig mange, der havde forestillet sig, at schweizerfrancen ville udvikle sig sådan, som den har gjort. Men i dag må vi nok sige, at der ikke var nogen god grund til, at kommunerne skulle satse sådan med deres gæld, siger professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet.
Han mener, at lånereglerne i dag er fornuftige, fordi blandt andet valutaswap er blevet ulovligt at bruge for kommunerne. Finn Østrup ser dog hellere, at al offentlig gæld bliver samlet ét sted.
- Det bør være statens opgave at swappe renter og have overblik over den offentlige gæld, foreslår professoren.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.