Kommunen.dk
MENU

Ikke råd til klimavenligt sygehusbyggeri

For få penge til de kommende sygehusbyggerier kan betyde, at muligheden for at bygge med hensyn til klima og miljø forpasses. Regionerne savner midler til nytænkning. 

Ikke råd til klimavenligt sygehusbyggeri

For få penge til de kommende sygehusbyggerier kan betyde, at muligheden for at bygge med hensyn til klima og miljø forpasses. Regionerne savner midler til nytænkning. 

Den tidligere formand for regionernes sundhedsudvalg undrer sig: ”Når nu alt står i klimaets tegn, hvorfor satser man så ikke på, at vores kommende sygehuse skal være i front som klimavenlige, topmoderne byggerier?” lyder spørgsmålet fra MF Orla Hav (S). Efter hans mening mangler der klare udmeldinger fra regeringen om, hvilke krav der stilles, når de nye, store sygehuse i blandt andet Odense og Aalborg skal bygges. ”Jeg frygter, at det simpelthen er for dyrt at tænke klimavenligt, når sygehusbyggerierne fra starten er underfinansierede,” siger han. 

Halvdelen af det ønskede

Den samme bekymring sidder den nuværende formand for regionernes sundhedsudvalg med. Før den nye sygehusstruktur blev planlagt, lavede man en beregning på, hvad det ville koste, når gamle sygehuse skulle renoveres, og nye skulle bygges. Buddet lød på et sted mellem 80 og 100 mia. kroner, så regionerne endte med at bede om 70 mia. fra staten. ”Men vi er endt på 40 mia. kroner, hvoraf kun de 25 er nye midler, så der bliver tale om et langt mere skrabet byggeri, end vi havde drømt om,” siger Ulla Astman (S). Hun er ikke i tvivl om, at den givne økonomi vil betyde, at regionerne er nødt til at tænke praktisk drift, før de tænker på klima og miljø – og for den sags skyld også arkitektur og indretning, som man ellers ved betyder meget for både patienter og ansattes trivsel. 

”Det har jeg det rigtig skidt med. Vi vil gøre vores yderste for at få bygget de bedst mulige hospitaler, men nytænkning og klimavenligt design kræver vilje til at afsætte de fornødne ressourcer. Det er et politisk valg, som træffes af regeringen med de midler, den afsætter,” siger Ulla Astman. 

Politisk diskussion 

I Folketinget vil Orla Hav nu have emnet diskuteret i sundhedsudvalget. ”Vi har nu en unik chance for at vise, hvad den danske byggebranche kan præstere med klimavenligt byggeri. Det kunne være et vindue udadtil, og give en trængt branche et positivt skub,” siger Orla Hav, som håber at kunne lægge et politisk pres på sundhedsministeren.

Selv mener Jakob Axel Nielsen (K) dog, at der med de afsatte midler er god mulighed for at bygge miljøvenligt. ”Jeg går helt enkelt ud fra, at regionerne overholder den aftale, de har indgået med klimaministeren, og tilpasser projekterne til den økonomiske ramme, samtidig med at man tager skyldige hensyn til både miljøet og klimaet,” siger sundhedsministeren. 

Det sidste ord er dog ikke sagt i den sag, for både Orla Hav og Ulla Astman mener, at det fælles ønske om at få et sundhedsvæsen i verdensklasse koster flere penge, end der er afsat. 

”Ministeren umuliggør med den økonomiske ramme, der er sat, at man kan bruge sygehusbyggerierne som eksempler på en klog energi- og klimastrategi, så det kommer vi til at tale mere om,” siger Orla Hav.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR