“København må stå ved sit etiske ansvar“
“København må stå ved sit etiske ansvar“
Det er udenrigsministerens opgave at sikre, at investeringsforeninger og virksomheder efterlever dansk udenrigspolitik, mener overborgmester i København Frank Jensen.
”Det er ikke en kommunalpolitisk opgave,” slår han fast.
Udmeldingen kommer efter kritik af Københavns økonomiske engagement i ulovlige israelske bosættelser, som Kommunen afslørede tilbage i maj måned. Udmeldingerne skyder helt ved siden af, mener Sune Skadegaard Thorsen, administrerende direktør i konsulentvirksomheden Global CSR.
”Det er jo et fuldstændigt forkert udgangspunkt. Det kan ikke være sådan, at nationale virksomheder skal følge en given national udenrigspolitik,” mener han.
Investeringsforeninger og virksomheder ville få meget svært ved at agere og nemt træde ved siden af.
”Det vil være uoverkommeligt, hvis erhvervslivet skal tænke sikkerhedspolitik og alle mulige andre politiske interesser ind fra en national udenrigspolitik,” siger Sune Skadegaard Thorsen.
Et grotesk billede
Frank Jensens udmeldinger bliver bakket op af SF i København, der opfordrer såvel udenrigsministeren, KL og erhvervs- og økonomiministeren til at lave en strategi for områder med stor udenrigspolitisk kompleksitet.
København kan ikke så enkelt sende aben videre, mener lektor ved CBS Esben Rahbek Gjerdrum Pedersen, der er ekspert i virksomheders sociale ansvar, CSR.
”Det er jo kommunen, der har et problem, hvis de investerer i virksomheder, der handler i strid med kommunens politiske agenda. De kan ikke bare eksportere det moralske problem over på andre,” siger han.
Kommunen fortalte i maj, at København har investeringer for 12,9 millioner kroner. Pengene er fordelt på 13 selskaber, som er aktive i de jødiske bosættelser. Det største beløb lød på 5,4 millioner kroner og er investeret i det franske selskab Veolia. Virksomheden er blevet sagsøgt for sin rolle i forbindelse med opførelsen af en letbane, der skal servicere de jødiske bosættelser rundt om Jerusalem.
Etisk investeringspolitik skal bygge på internationale standarder. Sune Skadegaard Thorsen mener ligefrem, at man risikerer at komme i strid med international handelsret, hvis man stiller nationale krav dikteret af nationale politiske interesser.
”Derfor findes den 'silver bullet' ikke, som Frank Jensen peger på. Så simpelt er det ikke,” siger Sune Skadegaard Thorsen.
Dømt til at mislykkes
Esben Rahbek Gjerdrum Pedersen har svært ved at se, hvordan nationale retningslinjer skal fungere som et slagkraftigt system uden at lande på laveste fællesnævner.
”Hvis man bliver meget detaljeret, og det lige pludselig afhænger af den udenrigspolitiske agenda, og hvem der tilfældigvis har magten lokalt eller centralt, så tror jeg, forsøget på at finde fælles fodslag næsten er dømt til at mislykkes på forhånd,” vurderer han.
Han kan bedre forestille sig et mere decentralt samarbejde mellem kommuner, hvor der er plads til udpræget frihed for den enkelte kommunalbestyrelse.
Kommunen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Frank Jensen og Jesper Christensen, gruppeformand for socialdemokraterne i København.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.