Fra skuffelse til glæde: Kommuner må se langt efter affaldsplan
Fra skuffelse til glæde: Kommuner må se langt efter affaldsplan
Arbejdet med en ny, lokal affaldsplan skred ellers hastigt frem i Vesthimmerland. Kommunen arrangerede borgermøder og havde lavet en hjemmeside, hvor borgere skrev forslag og stillede nysgerrige spørgsmål til affaldssortering.
Men nu er hjemmesiden lukket, og møderne aflyst.
- Vi holder jo folk for nar, hvis vi sætter sådan noget i værk og kommer frem til nogle gode ting, og regeringen så pludselig vil noget andet, siger Uffe Bro (S), der er formand for Vesthimmerlands teknik- og miljøudvalg.
I slutningen af januar udskød regeringen nemlig den nationale affaldsplan, og det besværliggør tilværelsen i flere kommuner. Planen sætter rammen for håndtering af skrald i Danmark, og den betyder meget for kommunernes lokale affaldsplaner.
Nu er det så anden gang, den nationale plan er udskudt. Oprindeligt skulle den i høring i 2019, så blev det januar 2020, og nu sker det først ‘senere på året’.
- Det ødelægger planlægningen. For det koster jo ressourcer at lave sådan noget borgerinddragelse, som vi havde gang i, og som så ikke bliver til noget, siger Uffe Bro (S).
Denne gang er affaldsplanen forsinket, fordi regeringen vil have klimapartnerskaber og erhvervslivet med på råd.
Vi har behov for at kende prioriteterne i den nationale affaldsplan, så kommunerne har fast grund under fødderne
Planen ventes at indeholde forslag til ens måder, kommuner kan sortere metal, plastik, madaffald og resten af husholdningsaffaldet fra hinanden på. Den ensartning er nødvendig, for i efteråret kritiserede OECD kommunerne for at sortere alt for forskelligt.
Ærgrer forening
Dansk Affaldsforening er klar over problemstillingen. Foreningen repræsenterer aktører i affaldsbranchen, heriblandt kommuner og affaldsselskaber.
- Vi er hele tiden i dialog med vores medlemmer, og de spørger meget ind til, hvornår affaldsplanen kommer, og hvad den vil indeholde, siger Mikkel Brandrup, direktør i Dansk Affaldsforening.
For når kommuner hele tiden investerer i nye løsninger med sortering og afhentning af affald, så bliver det dyrt, hvis regeringen anbefaler andre måde at dele affaldet op på, så kommunen skal til at lave om i sine ordninger.
Derfor tøver nogle kommuner med at lave flere tiltag.
- Det er ærgerligt, at planen ikke er blevet sendt i høring, så vi ved, hvad vi har at arbejde med. Kommunerne har arbejdet hårdt, og de er klar til at rykke videre. Men nu bliver planen så udskudt igen, så tempoet går ikke helt så hurtigt, som det ellers havde kunnet, siger Mikkel Brandrup.
Aalborg er i godt humør
Anderledes står det til i Aalborg, hvor rådmand for miljø- og energiforvaltningen Lasse Olsen (EL) nærmest er lettet over, at planen er forsinket.
- Der er lagt op til ensretning og standarder for, hvordan vi skal sortere, og det, synes jeg, vil være rigtig ærgerligt, for det betyder, at de systemer, vi har indført, måske skal skiftes ud. Så jeg er okay med, at planen er udskudt.
- Det betyder jo, at vi fortsætter, som vi plejer, siger han.
Lasse Olsen er særligt bekymret for, om borgerne vil være klar til at sortere på en anden måde, end de gør i dag.
- Nu har borgerne taget én måde at sortere på til sig, så måske kan det skade genanvendelsen og sorteringslysten, hvis de nu skal gøre det anderledes.
- Men hvis der går længere tid, før vi måske skal lave alting om, så er det ikke godt. Vi vil gerne kende vilkårene for fremtiden. Hvis vi skal udskifte systemer, og der bliver lagt op til nogle ændringer, så vil vi gerne vide det snart, siger Lasse Olsen.
Verden går ikke i stå
Det venter Aarhus også på.
Oprindeligt udløb kommunens gamle affaldsplan nemlig i 2018, men det har ikke været et problem, fortæller Bjarne Munk Jensen, direktør i AffaldVarme Aarhus.
- Vi arbejder lige så stille på at forbedre vores affaldsplan, men vi laver ikke noget endeligt endnu. Vi afventer den nationale plan, og den kommer sandsynligvis omkring sommerferien plus minus, tror jeg.
Han forklarer, at han godt kan forstå, at Miljøstyrelsen afventer klimapartnerskaberne.
- Jeg tør godt sige, at det er ikke sådan, at verden går i stå, bare fordi vi venter. Der bliver stadigvæk sorteret, og det er ikke en kæmpe katastrofe.
Men der er andre grunde til, at den nationale plan hellere skal komme før end senere.
Man kan godt spørge sig selv, om de i det hele taget ved, hvad de vil. Jeg kan ikke gennemskue det,
Staten har bestemt, at alle kommuner skal genanvende 50 pct. af husholdningsaffaldet om to år. Og EU har lavet et direktiv om, at alle medlemslande skal genanvende 65 pct. i 2035.
De mål bliver sværere at nå, jo længere kommunerne venter med at sortere madaffald og plastik.
‘Vi vil gøre det bedre’
I Assens bekymrer det dog ikke Dan Gørtz (V) synderligt.
Han er formand for miljø, teknik og planudvalget, der lige nu arbejder på en ny affaldsplan, der skal løbe til 2032. Her fylder snakken om den nationale affaldsplan ikke meget.
- Nej, vi venter ikke på den plan. Vi fokuserer på at rykke genanvendelse uagtet, fordi vi ved, vi vil gøre det bedre på klimamål end de nationale mål, siger Dan Gørtz.
Han forklarer, at Assens i øjeblikket genanvender 47 pct. af sit husholdningsaffald, og at det første udvalgsmøde i år om en ny affaldsplan allerede er overstået.
- Og så snakker vi med KL, Miljøstyrelsen og eksperter. Vi opfinder ikke den dybe tallerken med vores plan, men vi kommer med et udspil, der gælder for os selv, og afventer ikke noget fra national eller statens side, siger udvalgsformanden.
Ved de, hvad de vil?
Mikkel Brandrup fra Dansk Affaldsforening kan godt sætte sig ind i kommunernes udfordringer.
- Kommuner og affaldsselskaber løber hele tiden efter genanvendelsesmål og øger muligheden for at sortere. Alle de løsninger, man sætter i gang kræver, at man kender rammerne, siger han.
- Vi har behov for at kende prioriteterne i den nationale affaldsplan, så kommunerne har fast grund under fødderne, når de ruller ordninger og sorteringsmuligheder ud, siger han.
Miljøstyrelsen skriver, at kommuner kan vente med at lave lokale planer, til den nationale ligger klar, og at man gerne stiller sig til rådighed for rådgivning. Det skrev styrelsen også for to år siden. Når sådan en melding gentages, slider det på tålmodigheden i Vesthimmerland.
- Jamen, man kan godt spørge sig selv, om de i det hele taget ved, hvad de vil. Jeg kan ikke gennemskue det, siger udvalgsformand Uffe Bro (S).
Vesthimmerland satser på at holde borgermøder og åbne sin affalds-hjemmeside igen til efteråret.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.