Kommunen.dk
MENU

Kassetænkning står i vejen for socialøkonomiske initiativer

Sociale iværksættere bliver drænet for energi, når de forsøger at samarbejde med kommunerne, der ofte er præget af stive licitationsaftaler og kassetænkning.

Kassetænkning står i vejen for socialøkonomiske initiativer

Sociale iværksættere bliver drænet for energi, når de forsøger at samarbejde med kommunerne, der ofte er præget af stive licitationsaftaler og kassetænkning.

”Man bliver træt, når kommunen gør kvindernes vej så håbløst besværlig,” siger Rosemarie Wedell-Wedellsborg. Hun var i 2006 med til at starte Props and Pearls, en sundhedslounge for kvinder, der er ramt af brystkræft, underlivskræft eller inkontinens. Konceptet er at hjælpe kvinderne til fornyet livsglæde ved at tilbyde viden, udvikle sociale projekter og sælge produkter. Ofte møder Props and Pearls kommunerne på licitationsaftaler på brystproteser, og her oplever Rosemarie Wedell-Wedellsborg stor forskel på samarbejdsviljen:  

”Nogle kommuner lægger hindringer for os ved at nægte at oplyse os, hvor meget de vil betale for en brystprotese, fordi de kun vil samarbejde med de producenter, som de har lavet en licitationsaftale med. Andre kommuner fortæller borgerne, at de alene må gå til udvalgte leverandører,” siger hun.

Ifølge serviceloven må kvinderne frit vælge, hvor de vil have deres protese fra. Props and Pearls har valgt at følge det prisleje, som den enkelte kommunes aftale ligger på – alligevel møder virksomheden modstand, fortæller Rosemarie Wedell-Wedellsborg. 

Også den socialøkonomiske fond Glad Tegnestue, der er bosat i Københavns Kommune og beskæftiger udviklingshæmmede, har svært ved at mødes om et samarbejde med hjemstavnen, fortæller Johanne Lange Møller, der sidder i ledelsen: 

”København beskæftiger selv deres borgere med nedsat fysisk og psykisk funktion på beskyttede værksteder. Jeg tror, at det er kassetænkning, der gør, at de ikke får tilbudt at komme et sted hen som vores, og det er jo bare enormt trist.” Også Johanne Lange Møller peger på, at kommunerne går vidt forskelligt til samarbejdet: 

”Det er næsten umuligt at få en københavner ind på Glad Tegnestue, mens Frederiksberg er langt mere åben overfor, at beskyttet beskæftigelse kan foregå mange steder.”  

Og netop den type problemer skal styregruppen for det socialøkonomiske samarbejde i København kigge nærmere på, siger erhvervschef Jakob Brandt:

”Vi arbejder på at lave en task force med personer fra alle forvaltninger, for det socialøkonomiske samarbejde kræver, at vi tænker på tværs af den måde, som kommunen traditionelt er organiseret på – netop for blandt andet at se, om vi kan tilbyde borgere under beskyttet beskæftigelse bedre muligheder.”   

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR