Kommunen.dk
MENU

Flere udbud indebærer øget risiko for korruption

En konstitueret vedligeholdelseschef i Københavns Ejendomme er blevet indstillet til fyring på grund af mistanke om korruption. Indgåelse af aftaler mellem det offentlige og private er et af de mere risikofyldte områder for korruption.

Flere udbud indebærer øget risiko for korruption

En konstitueret vedligeholdelseschef i Københavns Ejendomme er blevet indstillet til fyring på grund af mistanke om korruption. Indgåelse af aftaler mellem det offentlige og private er et af de mere risikofyldte områder for korruption.

Vennetjenester, der har betydet dårlig og dyr vedligeholdelse af skoler og daginstitutioner i København. Det er beskyldningen mod en konstitueret vedligeholdelseschef i Københavns Ejendomme. Han har ifølge programmet Operation X på TV2 skaffet en personlig ven i firmaet Tegnestuen T plus ordrer til en værdi af mere end 100 millioner kroner. En tilsyneladende dårlig forretning for kommunen. En byggesagkyndig i programmet mente, at vedligeholdelseschefen havde betalt en betydelig overpris for det udførte arbejde.

Begrebet korruption bruges som en bred betegnelse for forhold, hvor der er misbrug af betroet myndighed for egen vindings skyld. Beskyldningerne mod vedligeholdelseschefen drejer sig om favorisering og bestikkelse. Andre former for korruption er mandatsvig og afpresning.

Flere opgaver i udbud

Internationale erfaringer viser, at indgåelse af aftaler mellem det offentlige og private er et af de områder, hvor der er store problemer med korruption. Det fortæller Poul Riiskjær Mogensen, der er formand for den danske afdeling af den globale anti-korruptionsorganisation Transparency International. Danmark er kendt for at være et land med meget lidt korruption, og kommunerne har selv i den henseende aldrig været udråbt som problembarnet. Alligevel bør kommunerne ikke læne sig tilbage med tilfredse miner:

”Vi har en meget stor offentlig sektor i Danmark, og der går rigtig mange penge igennem det offentlige. Vi har samtidigt en udvikling over imod en forøget brug af konkurrenceparametre ved afgørelser om, hvem der skal udføre offentlige opgaver. Det i sig selv gør, at man skal være mere opmærksom på det her område, hvor vi risikerer at løbe ind i flere tilfælde af korruption,” siger Poul Riiskjær Mogensen.

Steen Treumer er professor i udbuds- og privatiseringsret på Københavns Universitet. Han forklarer, at korruption i aftaler mellem danske kommuner og private indtil nu har været absolutte undtagelser, og derfor er han ikke bekymret for øget samarbejde.

”Hvis du øger antallet af udbud og offentlige samarbejder, så vil der selvfølgelig være flere tilfælde, hvor det kan gå galt, men jeg ser ikke en markant risiko, for korruption strider helt grundlæggende med den danske mentalitet,” siger Steen Treumer.

Han er dog blevet overrasket over et klagenævn i Norge, der beskæftiger sig med korruption i udbudssager mellem offentlige og private instanser.

Politianmeld mistanker

Korruption i kommuner er ifølge de ansatte selv ikke helt usandsynligt. En undersøgelse fra Analyse Danmark, foretaget for Ugebrevet A4 august i år, viser, at cirka syv procent af de kommunale ansatte har oplevet en kollega modtage en gave, hvor der kunne være en forventning om modydelse. Desuden svarer 12 procent af de regions- og kommunalansatte, at de mener, en kollega har skaffet et familiemedlem eller en nær ven en stilling, som vedkommende udelukkende fik på grund af tilhørsforholdet til kollegaen.

Problemet er, at korruption er næsten umuligt at bevise uden en politimæssig efterforskning, forklarer Poul 

Riiskjær Mogensen. Han anbefaler derfor altid at indkalde ekstern ekspertise og om nødvendigt tage skridtet videre til at politianmelde konkrete mistanker for at undgå, at disse strander på begrænsningerne ved en rent intern undersøgelse.

Chefkonsulent Steen Ballegaard i KL’s personalejuridiske kontor mener, at kommunerne gennemgående er gode til at indkalde fremmede øjne.

”De situationer, hvor der måtte være den slags mistanker, plejer kommunerne også at inddrage instanser som eksterne revisorer eller KL, fordi man netop ikke vil undersøge sig selv,” siger Steen Ballegaard. 

I sagen om Københavns Ejendomme er det foreløbigt Intern Revision, der er gået i gang med at kulegrave sagen. Der er indledt en afskedigelsessag mod direktøren for Tegnestuen T plus, der dog afviser anklagerne.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR