Herlev er åben døgnet rundt
Herlev er åben døgnet rundt
Siden 1. maj har borgerne i Herlev haft mulighed for at kigge deres lokalpolitikere over skuldrene.
Den dag åbnede kommunen nemlig for adgangen til Politiker Web, som kort beskrevet er et internetbaseret system, der giver kommunens politikere adgang til alle aktuelle informationer og beskeder døgnet rundt via deres egen pc. Samtidig får borgerne adgang til alle dagsordener, bilag og referater fra både byråd, udvalg og andre politiske fora. Lukkede punkter kan dog kun ses i overskrifter.
Desuden er der en nem og fleksibel søgefunktion, som gør det muligt at følge med i sagsbehandlingen af eventuelle mærkesager, forklarer kommunikationschef Mette Østerdal fra Herlev.
”Man kan for eksempel søge efter specifikke emner som ombygning af sygehus eller den lokale festival og se, hvornår det blev besluttet, og hvor langt arbejdet er kommet,” fortæller hun.
Baggrunden er en arbejdsgangsanalyse fra 2009, der viste, at kommunens medarbejdere brugte mange ressourcer på papir-servicering af politikere og borgere. Derfor blev det besluttet at ”optimere det interne ressourceforbrug”, læs: nedbringe papirforbruget, og valget faldt på KMD’s Politiker Web, der også er indført i mange andre kommuner.
”I den forbindelse tænkte vi, at vi kunne udvide systemet, så det også blev lettere for borgerne at følge med,” siger Mette Østerdal:
”Det er en naturlig følge af flere ting – vi har fået trådløst netværk og en mere professionel it-brug både i administrationen, hvor man kan spare mange ressourcer på journaliseringssystemer og sagsbehandling, og blandt vores politikere, der for eksempel netop er begyndt at holde papirløse byrådsmøder.”
Ingen feedback
Præsentationen af Politiker Web slår på, at det er et godt værktøj til at skabe ”fundamental gennemsigtighed og løbende dialog”. Men der er begrænsninger. Forvaltningen er for eksempel ikke omfattet af systemet, ligesom der heller ikke er nogen feedback-mekanismer.
”Vi har længe haft nogle strategiske overvejelser om, hvordan vi forbedrer kommunikationen med borgerne. Det kan være svært at komme i kontakt med dem og få mulighed for dialog. Vi overvejer for eksempel blogs, men lige nu er det ikke det, der trækker,” erkender Mette Østerdal.
Af samme årsag er lektor Troels Østergaard fra Danmarks Mediehøjskole fra Danmarks Journalist- og Mediehøjskole også skeptisk overfor Politiker Web.
”Det står ikke lysende klart for mig, hvad formålet er med at lægge alt det materiale ud. Selvfølgelig er der tale om Det virker for eksempel ikke som om, der er et ønske om dialog med borgerne,” siger Troels Østergaard: ”Det er en service for de borgere, der i forvejen har en særlig interesse for et specielt emne, der berører deres liv.”
Mette Østerdal medgiver, at det nye system ikke indeholder noget nyt med hensyn til graden af åbenhed.
”Det nye er måden, altså at det hele kører elektronisk og automatisk. Man kan sige, at før var det mere gammeldags, nu er det blevet professionaliseret og automatiseret.”
Succeskriterierne er klare, men foreløbig beskedne:
”Vi holder øje med, om antallet af abonnenter stiger,” fortæller Mette Østerdal: ”Det er ikke overvældende endnu. Vi er oppe på omkring 40. For en måned siden var tallet 30, så det er da steget lidt. Men det er ikke overvældende endnu. Vi vil gerne op på 50-60 stykker inden sommer,” siger hun.
Det første papirløse byrådsmøde blev afholdt onsdag den 4. maj.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.