Ildsjælen, der spiller på sidelinjen
Ildsjælen, der spiller på sidelinjen
Det stod soleklart, da Mohamad Saleh fra Ungeindsatsen i Brøndby Kommune blev spurgt, om han ville hjælpe en flok drenge med at lave deres eget fodboldhold. Svaret var et rungende ja. Holdet havde nemlig til formål at hjælpe nogle af byens unge socialt udsatte drenge. En gruppe, han har haft kendskab til, siden han startede i Brøndby Kommunes Hotspot i 2012, som i 2016 blev til Ungeindsatsen.
Projektet voksede lige så stille, og for Mohamad Saleh blev det hans hjertebarn - et dagligt projekt, han brændte for at få gennemført sammen med drengene. I efteråret 2016 kom det første hold endelig op at køre, efter at han havde fået skaffet en sponsoraftale med Dansk Idrætsforbund og et tværgående samarbejde med Brøndby IF. Men selvom det har stået på i godt og vel et år, har Mohamad Saleh kun ganske få gange sat sine ben til en træning eller en kamp.
For ham handler det nemlig om, at drengene skal lære at gøre tingene selv, uden der går for meget voksenindblanding i det. Og dét har været en udfordring, men det er også en fantastisk rejse, mener Mohamad Saleh.
Drop overvågningen
Ifølge Mohamad Saleh kræver det, at man står på sidelinjen, hvis drengene og projektet skal vokse. De skal bl.a. selv stå for at booke baner, arrangere kampe og rekruttere nye spillere. Grunden til, at han tvinger sig selv til at udeblive fra kampe og træninger, er, at han ikke ønsker, at drengene føler sig overvåget.
- Det er en gruppe unge mennesker, der hele tiden er overvåget. Hvis de er på et værested, er der noget pædagogisk personale. Er de oppe på ungdomsskolen, er der også nogen, der kigger efter dem. De har svært ved at fungere i det etablerede system, og derfor ender de med at hænge på gaden. De vil have deres eget, forklarer Mohamad Saleh og fortsætter:
- Jeg tror, at det her projekt er lykkedes, fordi der netop ikke står nogle voksne og ånder dem i nakken. De ved, jeg er til rådighed, hvis de har brug for hjælp, og de ved også, hvilke situationer de selv kan håndtere, og hvilke konflikter der kræver min hjælp.
Mohamad Saleh får altid at vide, hvem der bliver rekrutteret til holdet, men han vil ikke blande sig i, hvem der kommer ind i gruppen. Det eneste krav er, at det skal være en fra holdets vennekreds, som de kender til i forvejen.
Tilliden er altafgørende
Mohamad Saleh mener, at det er altafgørende for projektet, at alle parter har tillid til hinanden. De får et ansvar, ingen har givet dem før, og det kræver tillid, pointerer han. De to nuværende hold med de unge drenge har heller aldrig haft oplevelser med ballade eller større konflikter på banen. Han mener, at det udover tilliden også skyldes, at man har briefet drengene grundigt om projektet helt fra starten og sat et regelsæt op.
- Vi giver dem noget, de faktisk rigtig gerne vil have, men som de ikke selv kan opnå. Men de ved også godt, hvor hurtigt det kan forsvinde, hvis de ikke følger reglerne og opfører sig ordentligt, siger han.
Vi giver dem noget, de faktisk rigtig gerne vil have, men som de ikke selv kan opnå. Men de ved også godt, hvor hurtigt det kan forsvinde, hvis de ikke følger reglerne og opfører sig ordentligt.
I starten var Mohamad Saleh da også en smule bekymret for at lade drengene stå for så mange ting selv, og han fortæller, at det var svært ikke at kunne betragte dem og følge med på tæt hold. Det er dog en position han har lært at leve med.
- I starten var jeg nervøs for, at nogen ville ringe og fortælle, at den var helt gal, men det opkald er aldrig kommet. Det fede er faktisk, at det får lov til at vokse af sig selv, og de bygger hinanden op, fortæller han.
Fodbolden har skabt ro
Ifølge Mohamad Saleh er det et kommunalt ansvar at samle de unge op, der er faldet ud af systemet, og hjælpe dem ind i et fællesskab, der har ordentlige rammer og gode hensigter. Og når først man hjælper drengene til at skabe sådan et positivt fællesskab, så udvikler de sig.
- Der er bare sket så mange gode ting med de her drenge, og der er så mange både i kommunen og borgerne, der har ændret synet på dem. Den her ro, der er blevet skabt i bylivet, efter de har fået deres eget fodbold-fællesskab, er helt fantastisk, fortæller Mohamad Saleh.
Han fortæller, at man har aktiveret godt og vel 20 af de deltagende drenge, og de har fået meget mere bevægelse i hverdagen. Samtidig har de fået større overskud og mere energi, og mange af dem er enten kommet i beskæftigelse eller uddannelse.
- Det betyder jo ikke kun noget for kommunen, for jeg ved, at det også betyder noget for drengene, at folks syn på dem forandres. Også fordi deres eget syn på dem selv forandres, og det er jo virkelig dejligt, siger Mohamad Saleh.
Læs reportage med drengene her.
Råd fra Mohammed Saleh
Tal og skab tillid
- Man skal møde dem på deres hjemmebane. Det handler om at lytte til dem og tale deres sprog. Vær 100 pct. sikker på, at drengene faktisk gider det her. Vi holdt en masse møder med vores drenge, opdaterede dem på, hvad vi havde af forventninger, og de holdt os opdateret på, hvad de gerne ville have.
Gå efter alfahannerne
- Jeg fokuserer rigtig meget på alfahannerne i gruppen, for det er dem, der har noget at sige. Når de først ændrer adfærd, så skal de andre i gruppen nok følge trop, så alfahannerne er vigtige at få skabt et bånd til.
Drop overvågningen
- De har ikke brug for en voksen, der står og ånder dem i nakken. Det oplever de alt for tit uden for fodboldbanen. Det kræver tid at skabe tillid, men det er det hele værd. Tovholderen skal være en person, de er trygge ved.
Jagt den gode idé
- Man skal overveje, om man udfører et projekt, fordi man vil slukke brande, eller fordi det reelt er en god idé, der kan føre en masse gode ting og værdier med sig. For sidstnævnte er helt klart mest holdbart og virksomt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.