Kommunen.dk
MENU

København sætter penge i storkonflikt

Københavns Kommune har sat millioner i 13 selskaber, der er aktive i ulovlige jødiske bosættelser. Det skriver Kommunen.

København sætter penge i storkonflikt

Københavns Kommune har sat millioner i 13 selskaber, der er aktive i ulovlige jødiske bosættelser. Det skriver Kommunen.

JERUSALEM: Med investeringer på 12,9 millioner kroner bidrager Københavns Kommune til en af verdens mest komplekse konflikter: striden mellem israelere og palæstinensere på Vestbredden.

Pengene er anbragt i 13 selskaber, der er aktive i de jødiske bosættelser. Det største beløb, knap 5,4 millioner, er investeret i det franske selskab Veolia, som er blevet sagsøgt for sin rolle i forbindelse med opførelsen af en letbane, der skal servicere de jødiske bosættelser rundt om Jerusalem. Investeringerne vækker harme på Vestbredden.

”Danske kommuner, som ejer aktier i sådanne selskaber, bidrager indirekte til en krig,” siger Dawood Hamoudeh fra den palæstinensiske organisation Stop The Wall til Kommunen.

Han opfordrer i lighed med den israelske organisation Who Profits? Københavns Kommune til at trække pengene ud og sende et klart signal til Veolia og lignende selskaber.

Ikke i strid med politik

De israelske bosættelser på den besatte Vestbred er kendt ulovlige, fordi de strider mod den 4. Genevekonvention, og FN’s særlige repræsentant på virksomheders samfundsansvar, John Ruggie, advarer virksomheder om at træde særdeles varsomt.

Men da der ikke findes FN-konventioner, som regulerer virksomheders aktiviteter på den besatte Vestbred, er investeringerne ikke i strid med kommunens etiske investeringspolitik, vurderer økonomiforvaltningen i Københavns Kommune.

”Det kan man godt sige, men så kan man ikke samtidig kalde sig samfundsansvarlig,” siger ekspert i CSR, Sune Skadegaard Thorsen fra selskabet Global CSR.

Investeringerne falder også Enhedslistens Mikkel Warming for brystet. På næste møde i økonomiudvalget vil han have ændret kommunens investeringspolitik.
”Vores politik er ikke finmasket nok. Når vi har en etisk investeringspolitik, så er det min forventning, at et flertal vil sige, at den ikke kun skal gælde nogle overtrædelser af international lov og ret. Den må også gælde overtrædelser, der foregår i de illegale israelske bosættelser,” siger Mikkel Warming til Kommunen.

Helt så enkelt bliver det næppe. Kommunen har kontaktet økonomiudvalgsmedlemmer fra alle partier. Og kun SF bakker ubetinget op. Socialdemokraterne og De Radikale er dog klar til en diskussion af investeringerne.

Derimod er der intet at hente på den borgerlige fløj:
”Jeg kan ikke se noget problem i vores investeringer,” siger den konservative gruppeformand, Mogens Lønborg: ”Det betyder ikke, at jeg ikke kan se noget problem med bosættelserne. Jeg mener bare ikke, at vi med vores investeringspolitik skal begynde at føre aktiv udenrigspolitik. Det er ikke kommunens opgave.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR