Gode naboer kan afgøre kapløb om kulturhovedstad
Gode naboer kan afgøre kapløb om kulturhovedstad
Hvem skal en koldingenser holde med i dysten om at blive europæisk kulturhovedstad, nu hvor det er Danmarks tur igen? På kortet er der lige langt til de to kandidater, Aarhus og Sønderborg. Men i Kolding står man ved sin region, siger kulturformand Marlene B. Lorentzen (R).
”Det er vigtigt, at Region Syd står sammen og kæmper for, at en sådan vigtig begivenhed placeres i vores region,” mener hun.
Afgørelsen er egentlig lige så meget mellem to netværk og to landsdele frem for to byer, og alle kommuner er også enige om, at netop deres regionale bud bør vinde. Men en ting er moralsk opbakning, en anden selvfølgelig at forpligte sig på pengepungen.
I samlet flok
”Det har været vigtigt for vores projekt, at alle regionens kommuner er med i de forpligtende samarbejder,” bekræfter Aarhus’ kulturrådmand, Marc Perara Christensen (K).
”Og vores største udfordring har været at opnå forståelse for den økonomiske basis for projektet, hvis det skal realiseres,” fortæller han videre.
Her tænker han formentlig især på en enkelt kommune, som vi vender tilbage til.
Kommunerne skal betale til en fælles fond og få aktiviteter, der svarer til deres bidrag, fortæller Marc Perara Christensen. Og selv om finansieringen fra andre kommuner kun udgør cirka 10 procent af budgettet for hele satsningen, vil ingen undervurdere betydningen at få oplandet med. For det første fordi lokal finansiering vil medføre et tilsvarende bidrag fra staten efter en sejr. Men samarbejde på tværs af grænserne betyder allerede noget i forhold til at vinde tvekampen.
Det så man for eksempel, da sidste års kulturhovedstad, Essen, samlede Ruhrzonen i et samlet regionalt bud, ’Essen für das Ruhrgebiet’. Derefter lykkedes det i det interne tyske kapløb at overtrumfe en stor kulturby som Køln.
Hjem til Aarhus
En af Aarhus’ allerførste støtter var faktisk en af de mindre og fjernt beliggende kommuner, nemlig Struer.
”Nu har de baltiske lande jo haft kulturhovedstad, og erfaringer viser, at det har ramt meget bredt. Selvom det selvfølgelig er Aarhus, der er kulturbyen, tror jeg bestemt på, vi får noget ud af vores penge. Der er jo givet håndslag på, at de her kulturarrangementer skal ramme alle, der er med. Og vi havde jo kultursamarbejdet i forvejen,” siger Flemming Odde (S), formanden for byens kulturudvalg.
For nylig, lige efter Hedensteds byråd havde behandlet sagen, kom så en triumferende pressemeddelelse fra Aarhus:
”Samtlige 19 kommuner og regionsrådet bakker ambitionen og kandidaturet op. Det kan vi kun glæde os over, og det lover godt for fremtiden,” sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S). Men han nævnte ikke den sidste knast, det sidste byråd, der ikke har givet tilsagn: Herning.
”Det er virkelig mange penge at bruge på Aarhus’ projekt, og nu har vi jo i forvejen ret mange events her i Herning,” som en lokalpolitiker sagde til Kommunen.
Sagen er, at hvor en mindre vestjysk kommune som Struer kan komme ned på 16 kroner pr. indbygger pr. år, er planen, at større kommuner betaler op til 65 kroner pr. indbygger pr. år. Det bliver på sigt over fem millioner for Hernings vedkommende. Der er bestemt moralsk opbakning fra heden, understreger alle. Men det er tvivlsomt, om Herning vil gå ind på taksten, som den blev foreslået.
Lavere tempo
Længere nede i Jylland går det langsommere med at samle økonomisk forpligtende underskrifter ind. For hvor aarhusianerne i skrivende stund kun mangler Herning på den kommunale sponsorliste i tilfælde af sejr, har Sønderborgs koalition endnu ikke udvidet sig fra det oprindelige samarbejde med de nærmeste tre danske kommuner samt tre tyske.
”På nuværende tidspunkt har resten af de syddanske kommuner ikke givet en finansiel garanti for, hvor meget de vil give. Men der er skriftlige aftaler om samarbejdet, og så regner vi med en afklaring på sagen i kommende tid,” siger projektleder Else Christensen Redzepovic.
Heller ikke de begejstrede koldingensere fra tidligere har altså reelt skrevet under på den politiske check endnu. Netop Koldinghus skulle 8. september være vært for et stormøde, hvor planerne skulle lægges frem – et stormøde, som nu er aflyst.
”Vi er jo midt i budgetforhandlinger og så hele den her landspolitiske valgkamp, som ikke var til at forudsige,” siger Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard fra Fælleslisten, som nu overvejer en turné rundt i regionen for at samle støtte til projektet.
”Jeg er stadig superoptimist,” siger Aase Nyegaard. ”Selvfølgelig er det en presset tid for budgetterne, men det er bare om at kæmpe for sagen og få de syddanske kommuner i hus.”
Ifølge et udkast vil Sønderborg indsamle 25 millioner fra nabokommunerne mod Aarhus’ 35 millioner. Det indebærer også, at Odense slipper billigere end Herning, selv om Odense er dobbelt så stor. Aase Nyegaard forventer, at aftalerne kommer på plads inden for en måneds tid.
Internationalt
Uanset hvad har Sønderborg i alle tilfælde en fordel, borgmesteren kan vide sig sikker på, nemlig partnerne syd for grænsen. De to danske regioner har for længst begunstiget hver deres by med cirka to millioner kroner til brug forud for afgørelsen. Men ’Sønderborg for Sønderjylland-Schleswig’ (bemærk ligheden med Ruhrs bud) har også en fordel af at være et samarbejde, der overskrider landegrænser. Det har blandt andet kastet yderligere 3,4 millioner af sig i foreløbig EU-støtte til at fremme initiativet.
”Og vi er også trygge ved, at hvis valget så falder på Sønderborg og grænselandet som kulturhovedstad i 2017, kommer der medfinansiering fra Berlin, Kiel, Husum, Schleswig og Flensborg,” tilføjer Else Christensen Redzepovic på baggrund af udtalelser fra ledende tyske politikere.
”Men kulturhovedstaden i 2017 går altså stadig til Danmark og ikke til Tyskland,” understreger hun for god ordens skyld.
Hvorhenne i Danmark vil blive afsløret ultimo 2012.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.