Kommunen.dk
MENU

Geodata kan hjælpe kommuner med rygekampagner

Rygestopkampagner kan målrettes ved brug af geodata, da de resterende rygere ikke er en homogen gruppe.

Geodata kan hjælpe kommuner med rygekampagner

Rygestopkampagner kan målrettes ved brug af geodata, da de resterende rygere ikke er en homogen gruppe.

Andelen af rygere er faldet fra 26 procent af befolkningen i 2005 til blot 17 procent i 2013. Skal det tal nedbringes yderligere er det nødvendigt at udvikle målrettede rygekampagner til de borgere der stadig ryger.

Det mener konsulent Jeanette Mayland Olsen fra virksomheden Geomatic, som laver kort baseret på geodata, hvor det blandt andet er muligt at sandsynliggøre hvilke gader og kvarterer, hvor der ud fra en lang række demografiske data bor flest rygere.

Geomatic vil tage kontakt til forskellige kommuner, som har fået 27,5 millioner kroner af Sundhedsstyrelsen over de næste tre år til at styrke rygestopkampagnerne landet over.

Alsidig rygergruppe

Geomatics data viser, at følgende fem husstandstyper har flest rygere:

Kortuddannede med tid til hygge og samvær

Børnefamilier med enkeltforsørger

Multikulturelle familier med lave indkomster

Voksent par med fraflyttede børn

Aktive seniorer i egen bolig overalt i landet

Samlet set er 22 % af Danmarks husstande (574.309 ud 2.581.677 husstande) af typen, hvor der er størst sandsynlighed for at finde storrygere. De tilsvarende andele i landets største byer er 14 % i København, 17 % i Aarhus og 18 % i Odense, viser Geomatics data.

- Jeg er overrasket over, at der er så stor en sandsynlighed for at finde rygere i alle husstande. De fem grupper hvor der er flest rygere, det er meget forskellige grupper. Hvis der har været en stereotyp om rygerne, så skal det billede bredes ud. Rygning er på retur, men billedet af hvem der ryger er mere polariseret, siger Jeanette Mayland Olsen.

Kommuner har egen data

Sune Djurhuus, phd.-studerende ved forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, mener, kommuner selv kan lave lignende målrettede rygekampagner ved at bruge registerdata koblet med sundhedsprofiler i de fem regioner:

- Den regionale sundhedsprofil kan bruges af de enkelte kommuner til at udpege hvilke grupper der ryger meget. Denne viden kan bruges til at målrette rygekampagner, siger han og tilføjer:

- Den regionale sundhedsprofil er designet til at generalisere på kommuneniveau. På nuværende tidspunkt udtaler vi os ikke om sundhedsparametre på lavere geografisk niveau på kommunebasis for det bliver statistisk usikkert.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR