Kommunen.dk
MENU

Fredag er blevet til lørdag i Odsherred

Hver torsdag går 300 ansatte på rådhuset på forlænget weekend. De er med i et forsøg om kortere arbejdsuge, som ser ud til at skabe mere glæde og effektivitet.

Fredag er blevet til lørdag i Odsherred

Hver torsdag går 300 ansatte på rådhuset på forlænget weekend. De er med i et forsøg om kortere arbejdsuge, som ser ud til at skabe mere glæde og effektivitet.
Økonomikonsulent Diana Bech har fået større frihed i sit familieliv ved at have fri fredag. Hun samler kompetencetimerne sammen, så hun fx kan tage på et længere kursus.
Økonomikonsulent Diana Bech har fået større frihed i sit familieliv ved at have fri fredag. Hun samler kompetencetimerne sammen, så hun fx kan tage på et længere kursus.
Foto: Emma Oxenbøll

Som regel tager man til Odsherred for at tage i sommerhus eller med Molslinjen, men for tiden er det anderledes. Kommunen har nemlig fået en ny attraktion. Den hedder firedages-arbejdsuge og får for tiden stor opmærksomhed udefra. Denne torsdag er ingen undtagelse.

- Det er overraskende, at så mange er interesserede. Vi vil jo bare gerne blive bedre til at rekruttere og bruge arbejdstiden effektivt, fordi vi er en stor sommerhuskommune, og så fordi vi har mange pendlere ansat, siger informationsmedarbejder Peter Haugaard.

Han er en af dem, der på det seneste har taget imod de mange udefra, som har besøgt rådhuset. Både landsdækkende danske medier, et finsk statsmedie, regionale tv-stationer og en række fagblade har nemlig kigget nysgerrigt mod det tre-årige forsøg, kommunen satte i gang 1. september.

Og det er måske ikke så mærkeligt, at alle kigger til Odsherred. Kommunen er den første offentlige arbejdsplads i Danmark, der forsøger sig med at bøje arbejdstiden. 

Arbejdsugen med fem dage á otte timer er historisk, men at reformere den er kun noget, som private virksomheder har prøvet.

 Det er overraskende, hvor svært det er selv at betragte fredag som en fridag.

Nye vaner
Selvom flere af medarbejderne lige skulle vænne sig til ikke at møde på rådhuset om fredagen, krævede det ikke stor tilvænning for centerchef for Organisation, Thure Jørgensen. Han er vant til at arbejde uden øvre arbejdstid, men er nu som hovedregel fritaget for arbejde om fredagen.

- Det er overraskende, hvor svært det er selv at betragte fredag som en fridag. Selvom vi har fået den givet og har gjort, hvad vi skal, hvorfor har jeg så alligevel fredag morgen en lille smule dårlig samvittighed? Det er fedt at have fri, men der er kun mig hjemme, når jeg har sendt børnene i skole og konen på arbejde, siger han.

Om fredagen lægger han møder i fritidslivet, men ikke så stringent, at han ikke møder op tirsdag aften, hvis det passer grundejerforeningens bestyrelse at holde møde der.

Centerchef for Organisation, Thure Jørgensen, bruger sine kompetencetimer på en masteruddannelse i ledelse. Ellers nyder han at kunne bruge fredag som en ‘mig-dag'.

 

Firedagesugen gør for ham den største forskel onsdag aften: Her ved han, at der er én dag tilbage, hvor den skal have en skalle, hvorefter han har tre fridage foran sig. Og så går det hurtigt fra mandag til onsdag og torsdag, som han siger.

- Det er en mere komprimeret tid, men det passer mig fint. Det bliver lidt mere legitimt at være hurtig og effektiv i sine fire dage. Møderne bliver lidt kortere, og beslutningsgangen lidt mere effektiv, når man onsdag godt kan se, at næste gang vi kan mødes er mandag, siger han.

Tomme gange
Det samme fremhæver direktør for velfærd, Rikke Blom, der har ansvar for omkring 1.500 ansatte og bor med familien i København. Tidligere arbejdede hun hjemme om fredagen, ligesom flere andre fra hovedstaden.

De tomme gange og kontorer havde også borgmester Thomas Adelskov (S) bidt mærke i. Derfor kom forslaget om at forkorte arbejdsugen fra ham: Hvorfor ikke effektivisere ugens første fire dage og holde helt fri fredag, når nu rådhuset alligevel var lavt bemandet?

Den idé præsenterede han for kommunaldirektør Claus Steen Madsen tilbage i 2017. Han skulle lige tygge på den. Ligesom det i øvrigt skulle vise sig, at medarbejderne også skulle. 

- Jeg tog det til mig og kiggede på erfaringer, forskning og litteratur omkring firedagesugen for at finde ud af, hvad det gør ved os. Så kiggede jeg på, at hvis vi skulle have en ærlig chance for at komme afsted med det her, var vi simpelthen nødt til at skabe noget mere for borgerne også. Vi kan ikke bare lukke om fredagen, vi er nødt til at være mere tilgængelige de andre dage så, siger kommunaldirektøren.

Der var alligevel ikke den store borgerbetjening om fredagen, hvor rådhuset havde åbent fra kl. 9 til 12 eller 13. 

Efter snak frem og tilbage nåede de frem til et resultat, som også fagforeningerne hoppede med på. De var dog lidt skeptiske: Hvordan skulle deres medlemmer udføre arbejdet på fire dage i stedet for fem?

Derfor krævede de at få lagt to ugentlige kompetencetimer ind. De skal bruges på noget, der ikke er skal-opgaver i forhold til arbejdet, men som har en faglig relevans, som Thure Jørgensen plejer at forklare det over for sine medarbejdere. Det har nemlig været en svær skelnen for mange, fortæller han.

- Flekstid gælder jo stadig, hvilket vil sige, at vi tilrettelægger vores opgaver, som vi hele tiden har gjort, men vi har også sagt til hinanden, at fredag er den nye lørdag. Det betyder, at jeg ikke skal sende mails til mine medarbejdere om fredagen og forvente, at det skal løses nu og her. Det ville jeg heller ikke gøre i weekenden, siger han.

Det har i høj grad været op til de enkelte centerchefer og teamledere at forankre både den nye arbejdstid og brugen af kompetencetimer lokalt. Flere fortæller, at de har flekstid, og at de derfor både aftaler med deres nærmeste leder, hvilke dage de går tidligere end andre, og hvordan og om de bruger deres to timer ugentligt eller sparer dem op, fx til at tage på kursus.

  Jeg kan godt mærke, at det bliver mere presset, og det er også noget af det, de andre har sagt. Det er følelsen af, at tempoet er højere.

Hvornår er jeg på arbejde?
Medarbejderne skal fordele 35 arbejdstimer på ugens fire første dage, men tiden bliver tilrettelagt forskelligt rundt på rådhuset. I kommunikationsteamet er de for eksempel fire ansatte, som har aftalt hver at tage en lang dag til kl. 18, fordi de også skal betjene kommunens ansatte internt.

Til gengæld kan det give mindre teams udfordringer, fx de to erhvervskonsulenter, der også har en udfordring i, at eksterne samarbejdspartnere kontakter dem på fredage. Andre er jo ligeglade med, at Odsherred har besluttet ikke at arbejde om fredagen.

Det er derimod ikke et problem for økonomikonsulent Diana Bech. Hun betjener en afdeling, som stadig arbejder fem dage om ugen. Derfor kan de måske have brug for hende, men de har en anden forståelse end eksterne partnere:

- Indtil videre har det ikke givet udfordringer hos mig, men jeg hører på mine kolleger, som fx har personalesager, hvor tingene skal gå lidt hurtigere, at det godt kan give udfordringer, siger hun.

I jobcentret har de haft en fælles kompetencedag, fortæller ergoterapeut Sunneva Niclasen, der ellers samler sine timer sammen til et længere kursus.

 

Det kan Sunneva Niclasen, ergoterapeut i jobcentret, nikke genkendende til. Den største udfordring i afdelingen for Job og Ydelser er, at sagerne hober sig lidt mere op, end de gjorde før.

- Jeg kan godt mærke, at det bliver mere presset, og det er også noget af det, de andre har sagt. Det er følelsen af, at tempoet er højere. Hvis man er væk en dag, er det en fjerdedel af ens bunke, der skal findes plads til, hvor det før var en femtedel. Det føltes mere overskueligt, så der er et andet pres på den måde, siger hun.

Det giver også afdelingens småbørnsforældre udfordringer. Et par stykker har valgt ikke at deltage i forsøget, fordi de er aleneforældre og ikke kan få privatlivet til at gå op med arbejdslivet. En har en fast aftale med sin mor om afhentning af børn, en har ingen familie i nærheden. I alt har syv personer i hele kommunen fået dispensation fra firedagesugen.

Kan man få det til at gå op, har man til gengæld helt fri, når man har fri, understreger Sunneva Niclasen, der selv har voksne børn og derfor kan tage tre lange dage i starten af ugen og have kort torsdag.

- Det er en fest at have fri tre dage hver weekend. Det er forlænget weekend hver uge, og det er en foræring, siger hun.

 Hvis man skal skabe det, vi har skabt her, skal det funderes på tillid.

Sammen som foregangsmand
Rådhusets ansatte er først ved at finde fodfæste i den nye arbejdstid, selvom de nu har været i gang i fem måneder. Den første føler fra kommunen viser dog, at 80 pct. ligger over syv ud af ti mulige, når de svarer på, hvor tilfredse de er.

Det ser umiddelbart heller ikke ud til, at Odsherred bliver den sidste kommune, der arbejder fire dage om ugen i stedet for fem. Både Esbjerg og Syddjurs kommuner har skelet til forsøget og overvejer at indføre konceptet. 

