Jytte Nimand Høyrup: Jeg er bedst til at være borgmester
Jytte Nimand Høyrup: Jeg er bedst til at være borgmester
Der var egentlig lagt op til et kampvalg i vælgerforeningen i Frederikshavn. Folk havde forventet to mandlige kandidater, men Venstre “sendte en dame” som eneste kandidat. Dermed bliver det to kvinder, frederikshavnerne får at stemme på fra de to store partier i kommunen: Birgit Hansen fra Socialdemokratiet og Jytte Nimand Høyrup fra Venstre.
Og der er ikke megen tvivl at spore i Jytte Nimand Høyrups stemme, når man spørger hende, hvorfor det er hende og ikke en anden, der skal være borgmester i Frederikshavn.
- Det er, fordi jeg er bedst til den opgave. Mit hjerte brænder for erhvervs- og foreningslivet, og det kan hele mit bagland i Venstre i Frederikshavns Kommune bakke op om.
“Frederikshavn har ganske vist haft et arbejderfokus i mange år – især måske helt tilbage til tiden med værfterne. Men der er ikke mange, der arbejder dér længere, så nu skal vi have flyttet fokus et andet sted hen.”
Men det bliver ikke nogen let kamp at vælte den nuværende borgmester Birgit Hansen af pinden. Ved sidste kommunalvalg rendte hun med suverænt flest personlige stemmer – 5753 styk; omsat til procent 16,6, mens Jytte Høyrup selv, der var førstegangskandidat og nyindmeldt i partiet, kom ind som sidstekvinde for Venstre med 250 personlige stemmer. Det svarer til 0,7 procent.
Alligevel er Jytte Høyrup ikke bleg for at gå til valg på de samme to mærkesager som ved sidste valg: erhvervs- og foreningslivet.
- Frederikshavn har ganske vist haft et arbejderfokus i mange år - især måske helt tilbage til tiden med værfterne. Men der er ikke mange, der arbejder dér længere, så nu skal vi have flyttet fokus et andet sted hen.
Erhvervslivshjerte
Det er kun fem år siden, Jytte Nimand Høyrup meldte sig ind i Venstre. Hun havde egentlig ikke tænkt på at gå ind i politik, og hun havde rigeligt at se til som privat erhvervsdrivende og som formand for den lokale idrætsforening. Men hun blev ved med at modtage opfordringer fra andre Venstre-medlemmer om at gå ind i politik, og til sidst gav hun sig.
- Det blev Venstre, jeg meldte mig ind i, fordi det passer ind i min profil. Jeg er netop udtrådt af min virksomhed, som producerer marmelade, og derudover har min mand og jeg et landbrug, så det var oplagt, at det blev Venstre, når nu de liberale holdninger, der er i Venstre, også matcher vores holdninger, siger Jytte Høyrup, det blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i Frederikshavn ved sidste valg.
Dermed placerer hun sig et sted midt imellem Erhvervsvenstre og Højskolevenstre. Alligevel er der ingen tvivl om, at hendes hjerte politisk banker for erhvervslivet.
- Jeg synes, vi skal være en mere erhvervsvenlig kommune, og der har vi virkelig noget at arbejde med. Dansk Byggeri giver os en meget lav rating på deres årlige indeks over erhvervsvenlige kommuner – vi har sågar noteret en tilbagegang i forhold til prognoserne fra sidste år for 2016.
Derfor er hendes absolutte mærkesag som borgmester at trække virksomheder til Frederikshavn og sikre beskæftigelsen i kommunen i fremtiden. Og det skal helst være virksomheder, der kan få de unge, der forlader byen for at uddanne sig, til at flytte tilbage.
- Noget af det, vi rigtig falder igennem på, er vores sagsbehandlingstid i eksempelvis byggesager. Der skal vi blive væsentlig hurtigere. Men vi skal arbejde med bosætning. For de medarbejdere, som skal arbejde på de virksomheder, vi gerne skal trække til, skal også helst have lyst til at bo i Frederikshavn Kommune, så vi kan bibeholde den velfærd, vi har i dag.
Udkanten skal med
Den velfærd, som Jytte Høyrup gerne vil bevare, er blandt andet landsbyskolerne og det lokale kultur- og foreningsliv, og det kan kun lade sig gøre, hvis der fortsat flytter folk til landsbyerne i kommunen, som de sidste mange år har haft et faldende indbyggertal.
- Derfor skal vi også sikre bosætning til folk, som gerne vil arbejde i de virksomheder, vi kommer til at trække til. Ikke kun i de tre store byer, men også i oplandsbyerne. Og det er vigtigt, at folk har lyst til at bo der, så landsbyerne ikke dør ud. Ellers kan vi ikke bevare skolerne og blive ved med at have attraktive lokalsamfund.
En af måderne at bevare lokalsamfundene på er ved at sikre det lokale foreningsliv. Det passer nemlig ikke sig selv, siger Jytte Høyrup, som selv er aktiv i lokale foreninger i Kvissel, hvor hun bor.
- Det er enormt vigtigt, at kommunen støtter de lokale foreninger. Hvis de kommer med projekter, som først kan få fondsstøtte til noget, hvis kommunen også bakker økonomisk op om projektet med et vist beløb, så skal vi være der.
Blå bog
Bag om Jytte Nimand Høyrup
- Jytte Høyrup er medejer af virksomheden Fynbo Foods i Vrå, som hun selv var med til at stifte for 14 år siden. Om ikke så længe trækker hun sig ud af virksomheden, blandt andet for at fokusere på sit politiske virke og for at være sammen med sin mand, som hun deler en gård med.
- Hun opstillede for første gang ved kommunalvalget i 2013, efter kort tids medlemskab af partiet. Her blev hun valgt ind som sidstemand med 250 personlige stemmer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.