Kommunen.dk
MENU

Indgreb i aktindsigt skal hindre chikane

Nye regler for aktindsigt skal beskytte offentligt ansatte mod chikane. Professor og lektor mener, at det er svært at vurdere, hvad der skal ændres i loven.

Indgreb i aktindsigt skal hindre chikane

Nye regler for aktindsigt skal beskytte offentligt ansatte mod chikane. Professor og lektor mener, at det er svært at vurdere, hvad der skal ændres i loven.
  - Det vil være en konsekvens, at man får begrænset sin adgang til at få indsigt i bestemte medarbejderes forhold. Men det synes jeg også er et beskyttelsesværdigt formål. Vi kommer ikke til at tage adgangen til at kunne få aktindsigt i andre forhold fra nogen, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S) til DR.
  - Det vil være en konsekvens, at man får begrænset sin adgang til at få indsigt i bestemte medarbejderes forhold. Men det synes jeg også er et beskyttelsesværdigt formål. Vi kommer ikke til at tage adgangen til at kunne få aktindsigt i andre forhold fra nogen, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S) til DR.
Foto: Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix
17. okt. 2023
RITZAU

- Samfundets velfærdshelte har brug for, at du tager affære.

Sådan lød det, da syv af landets store fagforeninger i september sendte et åbent brev til justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Fagforeningerne ønskede, at der fremover skulle være bedre muligheder for at beskytte offentligt ansatte mod chikane. Og nu er deres bøn blevet hørt.

Regeringen vil "begrænse adgangen til oplysninger i rent personlige og personalemæssige forhold" i aktindsigter.

Det siger justitsminister Peter Hummelgaard (S) til DR. Han vil i denne folketingssamling fremsætte et lovforslag.

Vil ikke finde os i chikane

- Vi vil ikke finde os i at sidde passivt og se på, at mange af vores kernemedarbejdere i vores velfærdssamfund bliver udsat for chikane, trusler og oplever den utryghed, der er i at få at vide, at borgere har søgt om oplysninger i deres rent personlige forhold og i deres personaleforhold, siger Peter Hummelgaard.

Men der er allerede i dag gode muligheder for at beskytte offentligt ansatte mod chikane fra borgere.

Det fortæller Michael Gøtze, som er professor i forvaltningsret ved juridisk fakultet på Københavns Universitet.

- Offentlighedsloven gør, at man allerede kan sige nej, hvis man vurderer, at personen, der søger aktindsigt, går efter manden eller kvinden i stedet for bolden. Der skal en del til. Men muligheden er der, siger han.

Det kan derfor være svært at vurdere præcis, hvad man kan skrue på for at beskytte de offentligt ansatte bedre.

Hensigten med offentlighedsloven er, at man kan kigge det offentlige over skulderen, pointerer professoren.

Den samme udfordring ser lektor i forvaltningsret Rasmus Grønved Nielsen.

- Hensynet bag de nuværende regler er, at vi som borgere har krav på indsigt i visse nøgleoplysninger om offentligt ansatte, fordi de varetager vigtige samfundsopgaver og potentielt har stor magt over os, siger Grønved Nielsen.

- Det er svært at forestille sig, hvad det er, de egentligt vil ændre.

Problemet er vokset på 25 år

Den daværende socialdemokratiske etpartiregering havde sidste år flertal for et lignende forslag sammen med Venstre og De Konservative. Men det nåede aldrig at blive vedtaget før folketingsvalget i november.

Dengang vurderede forskningschef emeritus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen over for Jyllands-Posten, at lovforslaget ville indskrænke borgernes retssikkerhed. Det skyldtes, at det ville blive sværere at få aktindsigt i en lang række sager.

Det blev foreslået, at lovforslaget i stedet skulle udformes, så udvalgte offentligt ansatte blev anonymiseret i skriftlige dokumenter.

Det fremgår ikke, hvordan det nye kommende lovforslag om at beskytte offentligt ansatte mod chikane adskiller sig fra lovforslaget med samme formål fra sidste sommer.

Loven om aktindsigt i personalesager blev sidst ændret for 25 år siden, i 1998. Derfor er det ikke skudt helt ved siden af, hvis man ser på den med nye øjne i dag, siger Michael Gøtze.

- Problemet med chikane af offentligt ansatte er blevet større i dag. For nu kan man hive et navn ud og genere folk og lave en hetz via sociale medier. Derfor kan ændringen være en overvejelse værd, siger han.

- Omvendt, hvis man vælger den her justering, så er det meget vigtigt, at man får tegnet kridtstreger rundt om, hvad chikane er. Det er klart, at en chikaneregel ikke skal kunne begrænse pressen. Pointen med offentlighedsloven er åbenhed. Også når myndighederne ikke er specielt glade for det.

I regionerne er der allerede besluttet nye initiativer for at øge de ansattes tryghed. Blandt andet skal de ansatte have mulighed for kun at vise dele af deres navn på deres navneskilte.

Fagforeningernes åbne brev til justitsministeren

  • Den 1. september sendte syv fagforeninger et åbent brev til justitsminister Peter Hummelgaard (S). Heri skrev de, at der skal passes bedre på de offentligt ansatte.
  • De syv fagforeninger bag brevet er Politiforbundet, FOA, HK, Fængselsforbundet, Dansk Sygeplejeråd, Danmarks Lærerforening og Dansk Socialrådgiverforening.
  • I brevet står der, at fagforeningernes medlemmer i stigende grad oplever chikane, blandt andet på sociale medier. Det kan medføre sygemeldinger, arbejdsskader og i nogle tilfælde PTSD.
  • De skriver, at beskyttelsen af offentligt ansatte i forhold til lyd- og videooptagelser, deling og genkendelse på digitale medier ikke er tidssvarende.
  • Det samme, mener de, gør sig gældende, når det kommer til borgernes mulighed for "at forfølge, chikanere og hævne sig på offentligt ansatte, blandet ved brug af aktindsigt".

Kilde: Politiforbundet.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR