I Uldum er det borgerne, der laver farsbrødet, fanger muldvarpene og designer det nye byrum
I Uldum er det borgerne, der laver farsbrødet, fanger muldvarpene og designer det nye byrum
– Vi mangler lige sovsen; det er nok det vigtigste her i Uldum.
Brugsuddeler Kenneth Rasmussen står med den trådløse mikrofon op til munden og har på en skrattende forbindelse lige præsenteret den mad, der bliver serveret i Uldum Forsamlingshus denne tirsdag aften: græsk farsbrød a la Uldum.
De omkring 10 langborde er dækket med grønne duge i nervøs velour, gule servietter, to blomster og en stak blå højskolesangbøger. Et par stærke hænder har måttet slæbe et ekstra bord og stole herind for at få plads til de omkring 130 fremmødte.
– Det plejer at være til at få plads, siger Signe Dencker Sørensen, en ældre dame med hvidt hår og rød skjorte, som har klemt sig ind for enden af det bord, hvor Hedensted Kommunes politikere og embedsmænd sidder.
[caption id="attachment_95733" align="aligncenter" width="810"] Det koster 60 kroner for voksne at spise med og 30 for børn. Foto: Frederik Buhl Kristensen[/caption]
De er kommet fra Hedensted Rådhus mere end 13 km herfra for at høre om den plan, som en gruppe borgere – med Uldum Fællesråd i spidsen – i samarbejde med en landskabsarkitekt har lavet for Uldums nye bymidte. Det er samskabelse i ordets klareste forstand.
Kommunen har inviteret sig selv med til borgermødet i Uldum i Hedensted Kommune – en langstrakt kommune, der ligger klemt inde mellem Vejle og Horsens – for at teste et argument, som formanden for Komdir, Henrik Kolind, kom med her i avisen 6. marts: Samskabelse er slet ikke nyt; danske kommuner har inddraget borgeren lige så længe, som det kommunale selvstyre har eksisteret.
80 stillinger forsvinder
I forsamlingshuset i Uldum rejser den første bordfuld sig og bevæger sig op mod buffetbordet, hvor blandt andre indehaveren af byens blomsterbutik, Heidi Møller Larsen, og initiativtageren til den årlige Uldum Gademusikfestival, Else Mogensen, står klar med forklæde om livet og grydeskeer i hånden.
– Her ved man, at man er nødt til at være en del af det for at få det til at lykkes, siger Hanne Grangaard, der er socialdemokratisk byrådsmedlem og lærer på Uldum Skole, efter at også rådhusbordet har fået lov at hente mad ned på deres tallerkener.
Formanden for Uldum Fællesråd, Jesper Hammer, rejser sig, kører et rullebord med projektor og computer frem og begynder at vikle ledninger ud, da brugsuddeler Kenneth Rasmussen igen tager mikrofonen.
– Det er nerver det hele, råber den mand, der bestyrer baren, da Kenneth Rasmussens stemme igen begynder at skratte over højttalerne midt i hans opremsning af de ti nominerede til Årets Ildsjæl.
For byens mange ildsjæle, der hvert eneste år tager sagen i egen hånd for at udvikle Uldum, skal selvfølgelig også hyldes. Blandt de nominerede er Ruth Kjær, som blandt andet bager kager til byens arrangementer, Flemming Skovmand, “vores kære antennemand”, og Arne Hansen alias Arne Maler, som er med i byens flaglav, fanger muldvarpe, ordner blomsterkasser, fejer og “altid er på cykel rundt i byen”.
Da Årets Ildsjæl, Else Mogensen, er hentet ud fra køkkenet, hvor hun står og tager opvasken, og har fået overrakt pokalen, rejser Jesper Hammer sig og slukker lyset, så kun projektoren lyser rummet op. Den sender et billede af Uldum bymidte med kroen op på storskærmen prydet med lysegrønne bøge og et rislende vandløb, der ikke er at finde i den nuværende bymidte. ‘ULDUMS NYE BYRUM’ står der i versaler over billedet. Jesper Hammer begynder at fortælle, hvordan ideen til det nye byrum opstod.
[caption id="attachment_95700" align="aligncenter" width="810"] ”Jeg synes jo bare, jeg har gjort det, som enhver burde gøre. Men tak for prisen,” sagde Else Mogensen, da hun fik overrakt pokalen som Årets Ildsjæl af Kenneth Rasmussen, der bestyrer byens Dagli'Brugsen. Foto: Frederik Buhl Kristensen[/caption]
For et år siden blev politikerne i Hedensted enige om at nedrive Uldums gamle rådhus, der huser omkring 80 medarbejdere i Teknisk Forvaltning. Uldums borgere blev vrede, og Jesper Hammer kom med et opråb i Vejle Amts Folkeblad.
– Så vidt jeg husker, var artiklen i torsdag, og lørdag formiddag fik jeg en mail: en invitation til et møde, fortæller han.
I mailen opfordrede kommunaldirektør Jesper Thyrring Møller og borgmester Kirsten Terkilsen (V) Jesper til at samle en gruppe borgere.
Pludselig begynder mikrofonen at runge højt.
– Er det okay nu? spørger Jesper, da den efter nogle sekunder er tilbage på normal lydstyrke, og han kan fortsætte historien.
Borgerne beslutter
De 10 personer med Jesper Hammer i spidsen satte sig sammen og blev enige om, at det var et nyt byrum med lejligheder og arbejdspladser, byen havde brug for. Gruppen bestilte en landskabsarkitekt og tog hende med på byvandring for at udpege de ting i byen, som man gerne ville gøre noget ved. Efter byvandringen sendte arkitekten spørgsmål ud til resten af byens borgere for at finde ud af, hvordan de bruger byen, og hvad de er særlig glade for.
– Der, hvor der er mange stjerner, er der mange, der har givet den besvarelse, siger landskabsarkitekt Kristine Leth Juul, da hun står med mikrofonen i hånden og peger på storskærmen, der nu viser et kort over Uldum med stjerner fordelt ud over byen.
– Det er sikkert helt velkendt for jer, at Uldum Kær er et af de steder, som rigtig mange er glade for og kommer rigtig meget. Men jo også sådan noget som skolen og brugsen kan I se, siger landskabsarkitekten. Også byens over 150 år gamle højskole har fået mange stjerner.
Mange af besvarelserne peger på, at der mangler legepladser og boliger i midtbyen. Men en enkelt borger har haft lidt større armbevægelser:
– Storcenter, biograf, restaurant, gågade, skateboardrampe, skøjtebane og så videre, læser Kristine Leth Juul op fra skærmen, mens salen bryder ud i latter.
”Her ved man, at man er nødt til at være en del af det for at få det til at lykkes.”
Det tager lidt tid, før den første hånd tør komme i vejret, efter arkitekten er færdig med fremlæggelsen. Men da han har taget chancen, følger adskillige efter.
– Er der plads til busserne ned igennem hovedgaden, vil en kvinde vide. En anden er bange for, at planen skræmmer bilerne ud af byen, og en tredje foreslår lamper i stedet for træer. Imens sidder fire kvinder ved kommunebordet og hurtigskriver på hver sin notesblok.
– Hvor kommer pengene fra, spørger en mand til de 14 millioner, projektet koster, hvilket får borgmester Kirsten Terkilsen til at rejse sig og tage mikrofonen.
– Det, vi oplever, er, at vores byer falder lidt sammen. Derfor er der over de næste tre år afsat et ret stort beløb til de tre centerbyer, men der er også i år afsat et beløb til andre byer. Så det er selvfølgelig en politisk prioritering, men jeg har i hvert fald oplevet, at viljen til, at vi skal gøre noget ved vores bymidter og vores byer, er til stede, siger borgmesteren, der selv er fra Uldum og var borgmester i Tørring-Uldum Kommune fra 2001 til 2006 frem til kommunesammenlægningen.
Debatten om det nye byrum fortsætter i over en halv time, og brugsuddeleren, der heldigvis er på fornavn med de fleste, render rundt med mikrofonen til Erik, Inge, Hilda, Jette, Alexander, Thye og Susanne blandt mange andre.
– Alt, der er kommet i aften, vil vi tage med os, siger borgmesteren, da hun rejser sig for sidste gang for at fortælle, at lokalplan-arbejdet med det nye byrum nu begynder.
Idéspanden
[caption id="attachment_95734" align="aligncenter" width="810"] Uldums idéspand var ved dagens afslutning fyldt som aldrig før. Foto: Frederik Buhl Kristensen[/caption]
Da klokken nærmer sig 21, og forsamlingen har sunget den tredje og sidste sang fra højskolesangbogen, stiller brugsuddeler Kenneth Rasmussen byens idéspand på klaveret. Den lille lyserøde plasticspand, som en mand i baren tidligere på aftenen bemærkede indeholder “hele den kommunale planlægning”.
– Der har aldrig været så mange ideer i idéspanden, siger Kenneth Rasmussen, inden han begynder at hive de sammenfoldede sedler frem fra spanden og læse dem op én efter én.
De fleste er forslag til, hvordan det nye byrums oase, parkeringspladser, gadekær og oplevelsessti skal komme til at se ud, mens en enkelt roser projektet, men mener, at det “er et rigtigt dårligt bytte for 80 arbejdspladser”. Mere munter bliver stemningen, da brugsuddeleren folder en ny idé ud og læser:
– Nyt samtaleanlæg: mikrofon.
[caption id="attachment_95735" align="aligncenter" width="810"] Det som det hele handler om: Uldum Bymidte – som den ser ud i dag. Længere oppe ad bakken bag billedet ligger forsamlingshuset og højskolen. Foto: Møller & Grønborg[/caption]
[caption id="attachment_95736" align="aligncenter" width="810"] Og sådan kommer bymidten forhåbentlig til at se ud. Foto: Møller & Grønborg[/caption]
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.