Gyldal-exit sender KL-næstformandspost videre i reduceret S-gruppe - opdateret
Gyldal-exit sender KL-næstformandspost videre i reduceret S-gruppe - opdateret
Det kom som en overraskelse, da Herlevs mangeårige borgmester Thomas Gyldal (S) i onsdags annoncerede, at han forlader lokalpolitik.
- Hele mit voksne liv har handlet om politik, og jeg har været bevidst om, at den dag ville komme, hvor andre med nye idéer og stort politisk engagement vil tage over, forklarede Thomas Gyldal i en pressemeddelelse.
- Personligt har jeg et ønske om at bruge mig selv og lære noget nyt uden for livet som folkevalgt.
Han havde netop overtaget posten som KL’s næstformand, efter Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard for knap to måneder siden annoncerede, at han stoppede i lokalpolitik.
31. oktober overtog Thomas Gyldal posten som KL’s næstformand, men 4. december annoncerede Thomas Gyldal altså, at han ikke genopstiller og ønsker at udtræde af kommunalbestyrelsen i Herlev ved årsskiftet.
Professor i statskundskab ved SDU Ulrik Kjær kalder det “noget usædvanligt”.
- Det virker underligt, at man til så vigtig en post lader sig vælge for så kort tid efter at annoncere et noget overraskende farvel til politik, siger Ulrik Kjær.
Ulrik Kjær understreger desuden, at det både er en markant profil, der forlader kommunalpolitik, men også at det er central post for det kommunale danmark, som nu igen skal placeres hos en ny.
- Det er en meget eftertragtet post, og KL sidder med ved mange tunge forhandlinger. Det er KL’s formandskab, der tegner organisationen, og vi har set flere gange, at formand og næstformand bytter plads efter et valg, så det er ikke bare en titel udenindflydelse, men i høj grad halvdelen af en formandsduo, siger Ulrik Kjær.
Stor udskiftning i KL’s bestyrelse
Mens hver femte borgmester landet over enten har forladt posten eller meddelt, at de ikke genopstiller, så kommer mindst 9 ud af KL’s 17 bestyrelsesmedlemmer efter KV21 til at være udskiftet, når bestyrelsen samles efter næste års kommunalvalg.
Her er Jacob Bundsgaard (næstformand), Thomas Gyldal (formand for Børn og Undervisningsudvalget), Birgit Hansen (formand for Klima og Miljø) stoppet undervejs, mens Ulrik Wilbek (formand for Social), Erik Flyvholm (formand for KL’s internationale udvalg) ikke genopstiller.
Derudover var Sophie Hæstorp Andersen også medlem af KL’s bestyrelse, før hun blev minister. Det samme gælder Jens Ive (V), tidligere borgmester i Rudersdal, som sidste år blev erstattet af Karsten Längerich (V), borgmester i Allerød, der heller ikke genopstiller.
Ulrik Kjær påpeger, at det nok mest er tilfældigt, at der er så mange medlemmer af KL’s bestyrelse, som stopper, og at det først og fremmest handler om situationen lokalt i hjemkommunerne.
- Det er jo ikke KL’s bestyrelsesarbejde, de flygter fra. Det handler nok snarere om det, der sker i deres hjemkommune.
Han hæfter sig dog ved tyngden at de profiler, der nu forlader lokalpolitik, hvilket også er udtryk for deres placering i KL.
- Det er nogle meget markante stemmer, særligt i Socialdemokratiet. Der er både borgmestre i de største byer, som stopper, men også nogle af de mest markante stemmeslugere og stemmer i det kommunale bagland.
Efter Thomas Gyldals-exit er det kun Peter Rahbæk Juel, formand for KL's udvalg for arbejdsmarked og borgerservice, og Holbæk-borgmester Christina K. Hansen, formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg, der begge har været en del af bestyrelsen siden 2021.
Derudover består den socialdemokratiske gruppe af Københavns overborgmester Lars Weiss, Aarhus-borgmester Anders Winnerskjold samt Helle Frederiksen, der er 1. viceborgmester i Aalborg Kommune.
Peter Rahbæk Juel ny næstformand i KL
Når der skal sammensættes en ny bestyrelse efter KV25 kommer der derfor til at være en markant udskiftning i forhold til den forrige bestyrelse og med nye og yngre politikere som Anders Winnerskjold, Christina K. Hansen og Sisse Marie Welling (SF), kan det også blive en bestyrelse med mindre erfaring i lokalpolitik end tidligere.
KL står dermed foran et potentielt generationsskifte.
- Der vil altid være noget udskiftning efter et valg. Det er klart, at der forsvinder noget erfaring, men det er ikke nødvendigvis en svækkelse af KL’s indflydelse, da der er nye kræfter, som presser sig på. Og så skal man ikke undervurdere, at KL’s administration har enormt meget erfaring til at støtte den bestyrelse, siger Ulrik Kjær.
Fredag faldt rokeringerne ovenpå Thomas Gyldals farvel på plads i KL's bestyrelse. KL’s nye næstformand bliver Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense Kommune.
Thomas Gyldal Petersens plads i KL’s bestyrelse overtages af hans personlige suppleant, Steen Christiansen (S), der er borgmester i Albertslund Kommune. Steen Christiansen bliver også ny formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.
Ændringerne i KL’s bestyrelse og udvalg træder i kraft 1. januar.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.