Kommunen.dk
MENU

Fløjpartier mærker markant omfordeling af partistøtte

SF mister millioner i partistøtte efter rædsomt valg, mens Liberal Alliance og Enhedslisten får betydelig flere midler til at markere sig lokalt.

Fløjpartier mærker markant omfordeling af partistøtte

SF mister millioner i partistøtte efter rædsomt valg, mens Liberal Alliance og Enhedslisten får betydelig flere midler til at markere sig lokalt.

Stemmer er lig med kolde kontanter. Den lokale og regionale partistøtte fra staten udregnes nemlig ud fra antal stemmer. Resultatet af KV13 betyder, at Liberal Alliance går fra at modtage lidt over 60.000 til at have en million kroner til politisk arbejde rundt om i landet.

- Pengene vil betyde, at vi bliver mere synlige generelt over hele landet. Men i hver kommune må vi lægge hovederne i blød for, at de bliver brugt bedst muligt, siger Erhardt Mogensen, formand for Liberal Alliance i Sjællands Storkreds, hvor partiet blandt andet fik to byrådsmedlemmer i Slagelse Kommune.

- Vi har levet af at have nogle penge fra kontingenterne. De penge er blevet brugt til at spare op til denne valgkamp, siger Erhardt Mogensen.

Fattige SF’ere

Socialistisk Folkeparti (SF) får til gengæld lommesmerter efter nedslagtningen ved KV13, hvor partiet mistede over 220 mandater i landets kommunalbestyrelser. I 2010 fik SF 4,1 millioner kroner i lokal og regional partistøtte, mens beløbet skrumper til 1,9 million kroner i 2014.

- Det handler om at komme på fode igen, så det politiske skal i hvert fald ikke nedprioriteres, siger Rasmus Rose, formand for SF København.

SF’s lokalafdeling i København bliver også ramt af mandatnedgangen i Borgerrepræsentationen, hvor partiet er gået tilbage fra 22,3 procent til 10 procent. De folkevalgte i SF betaler partiskat, og da der er markant færre byrådsmedlemmer, rammer det også partikassen.

Enhedslisten får efter et kanonvalg lidt over 2,4 millioner kroner årligt til at lave politisk arbejde ude i kommunerne og regionerne. Hidtil har partiet kun modtaget 700.000 kroner i lokal og regional partistøtte.

- Et af de politiske mål for alle de nyvalgte er, at vi skal sætte nogle dagsordener, der ikke drukner i mængden. Vi skal lade os inspirere af hinanden lokalt, så vi kan finde nogle fælles holdepunkter, der slår igennem, siger Line Barfod, der sidder i Enhedslistens forretningsudvalg og hovedbestyrelse.

S får flere penge

Socialdemokraterne gik ved kommunalvalget tilbage fra 30,6 procent i 2009 til 29,5 procent ved dette valg, mens partiet mistede 28 byrådsmandater på landsplan. Målt i antal stemmer går partiet dog frem på grund af en stor valgdeltagelse. I 2009 stemte cirka 853.000 danskere på S i kommunerne, mens tallet var tæt på 920.000 ved KV13. Samme tendens går igen i regionerne. Dermed får Socialdemokraterne 10 millioner kroner i lokal og regional partistøtte i 2014 mod 8,5 millioner kroner i 2010. Pengene ændrer dog ikke det store, siger Morten Pless, formand for Socialdemokraternes afdeling i Aarhus:

- Vi er vant til, at partistøtten går lidt op og ned. Hovedparten af pengene går til at drive et partikontor i Aarhus og til en del debatarrangementer. Nu har vi udsigt til at få lidt flere penge, og det giver mulighed for lidt flere aktiviteter.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR