Kommunale ledere: Vi er ikke digitalt inkompetente
Kommunale ledere: Vi er ikke digitalt inkompetente
Kritikerne skyder i den grad forbi målet, når de beskylder de offentlige ledere for at være en afgørende forhindring for, at få indhøstet de fulde gevinster ved at udnytte den nyeste digitale teknologi. Sådan lyder reaktionerne fra centrale kommunale leder, efter Det Digitale Råd tidligere på ugen var ude med riven over for de offentlige chefer.
- Det er ganske enkelt noget nonsens. Vi har i mange år arbejdet med den her opgave målrettet og koordineret, og der findes ikke noget andet land, som når op på vores niveau. Hverken i bredden eller dybden, siger Kommunaldirektørsforeningens formand, Bjarne Poulsen, der selv er administrativ førstemand i Rudersdal Kommune.
Det han kalder noget sludder er særligt Det Digitale Råds udsagn om, at utilstrækkelig digital ledelse er den største barriere for, at den offentlige sektor i Danmark i nødvendigt omfang kan indhøste effektiviseringsgevinsterne ved ny teknologi.
Det er en væsentlig konklusion i et nyligt offentliggjort debatoplæg om digital ledelse.
Fej for egen dør
Bjarne Poulsen retter skytset tilbage mod Det Digitale Råd, som repræsenterer tre store private it-leverandører; Microsoft, TDC og KMD.
- De burde gå mere konstruktivt ind i kampen og kunne meget vel begynde med selv at levere programmer, som virker. Alt for ofte oplever vi, at det vi får leveret ikke er køreklart, siger Bjarne Poulsen.
Heller ikke formanden for de kommunale IT-ansvarlige, Jørgen Kristensen Rasch, mener, at kritikken er helt rimelig. Men han synes, at alle bidrag til at sætte debatten om de digitale fremskridt på dagsordenen, er velkomne.
- Det er en meget stor og kompliceret opgave, som vi bruger mange ressourcer på. Ikke blot skal vi have de tusindvis af ansatte i vores organisationer til at tænke som digitalt, vi skal også have borgerne til at ændre deres adfærd, siger Jørgen Kristensen Rasch.
Digital dannelse
Det Digitale Råd kommer ikke kun med kritik, men også anbefalinger. Blandt andet at oprette et ’digitalt ledelsesakademi’, hvor de kommunale leder kan efteruddannes i digital ledelse.
Den idé vækker begejstring hos Sorøs kommunaldirektør, Jens Lysgaard Thomsen, der selv har været med til at gennemføre en digital efteruddannelse af lederne i hans kommune.
Han ser de digitale kompetencer som et nødvendigt element i de kommunale leders ’dannelse’ på lige fod med personaleledelse og politisk ledelse.
- Vi måtte udvikle vores kurser helt fra bunden. Men det er nødvendigt, hvis vi skal lykkes med at få høstet de muligheder, som digitaliseringen bringer med sig. Vi har ikke råd til at lade være, siger Jens Lysgaard Thomsen.
Læs hele debatoplægget fra Det Digitale Råd her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.