I Esbjerg indgår ordningen i et sparekatalog, men det er vigtigt, at det ikke er af det hensyn, man laver ordningen, understreger blandt andre kommunaldirektør Claus Steen Madsen. Så mister den nemlig det tillidsbaserede element mellem direktion, ledere og medarbejdere.

- Hvis man skal skabe det, vi har skabt her, skal det funderes på tillid. Tillid til, at medarbejderne løfter de opgaver, de skal. Hvor de ikke bliver kontrolleret på timer, de sidder her, men bliver styret af at løse de opgaver, som skal løses, siger han.

 Jeg tænkte, at det var meget progressivt for den her kommune. Det overraskede mig til gengæld, at der var relativt stor modstand, da jeg kom herud.

Direktør for Velfærd, Rikke Blom, har ofte hørt folk i sit netværk fremhæve firedagesugen som et nybrud, der sagtens kunne få dem til at søge til Odsherred.

 

Folk jublede ikke
En del af firedagesugen går ud på at kunne tiltrække flere kvalificerede medarbejdere til kommunen. Da direktør Rikke Blom søgte fra København mod Odsherred, lagde hun mærke til den forkortede arbejdstid i jobopslaget. Det samme gjorde økonomikonsulent Diana Bech, der startede, samtidig med at forsøget gik i gang.

- Jeg tænkte, at det var meget progressivt for den her kommune. Det overraskede mig til gengæld, at der var relativt stor modstand, da jeg kom herud. Jeg syntes jo selv, at det var en god idé, men folk har været bange for, hvordan de skulle nå deres opgaver, når de fik færre timer. De gik ikke rundt og jublede, siger Rikke Blom.

Sunneva Niclasen, der har arbejdet i kommunen i 11 år, kunne sagtens se, at rådhuset var tomt om fredagen, men var bekymret for de medarbejdere, der har nedsat arbejdsformåen.

- Jeg syntes, det var galt tænkt. Vi taler altid om korte arbejdsdage, når vi taler særlige hensyn til dem, der skal afklares til fleksjob eller pension. Så min første tanke var, at det da ikke gør det bedre, at vi så skal sidde her længe, siger hun.

De jubler til gengæld i dag. Alle, kommunen.dk har talt med, er glade for at have fået fri om fredagen. Og adspurgt om de kunne forestille sig at blive ved med at arbejde sådan, er svaret entydigt ja. Flere håber, at det spreder sig til ikke kun at gælde administrationen.

- Måske fornægter jeg de negative ting, fordi jeg er så positiv, og fordi det er derfor, jeg søgte jobbet. For mig var det et aktivt og bevidst valg. Men jeg er så glad for fredagen, siger økonomikonsulent Diana Bech.

Om hun selv generelt arbejder mere effektivt, har hun dog svært ved at svare på. Det samme gælder flere af de andre, som til gengæld fremhæver, at de helt sikkert er mere effektive, når de sidder alene i de sene timer på rådhuset. Så er der ro om arbejdsopgaven, lyder det fra blandt andre ergoterapeut Sunneva Niclasen, der får klaret en del dokumentationsarbejde her.

 Måske fornægter jeg de negative ting, fordi jeg er så positiv, og fordi det er derfor, jeg søgte jobbet. Men jeg er så glad for fredagen.

Og kommunaldirektør Claus Steen Madsen fortæller, at det ikke har været svært at få besat stillinger, siden forsøget startede.

- Som jeg ser det og får meldinger om fra mine chefer, som har haft opslag på det administrative område, så får vi flere ansøgninger, og der er en del, som har hørt om firedagesugen og markerer helt positivt, at de søger på grund af den, siger han.

Til gengæld kræver det lidt mere arbejde at finde ud af, hvornår borgerne har lyst til at benytte rådhuset i ydertimerne. I øjeblikket afprøver de at lægge tider ud til borgerne hos fx borgerrådgiveren, fortæller Rikke Blom, men der er ikke rigtig nogen, som booker dem. Indtil videre ringer de stadig.

- Det her er jo også en indfasning i, hvilke tider vi skal lægge ud hvornår. Det skal vi føle os frem i, siger hun.

Selvom det er tidligt i processen, og der stadig er plads til forbedringer hist og her, er det også en proces, ledere og medarbejdere nyder at være en del af. Når arbejdstiden er blevet mere komprimeret, betyder det nemlig, at de får afsluttet møder hurtigere eller lige knokler det sidste igennem for at nå dokumentationsarbejdet, inden de forlader rådhuset.

Og selvom flere også har valgt at holde fast i den lange torsdag, som er almindelig i de fleste kommuner, har mange i stedet valgt, at torsdag skal være den korte og nye fredag.

Det kan ses på parkeringspladsen, der kun er halvt fuld, da klokken er 14. Flere medarbejdere er daffet på weekend. Det er jo torsdag.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR