Kommunen.dk
MENU

Kalundborgs mand i Bruxelles: “Tænk stort

Som den eneste danske kommune har Kalundborg sin egen mand i Bruxelles. Og det giver pote. Ikke blot i form af regionalstøtte, men også i ordrebogen hos den vestsjællandske storindustri. 

Kalundborgs mand i Bruxelles: “Tænk stort

Som den eneste danske kommune har Kalundborg sin egen mand i Bruxelles. Og det giver pote. Ikke blot i form af regionalstøtte, men også i ordrebogen hos den vestsjællandske storindustri. 

Beliggenheden kan man ikke klage over. En spytklat fra Europa-Parlamentet, midt i centrum af EU-hovedkvarteret i Bruxelles, har Kalundborg Kommune sit EU-kontor. Herfra er Martin K. Andersen sin kommunes øjenvidne på de bonede gulve med et særligt fokus på at fremme områdets erhvervsliv.

”Der er nogle omstændigheder i Kalundborg, der gør, at man er nødt til at fokusere meget på vores industri og erhverv. Fordi vi ikke er en helt almindelig kommune, målt på de aktiviteter, vi har,” siger chefen for Kalundborg EU-Office, der blev oprettet i 2007.

Med det mener han, at Kalundborg har en stor koncentration af ret tung industri, hvoraf en del er højt specialiseret. Store spillere som DONG Energy, Statoil Hydro, Novo Nordisk og Novozymes har vigtige placeringer i det vestsjællandske. Kommunens fabrikker, kraftværker og raffinaderier står for 10 procent af Danmarks samlede CO2-udslip. 

”Hvis man ser bort fra, at vi har et indbyggertal på 50.000, så har vi en industri, der gør os på størrelse med en mellemstor europæisk by,” siger Martin K. Andersen.

Og vilkårene for den industri bliver i stadig højere grad bestemt fra EU-hold, hvilket gør det stadig vigtigere at være på forkant.

”Kunsten er at kunne bruge sin viden om EU og sin placering i Bruxelles til at finde ud af, hvad der er hot, hvad folk taler om, og hvor de politiske vinde blæser hen,” siger Martin K. Andersen, der efterhånden har spenderet 12 år i EU-hovedstaden, heraf langt de fleste på Nordjyllands regionskontor.

Markedslederne skal med

Men i modsætning til regionernes EU-kontorer, der bredt dækker EU's mange områder, så bliver alt, hvad han laver, set gennem et prisme, der hedder klima, energi og miljø. Og så har han brudt med det, han betegner som en ideologi om, at de store virksomheder skal klare sig selv, og at man fra offentligt hold skal fokusere på små og mellemstore virksomheder.

”De er vigtige, men hvis vi skal gøre noget for dem, så skal vi ikke kun satse der,” siger han og påpeger, at han med de store spillere bag sig opnår en 'kritisk masse', der giver en hel anden vægt bag ordene, når han skal forsøge at gøre sin indflydelse gældende i Bruxelles.

”Man skal have markedslederne med ind over, for så kan man åbne nogle døre, som ikke åbner, hvis man bare står og råber, at man er fra Kalundborg Kommune,” understreger han.

Ordrer til Kalundborg

I samarbejde med de store virksomheder har han blandt andet været med til at sikre EU-midler til åbningen af verdens største 2. generations bioethanol-demonstrations-anlæg for DONG, han har leveret EU-inspiration til et stort projekt om kommunale energibesparelser, og skaffet EU-midler til et klimatilpasningsprojekt. Men han understreger, at hans mål ikke bare er at få stukket snablen ned i EU-kasserne.

”Da jeg blev bedt om at starte kontoret, gjorde jeg det meget klart, at det rigtige ikke bare var at gå efter pengene, men efter at skabe nogle rammevilkår og et netværk, der kunne fremme Kalundborg. At det så er lykkedes for kontoret at hente mange flere penge hjem end før, det er ikke det væsentligste. Det er mere vigtigt, at der kommer et demonstrationsanlæg til 320 millioner kr. til Kalundborg, end at jeg har hentet otte-ti millioner kr. hjem i regionalstøtte,” siger Martin K. Andersen.

Og på spørgsmålet om, hvorvidt det, der er i industriens interesse, også altid er i Kalundborgs interesse, svarer han:

”Jeg er naturligvis opmærksom på, at vi kan have forskellige holdninger til visse ting. Men vi har et meget nært samarbejde. Og det korte af det lange er, at hvis vi kan se, at det er noget, der har en gavnlig effekt for Kalundborg Kommune, så sætter vi vores timer ind på det.”

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR