Kommunen.dk
MENU

Hver tredje borgmester vil styre politikerbesøg

I 24 ud af 65 kommuner skal et politikerbesøg godkendes af borgmester, rådmand eller udvalgsformand. Det beskytter både borgere og ansatte, forklarer borgmester, mens både politikere og fagfolk anser det for at være et demokratisk problem.

Hver tredje borgmester vil styre politikerbesøg

I 24 ud af 65 kommuner skal et politikerbesøg godkendes af borgmester, rådmand eller udvalgsformand. Det beskytter både borgere og ansatte, forklarer borgmester, mens både politikere og fagfolk anser det for at være et demokratisk problem.
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto

Vil du som politiker på besøg på et plejehjem, en folkeskole eller en daginstitution, er det i hver tredje kommune ikke nok at spørge lederen det pågældende sted om lov.

I en rundspørge foretaget af Kommunen svarer 24 ud af 65 kommuner nemlig, at det skal forbi borgmesteren, rådmanden eller udvalgsformanden, når en politiker ønsker at besøge en institution. Ikke i orden, mener blandt andre Socialdemokraternes ældreordfører, Astrid Krag.

- Det er et principielt demokratisk problem, hvis de offentligt ansatte kun har ytringsfrihed i det omfang, borgmesteren mener det. Og set fra min egen stol bliver det sværere at have en høj kvalitet i mit arbejde som ældreordfører, hvis jeg ikke kan komme ud i de forskellige kommuners institutioner, siger hun.

I sommer blev der rejst debat om, hvorvidt det var i orden, at borgmester Pernille Beckmann (V) i Greve kunne forbyde Astrid Krag at besøge en række af kommunens plejehjem. Flere borgmestre frygter, at et ja til en politiker i valgkampstider også vil være et ja til et større kampagneopbud med presse og fotografer.

I Mariagerfjord Kommune er de for nylig nået frem til, at de faktisk slet ikke ønsker nogen form for politikerbesøg, medmindre borgmester Mogens Jespersen (V) kan se en rigtig god pointe med det.

- Vi kan huske fra tidligere valgkampe, at vores ældrecentre næsten stod på den anden ende, fordi der stort set kom nogen hver dag. Derfor har vi valgt at sige, at det vil vi ikke have igen, forklarer han.

Men Astrid Krag og flere fagfolk mener sagtens, de enkelte institutionsledere kan sætte grænser for politikernes besøg. Desuden er enkelte sager faktisk kun kommet frem ved et uanmeldt besøg. Det måtte byrådsmedlem Pia Karlssen (V) fra Frederikshavn sande, da hun sidste år brød reglerne i sin kommune for at få et indblik i de problemer, ansatte og pårørende oplevede på deres lokale ældrecentre.

- Jeg kan ikke svare på, om jeg ville gøre det igen. Jeg har jo fået at vide mange gange, at det må jeg ikke. Omvendt ved jeg ikke, om jeg havde fået virkeligheden at se, hvis jeg ikke havde gjort det, fortæller hun.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR