Hun er de sårbare børns stemme
Hun er de sårbare børns stemme
Lisbeth Zornig Andersen var få måneder gammel, da hun første gang kom på børnehjem. En anbringelse, der skulle vise sig at blive en af mange. I perioder var hun hos sin mor i et hjem med druk og store sociale problemer. I andre perioder anbragt, når hun igen blev fjernet fra hjemmet. En hård opvækst, som har givet en dybt personlig forståelse af børns vilkår på samfundets bund. Som ny formand for Børnerådet er målet nu at blive et talerør for de mange børn, der vokser op med omsorgssvigt, og at sikre dem den bedst mulige hjælp.
”Jeg er så at sige et sandhedsvidne fra en del af befolkningen, som kan være svær at få i tale. Selv var jeg heldig at møde nogle voksne, som gav mig en fantastisk støtte, så jeg fik selvtillid til blandt andet at få en videregående uddannelse. Men jeg rummer også den anden verden, kender dens sprog, og jeg håber, at min erfaring bliver en styrke i mit kommende hverv, som jeg glæder mig meget til,” siger Lisbeth Zornig Andersen.
Social arv hænger ved
Ud over formandsrollen i Børnerådet arbejder 41-årige Lisbeth Zornig Andersen som it-strategisk rådgiver hos firmaet Zangenberg & Company. Men i 2009 etablerede hun også sit eget firma, Zornig Consult, der kæmper børnehjemsbørnenes sag, og hun har tidligere været administrerende direktør for Specialisterne – en socialøkonomisk it-virksomhed, hvor mange af de ansatte har diagnosen autisme. Kampen for de udsatte grupper har altid fyldt meget. Selv er hun i dag mor til fem og lever et så at sige normalt liv.
”Jeg fik den rigtige støtte og har klaret mig godt, men sådan gik det desværre ikke mine tre brødre. En er i dag på førtidspension, en anden er misbruger og har aids, og den tredje, som også var misbruger, begik selvmord. De har også børn, og jeg kan se de sociale problemer gå i arv. Så jeg står stadig og ser ind i den verden og ønsker at gøre en forskel,” siger Lisbeth Zornig Andersen.
Under anbringelserne blev de fire søskende spredt over hele landet, hvilket de alle led under. Den nye Barnets Reform skal sikre, at den slags ikke finder sted, og reformen bliver en af de ting, Børnerådet vil holde et vågent øje med. Selv blev Lisbeth Zornig Andersen aldrig spurgt, og ingen satte en stopper for hendes mors krav om at få sine børn hjem.
”Sådan må det aldrig være. Barnet skal altid høres, FN’s børnekonvention skal altid overholdes, og samtidig skal vi sikre, at også de mindste børn får en stemme,” siger hun.
Der skal kærlighed til
Ambitionen for Børnerådets arbejde er høj, og Lisbeth Zornig Andersen har en række konkrete mål. Erhvervslivet skal på banen og for eksempel donere it-udstyr til børnehjem. Der skal skabes viden om rollemodeller, så voksne tæt på udsatte børn forstår, hvor vigtig en rolle, de spiller, og børn skal også selv lære mere om deres rettigheder.
”Jeg glæder mig til at få børnedebatten op på et niveau, hvor vi sammen gør en forskel. Dette er ikke noget, systemet kan løse alene. Der skal kærlighed til fra alle – både naboer, familie, venner, erhvervsliv, organisationer og alle andre,” slutter Lisbeth Zornig Andersen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.