Kommunen.dk
MENU

KL: Ministers veto mod solcelleanlæg går imod ministerens egne ord

Regeringen ønsker, at kommunerne leverer mere grøn strøm, men indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) nedlagde i januar selv veto mod et stort solcelleanlæg på Djursland. Det undrer KL og borgmesteren i Norddjurs.

KL: Ministers veto mod solcelleanlæg går imod ministerens egne ord

Regeringen ønsker, at kommunerne leverer mere grøn strøm, men indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) nedlagde i januar selv veto mod et stort solcelleanlæg på Djursland. Det undrer KL og borgmesteren i Norddjurs.
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) vil gøre det lettere for kommunerne at opsætte vindmøller og solceller op. Derfor møder det undren hos KL, at ministeren i januar selv nedlagde veto mod et solcelleanlæg på Djursland.
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) vil gøre det lettere for kommunerne at opsætte vindmøller og solceller op. Derfor møder det undren hos KL, at ministeren i januar selv nedlagde veto mod et solcelleanlæg på Djursland.
Foto: Asger Ladefoged, Ritzau Scanpix

For godt en uge siden stod Johan Brødsgaard (RV), formand for KL’s Kultur-, Erhverv- og Planudvalg, på scenen ved KL’s teknik og miljøkonference i dialog med indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) om, hvordan man skal gøre det lettere for kommunerne til at bidrage til den grønne omstilling. 

Regeringen havde kort forinden præsenteret sit nye Danmark kan mere II-udspil, hvor man foreslår, at der skal etableres fire gange så meget vedvarende energi i kommunerne. Ministeren var klar på at skulle fjerne en del af de snubletråde, som kan fælde de grønne projekter. 

Men kort efter kom det frem, at ministeren selv har gjort sig skyldig i, at fælde et stort solcelleprojekt i Norddjurs Kommune. 

- Det fremstår paradoksalt men er samtidig et godt eksempel på den aktuelle lovgivning, som vi er nødt til at have lempet, siger Johan Brødsgaard.  

Ministeren nedlagde således i et brev veto  mod et solcelleanlæg på Djursland, da dele af projektet befinder sig inden for kystnærhedszonen, som er tre kilometer fra kysten, og “at et større solcelleanlæg vil forringe områdets naturmæssige og kulturhistoriske landskabsværdi”.

- Så må man bare sige, at så bliver det svært at etablere VE i Danmark. Mange af de steder, hvor der er plads er tæt ved kysten, så man kommer til at sætte nogle begrænsninger, hvis ministeren fastholder, at et projekt som dette ikke kan blive til noget.   

Det fremstår paradoksalt men er samtidig et godt eksempel på den aktuelle lovgivning, som vi er nødt til at have lempet.

Ærgelse på Djursland

Det er ikke kun Johan Brødsgaard, der er skuffet over ministerens veto. Borgmester i Norddjurs, Kasper Bjerregaard (V) er også utilfreds med sagens forløb. 

- Det er utroligt ærgerligt. Vi vil gerne den grønne omstilling, og her var et projekt, der lå lige til at blive gennemført. Andre steder har man set, at der har været lokal modstand mod projekter, men det har der ikke været her. Der er ikke nogen, der har haft indsigelser, så det har vakt en vis undren, at vi ikke kunne genmføre projektet, siger Kasper Bjerregaard.

Norddjurs Kommune behandler flere lignende solcelleprojekter, og han påpeger, at det er fåtal af projekter af denne type, hvor der er så få indsigelser eller modstand lokalt. Det vækker blot yderligere undren hos borgmesteren.

- Der er rigtig stor opbakning lokalt til projektet, så vi er selvfølgelig interesseret i at gå i dialog for at vi kan realisere projektet. Vi går derfor ind i alle de processer, vi kan, for at få det til at lykkes, siger Kasper Bjerregaard. 

Trods det første afslag har borgmesteren fortsat forhåbning om, at projektet kan blive til virkelighed. Det har han særligt i lyset af de seneste udmeldinger og situationen i Ukraine. Det giver anledning til at sætte endnu mere fart på den grønne omstilling, mener borgmesteren. 

Derudover henviser han til meldinger fra miljøminister Lea Wermelin (S), som ligeledes ønsker at kigge på sagsbehandlinger og proceduren i forbindelse med opsætning af VE.

Kasper Bjerregaard håber, at Kaare Dybvad vil ophæve sin veto mod projektet, borgmesteren har dog endnu ikke hørt nyt fra ministeren i sagen. 

Gode ord men mangel på handling

Vetoet, som TV2 Østjylland har fået indsigt i, er sendt på vegne af både Plan- og Byggestyrelsen og Miljøstyrelsen med Kaare Dybvad som afsender. Brevet er dateret til d. 21. januar 2022 – og altså før Ruslands invasion af Ukraine.  

Og det er en vigtig del af fortællingen. Statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes ministerhold har gang på gang understreget, at vi befinder os i en ny verden. Brevet er ligeledes sendt, før Mette Frederiksen i februar erklærede, at “det grønne er ikke længere sekundært”, og at hun nu var lige så grøn, som hun var rød. 

- Den grønne åbenbaring er først kommet for nyligt for dem, og det kan tage noget tid at komme ind på et nyt spor, siger Johan Brødsgaard. 

- Det er positivt i ord, men det kræver også handling. 

Regeringen har tidligere gjort sig uheldigt bemærket i VE-kredse, da man gik ind og slog hælene i for et kystnært havvindmøllepark ved Omø, som havde været undervejs i en lang årrække, men hvor regeringen i 11. time besluttede, at området i stedet skulle udlægges til Natura2000-område.

Sagen i Norddjurs understreger på ironisk vis behovet for klarere rammer for etablering af VE. 

- Det her et et godt eksempel på det præcis modsatte af, hvad regeringen selv ønsker. Hvis regeringen vil fortsætte med handle, som de har gjort her, må de selv komme på banen og vise, hvordan man udbygge VE på land. 

Ministeren har udvist interesse og opmærksom om, hvordan der kan skabe bedre rammer for kommunernes VE-planer. 

Vi vil gerne den grønne omstilling, og her var et projekt, der lå lige til at blive gennemført. Andre steder har man set, at der har været lokal modstand mod projekter, men det har der ikke været her. Der er ikke nogen, der har haft indsigelser, så det har vagt en vis undren, at vi ikke kunne genmføre projektet

Indenrigsministeriet er blandt andet igang med at lave en kortlægning af VE-projekter, som af den ene eller den anden grund ikke er blevet realiseret for at finde og fjerne snubletråde. Tidligere i april ophævede Kaare Dybvad Viborg Stiftsøvrigheds indsigelse i en sag, hvor stiftet gjorde indsigelse mod Vesthimmerlands planer om at at opsætte seks vindmøller nær Gundersted Kirke.

Johan Brødsgaard håber også, at ministerens veto blot var et udtryk for gamle vaner, og at man nu fremover vil have en anden tilgang til sådanne projekter.  

- Hvis Kaare Dybvad, statsminister og mange flere skal leve op til de målsætninger, de selv har sat, så er det altså projekter som det i Norddjurs, som skal lykkes, siger Johan Brødsgaard. 

Kommunedrevet omstilling

Og det haster med at give kommunerne bedre rammevilkår for at etablere VE-anlæg. Udbygningen med særligt landvind i Danmark er gået i stå og ifølge brancheorganisationen vil udbygningen stoppe i løbet af 2022 og været helt gået i stå i 2023. Således blev der kun solgt tre landvindmøller med en samlet kapacitet på 11 MW i 2021. 

Og med regeringens oplæg til at der skal være produceres dobbelt så meget grøn strøm fra landvindmøller og ti gange så meget strøm fra solcelleanlæg, ligger der en presbold til kommunerne, der endnu ikke ved, om det bliver en kan- eller skal-opgave. 

- Meget af den grønne omstilling kommer til at være kommunedrevet. Hvis vi skal firedoble det, vi producerer af energi, har vi brug for frie rammer til at finde den plads, der skal til at etablere. 

Her har KL foreslået at sammentænke indsatsen i større energiklynger i form af såkaldte energiøer på land i stedet for, at kommunerne enkeltvis og uafhængigt af hinanden forsøger at opstille vindmøller og solceller for at nå regeringens mål. 

- Det er helt afgørende, at vi planlægger sammen. Her synes jeg, at energiøer på land er en rigtig god idé. Hvis vi kan skabe store anlæg, der kan trække læsset relativt få steder i landet, er det en måde at sikre den folkelige opbakning. 

Men for at det kan lade sig gøre, skal rammerne for kommunernes indsats på plads, mener Johan Brødsgaard. 

- Der er to spor: Et samarbejde på statsligt niveau, der kommer til at koste nogle penge, og rammerne, som vi kan skabe lokalt, men som vi har brug for opbakning til.

 

Rettelse: I en tidligere version af artiklen fremgik det at brevet blev sendt af minister Kaare Dybvad d. 21. januar 2021, mens det er d. 21. januar i år. Vi beklager fejlen.

Kommunen.dk forsøger at få en kommentar fra indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR