I de grønne skove: Naturen hjælper børn af flygtninge og veteraner
I de grønne skove: Naturen hjælper børn af flygtninge og veteraner
Frisk luft, strandture og bålsange.
Det lyder måske umiddelbart som ingredienserne til en hyggelig sommerudflugt, men i fem kommuner har man brugt friluftslivet til at danne nye rammer for behandlingen af særligt børnene til traumatiserede flygtninge og krigsveteraner.
At fiske efter krabber og lære at begå sig i naturen hjælper børn, såvel som forældre, med at glemme dagligdagens problemer, og i stedet være glade sammen og styrke det gode samvær i og på tværs af familierne. Det viser en rapport fra et samarbejdsprojekt, foretaget af LG Insight for Red Barnet.
- Der er højt til loftet i naturen, og vi er meget glade for at se, hvordan vores indsatser under åben himmel styrker familierne og integrationen af dem i det danske samfund. Når frivillige og fagprofessionelle går sammen og gør det, vi hver især er bedst til, så kan vi løfte indsatsen, fastslår Red Barnets generalsekretær Jonas Keiding Lindholm.
Projektet hedder 'Ud af krigens skygge' og er en af flere natursociale indsatser, som Red Barnet arbejder med. Her bliver familier tilknyttet klubber, hvor de inviteres på oplevelsesture i følgeskab med frivillige fra Red Barnet og fagpersoner fra kommunen - samt familier med lignende baggrund. Mindst en af forældrene i hver familie har PTSD, som vedkommende har modtaget behandling for.
I skoven og ved vandet slapper de traumatiserede ofte mere af, end når de er indendørs, hvor de konstant er på vagt over for andre mennesker, fortæller Eva Skytte, der er projektleder i Red Barnet.
- Mange af forældrene har svært ved at være sammen med andre mennesker, de lider faktisk af social angst. Men i naturen kan man trække sig, når det bliver for meget, uden at man er nødt til at forlade rummet. Man er stadigvæk med i aktiviteterne og kan se, hvad der foregår, så man har ikke på samme måde meldt sig helt ud, fortæller hun.
De gode oplevelser hjælper
Det at komme væk fra de velkendte omgivelser er, ifølge evalueringen, med til at give en stor del af børnene mere lyst til at lege og være sociale. Det aflaster i samme ombæring forældrene, der i højere grad kan lade børnene passe sig selv.
- Jeg kan godt lide naturen, og jeg glæder mig allerede til næste tur. Man keder sig mere, når man er indenfor, fortæller en ni-årig pige i rapporten.
Familierne er enten flygtet til Danmark fra krigshærgede nationer som Syrien, eller også består de af etniske danskere, hvor en af forældrene har traumer efter at være udsendt i krig.
I ‘Ud af krigens skygge', ser det ud som om, at deltagerne bliver hurtigere klar til at komme i behandling. Det kan vi høre på nogle af de tilbagemeldinger, vi får fra fagpersonalet.
En kvinde i rapporten fremhæver udflugterne som en måde at genskabe minder om familieture i det hjemland, hendes familie flygtede fra. Flere krigsveteraner ser det positive i at møde andre, som står med samme problemer som en selv. At det er en god oplevelse at have nogle at dele sine tanker og bekymringer med.
Netop den gode oplevelse kan have en behandlingsmæssig gevinst, lyder det fra en af behandlerne.
- Samarbejdet med Red Barnet om den natursociale indsats er et af de mest værdifulde projekter, vi har været med i. Vi oplever en større effekt af vores behandling, når vores faglighed flyttes udenfor afdelingen, ud i naturen og samtidig kombineres med indsatsen fra de frivillige fra Red Barnet. Traumerne belaster vores patienter og deres pårørendes liv derhjemme, og her får de nogle gode oplevelser sammen som familie og lærer samtidig andre familier med samme problemstillinger at kende, siger Ulla Wernberg-Møller, afdelingschef for Afdelingen for Traume- og Torturoverlevere, Psykiatrien i Region Syddanmark.
Flere behandlere samt to uafhængige eksperter fra Veterancentret og Odense Universitetshospital er ligeledes enige i, at projektet har potentiale til at kunne hjælpe på familiernes behandling.
Et ukendt felt
Der findes endnu ikke meget forskning, når det kommer til sociale indsatser i naturen. En kortlægning af 13 projekter foretaget af Københavns Universitet peger dog på, at det er positivt, at det pædagogiske arbejde foregår i forskellige typer rum. Her kan naturen skabe variation. Det giver også nogle særlige muligheder for at arbejde med relationer mellem deltagere og mellem fagpersonale og deltagere, når arbejdet flyttes udenfor.
Eva Skytte erkender, at der endnu ikke er hårde tal, der garanterer gode effekter på behandlingen. Hun er dog ikke i tvivl om, at kommunerne vil se gode gevinster i at flytte noget af det sociale arbejde ud til strande og skove.
- I ‘Ud af krigens skygge, ser det ud som om, at deltagerne bliver hurtigere klar til at komme i behandling. Det kan vi høre på nogle af de tilbagemeldinger, vi får fra fagpersonalet. Der er også mange undersøgelser, der viser, at udsatte familier kommer endnu mindre i naturen end andre. Og det at lære at bruge naturen i sin hverdag er også vigtigt, siger hun.
Flere skal ud i naturen
‘Ud af krigens skygge’ er ikke det eneste projekt af sin slags, som Red Barnet har arbejdet med. Organisationens frivillige har også arbejdet med at invitere socialt udsatte nydanskere væk fra belastede boligkvarterer og ud i det grønne. Man har oprettet klubber i blandt andet Odense og København, ligesom en ny klub er på vej i Aarhus.
Og det er Red Barnets håb, at flere kommuner vil begynde at bruge naturen til at give nye behandlingsmuligheder for udsatte.
Om Red Barnets projekter
‘Ud af krigens skygge’ drives af Red Barnets fagpersoner, frivillige og Afdeling for Traume- og Torturoverlevere (ATT), Psykiatrien i Region Syddanmark. Alle familier er krigstraumatiserede, og mindst en af forældrene er diagnosticeret med PTSD. Projektet kører i øjeblikket med familieoplevelsesklubber i fem kommuner: Odense, Vejle, Fredericia, Haderslev og Varde.
Der er tilsammen blevet gennemført 47 ture, heraf 4 sommerlejre i årene 2015, 2016 og 2017.
’Ud af boligblokken – ind i naturen’ drives i et samarbejde mellem boligsociale medarbejdere og en gruppe af Red Barnets frivillige med interesse i friluftsliv og socialt arbejde. Formålet er at give udsatte nydanske familier og deres børn boende i socialt udsatte boligområder og kvarterer i hovedstadsområdet nogle positive og styrkende oplevelser med naturen som ramme. Projektet kører i Københavns Nordvestkvarter, Roskilde og Nivå.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.