Kommunen.dk
MENU

Folketinget ført bag lyset med G4S-notat

Med et juridisk forsvarsskrift har G4S fodret kommuner og Folketing med stærkt fejlagtige oplysninger om selskabets bidrag til de ulovlige israelske bosættelser.

Folketinget ført bag lyset med G4S-notat

Med et juridisk forsvarsskrift har G4S fodret kommuner og Folketing med stærkt fejlagtige oplysninger om selskabets bidrag til de ulovlige israelske bosættelser.

Med et stærkt fejlbehæftet forsvarsskrift, underskrevet af en juraprofessor, forsøger verdens største sikkerhedskoncern, G4S, at sikre sine ordrer med staten og kommunerne. 

Men Kommunen kan dokumentere, at notatet myldrer med forkerte oplysninger om checkpoints, fængsler og overgreb mod palæstinensiske fanger på Vestbredden. Det får både humanitære organisationer og politikere langt op i det røde felt. 

”Det er beskæmmende, at man kan finde så mange faktuelle fejl af en mand, der underskriver sig prof., dr.jur. Troværdigheden af hans efterforskning kan ligge på et meget lille sted,” siger generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær. 

Også Amnesty International er fortørnet over fejlene i notatet. 

”En så alvorlig sag som denne kræver mere grundige observationer i de berørte områder, end Hjalte Rasmussen har gjort her. Der er jo tale om store fejl,” siger generalsekretær Lars Normann Jørgensen. 

En rundspørge fra Kommunen viser, at mindst 28 kommuner har kontrakt med G4S – heriblandt Billund og Slagelse, som hver har købt ind for tre millioner kroner hos koncernen. Københavns Kommune undersøger i øjeblikket, om selskabets aktiviteter på Vestbredden strider mod kommunens etiske indkøbspolitik og dermed står i vejen for at forny en aftale om alarmanlæg. 

De nye oplysninger vækker hovedrysten hos Enhedslistens Mikkel Warming. 

”Det forsvar, G4S bygger op, hænger ikke sammen. Kommunen må bede om dokumentation for de konkrete ting, G4S laver, i stedet for at støtte sig til et responsum af denne kaliber,” siger han. 

Hjort vil ikke gribe ind

Også staten gør forretninger med G4S. Og det skal den fortsætte med, mener finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). I et svar til Folketingets udenrigsudvalg afviser han at gribe ind over for statens aftaler med selskabet – udelukkende med henvisning til notatet fra Hjalte Rasmussen. Det er dybt kritisabelt, mener MF og tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S).

”Det er helt mærkværdigt, at regeringen støtter sig til et notat, som man med sine egne informationer må vide ­ikke beskriver sandheden. Jeg vil forvente en helt anden opførsel af en regering i forhold til at give Folketinget ordentlige oplysninger,” siger Mogens Lykketoft. 

Claus Hjort Frederiksen vil ikke lade sig interviewe, men Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, vil på baggrund af Kommunens oplysninger have genoptaget sagen i udenrigsudvalget. 

Mogens Lykketoft mener, at sagen bør have konsekvenser. 

”Jeg forventer, at regeringen reagerer – mindst med misbilligelse, men også med en bemærkning om, at man ikke skal regne med både at kunne handle med den danske stat og deltage i ulovlig besættelse af palæstinensiske områder,” siger han.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR