Kommunen.dk
MENU

Flere plejeopgaver løses af private

I 2014 blev over en fjerdel af opgaverne inden for ældreplejen konkurrenceudsat til private leverandører. I Næstved har man dog trukket udbuds-følehornene tilbage efter de seneste fejlslagne private overtagelser af kommunal pleje.

Flere plejeopgaver løses af private

I 2014 blev over en fjerdel af opgaverne inden for ældreplejen konkurrenceudsat til private leverandører. I Næstved har man dog trukket udbuds-følehornene tilbage efter de seneste fejlslagne private overtagelser af kommunal pleje.
Gribskov Kommune fører an og har overladt over halvdelen af ældreplejen til private. Foto: Lærke Posselt/POLFOTO/arkiv
Gribskov Kommune fører an og har overladt over halvdelen af ældreplejen til private. Foto: Lærke Posselt/POLFOTO/arkiv

Kommunerne udliciterer mere og mere ældrepleje til private firmaer, viser nye tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet ifølge Fagbladet FOA. I 2014 blev over en fjerdel af opgaverne inden for ældreplejen konkurrenceudsat til private leverandører. Det er en stigning på 24 pct. i forhold til 2007. På et enkelt år fra 2013 til 2014 er der sket en stigning på næsten fem pct. Udviklingen har været støt stigende, siden den daværende regering i 2003 indførte frit valg af leverandører. Men særligt fra 2007 har tendensen taget fart.

”Det er ikke en religion for os at bruge private. Det er selve konkurrencen, der er interessant.”

Ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole gjorde krisen kommunerne mere ivrige efter at lægge opgaverne ud til private for at spare. Men det er et politisk holdningsskifte, der for alvor har sat gang i privatiseringen, mener han:

- Man havde oprindelig et slagsmål mellem rød og blå blok, hvor blå var for og rød skeptisk over for at konkurrenceudsætte velfærdsopgaver. Der er helt klart sket et skifte. Den røde blok med Socialdemokraterne i front har omfavnet konkurrenceudsættelsen, og har presset voldsomt på for at få kommunerne til at konkurrenceudsætte mere, siger han til Fagbladet FOA.

Gribskov Kommune fører an og har overladt over halvdelen af området til private. Ifølge borgmester Kim Valentin (V) lægger kommunen mere vægt på konkurrencen i sig selv end på en eventuel besparelse.

Ingen religion

- Det er ikke en religion for os at bruge private. Det er selve konkurrencen, der er interessant. Ved det sidste udbud prioriterede vi kvaliteten af servicen højere end prisen, som faktisk er blevet højere, end den var før udbuddet. Konkurrencen gør, at også den kommunale ældrepleje bliver effektiviseret, siger han.

Selvom udviklingen går mod en større privatisering af ældreplejen, har Næstved og Hørsholm Kommune helt droppet eller udsat udbud af frygt for konkurser i de private plejefirmaer. I Næstved afblæste kommunen i sidste uge planerne om udlicitering af et distrikt i hjemmeplejen.

- Vi har fået foretaget en analyse af, hvad vi kunne spare, og der har simpelthen ikke været nok at spare til, at vi vil gennemføre udbuddet. Samtidig kører der en række historier om de store udgifter, der er forbundet med konkurser i de private plejefirmaer, som falder tilbage på kommunen. Samlet set er det ikke risikoen værd, siger formand for Omsorgsudvalget i Næstved, Jette Leth Buhl (SF).

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR