Kommunen.dk
MENU

Flere kommuner sætter demokratiet på pause

Byråd over hele landet aflyser møder eller omlægger dem, mens enkelte holder dem med halvanden meters mellemrum mellem politikerne.

Flere kommuner sætter demokratiet på pause

Byråd over hele landet aflyser møder eller omlægger dem, mens enkelte holder dem med halvanden meters mellemrum mellem politikerne.
Skal man mødes i virkeligheden eller ved hjælp af et online mødeværktøj? Det valg står de over for ude i kommunerne i disse dage.
Skal man mødes i virkeligheden eller ved hjælp af et online mødeværktøj? Det valg står de over for ude i kommunerne i disse dage.
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

Når byrådet i Hjørring i næste uge stimler sammen, bliver det uden Venstre-medlem Claus Mørkbak Højrup. Han bliver hjemme i protest mod at byrådet mødes:

- Først var det meningen, vi skulle mødes elektronisk. Men så besluttede forvaltningen, at vi alligevel skal mødes fysisk, og det vil jeg simpelthen ikke være med til. Vi skal være det gode eksempel over for andre, siger han og uddyber: 

- Vi har en regering, som siger, at vi skal lukke ned for alt, der ikke er vitalt. Det vil sige, at sygehusene og nødpasningen stadig kører videre. Men det er ikke vitalt, at vi sidder 31 mennesker i samme rum, når vi bare kunne mødes digitalt. Det er altså mødeformen, jeg protesterer imod, siger Claus Mørkbak Højrup.

Han så med andre ord gerne, at møderne i byrådet kunne holdes elektronisk med en broadcasting af mødet. Og det lå der ifølge Claus Mørkbak Højrup også en aftale om. Men han fortæller, at forvaltningen i Hjørring har vurderet, at en skrivelse fra Social- og  Indenrigsministeriet fastslår, at møderne skal holdes fysisk, og derfor vil han ikke dukke op:

‘Jeg har aldrig troet, at jeg bevidst skulle boykotte et politisk møde, men jeg kan sige med det samme: ‘Jeg deltager ikke i et fysisk møde den 25/3.’ Ulovligt? Måske. Men så vil jeg udvise civil ulydighed,’ skriver Claus Mørkbak Højrup på sin Facebook-profil.

Flere aflyser
Claus Mørkbak Højrup er ikke alene om ikke at skulle til byrådsmøde i næste uge. Men det er de færreste, der bliver væk i protest. I Esbjerg har de helt valgt at aflyse mødet, og det samme har de på Fanø og i Vesthimmerland. 

Det viser en rundspørge, som kommunen.dk har sendt ud til landets kommuner. Her svarer andre, at de holder byrådsmødet elektronisk ved hjælp af online-værktøjer. Det gør de for eksempel i Frederiksberg og i Nordfyn. 

Nogle gør som i Hjørring:

‘Byrådsmødet holdes dog i rådhusets kantine, hvor der er god plads, så man kan sidde spredt. Middag efterfølgende er aflyst. Udvalgsmøder holdes indtil videre som skype-møder,’ skriver Herning Kommune. Og Norddjurs har en lignende strategi:

‘Mødet vil af hensyn til at mindske risikoen for smittespredning blive gennemført uden tilhørere, og der vil blive søgt en opstilling, der sikrer afstand mellem medlemmerne og med iagttagelse af alle de forskrifter, der gælder ved forsamling af mennesker, også selvom det samlede antal personer ikke vil overstige 100. Offentligheden om mødet vil blive sikret via streaming på nettet.’

 Astrid Krag bor midt på et torv et eller andet sted, hvor man altid har signal. Men vi bor i Nordjylland, og så ryger forbindelsen altså jævnligt. Ivan Leth (S) bor ude midt i en mose. Jeg kan da ikke være sikker på, der er signal derude.

Gerne elektronisk
Den skrivelse, som Claus Mørkbak Højrup henviser til, som angiveligt skulle forbyde online-byrådsmøder, har faktisk det modsatte budskab: Det må man godt, men hele byrådet skal være enige om, at det er det, man gør. Ligesom når et byrådsmøde skal aflyses, så skal hele byrådet være enige.

Det understreger også social- og indenrigsminister Astrid Krag (S):

- Vi står i en alvorlig situation, hvor der i kommunerne skal træffes vigtige beslutninger om plejen af vores svækkede ældre, mennesker med handicap, nødpasning af børn og meget mere. Kommunalpolitikerne har en vigtig rolle og ansvar. Derfor skal møderne afvikles, men man må gerne holde dem fx elektronisk, hvis man lokalt ønsker dette, siger hun til kommunen.

Ministeriet oplyser endvidere, at møderne gerne må holdes over telefon- eller videoopkald. Dette forudsætter bl.a., at byrådet er enig om beslutningen, og at mødet transmitteres offentligt.

Når det gælder møder i fagudvalgene - eksempelvis teknik- og miljøudvalg - er de ikke omfattet af kravet om offentlighed. Derfor kan de afholdes i lukkede kredse uden transmission til offentligheden.

Rådet er også, at man nøje overvejer nødvendigheden af fysiske møder og så vidt muligt afholder dem som video- eller telefonmøder.

Halvanden meter
Men det er faktisk slet ikke på grund af skrivelsen fra ministeriet, at politikerne i Hjørring skal mødes fysisk, siger borgmester i Hjørring Arne Boelt (S), der bekræfter, at det først var meningen, mødet skulle holdes online, men at han ombestemte sig: 

- Når en borgmester siger ja til, at man kan holde et møde elektronisk, så skal han være sikker på, at der ikke bagefter sidder en og siger, at han aldrig kom til orde, fordi hans forbindelse røg. Det er mere sikkert og trygt for demokratiet, når vi mødes ansigt til ansigt, siger han.

De kan heller ikke aflyse mødet, forklarer han. For der er både lokalplaner og byggeprojekter, der skal behandles. Og så er der en fisketrappe med EU-tilskud, der skal vedtages inden 1. april. Ellers bortfalder EU-støtten.

Og det med signalet, det forventer han ikke, de forstår ovre i ministeriet:

- Astrid Krag bor midt på et torv et eller andet sted, hvor man altid har signal. Men vi bor i Nordjylland, og så ryger forbindelsen altså jævnligt. Ivan Leth (løsg.) bor ude midt i en mose. Jeg kan da ikke være sikker på, der er signal derude, og jeg bor i Sindal. Det ved du ikke engang, hvor er. Der kan vi ikke garantere, at der er signal, siger Arne Boelt til kommunen.dk.

Han garanterer dog, at kommunen tager de forholdsregler, der skal til for, at mødet kan afholdes sikkert: 

- I Folketinget står de med en meters mellemrum mellem hinanden. Jeg skal nok sørge for, at der er halvanden meter imellem folk i min byrådssal, siger Arne Boelt. 

 Vi har en regering, som siger, vi skal lukke ned for alt, der ikke er vitalt. Det vil sige, at sygehusene og nødpasningen stadig kører videre. Men det er ikke vitalt at vi sidder 31 mennesker i samme rum, når vi bare kunne mødes digitalt. Det er altså mødeformen, jeg protesterer imod.

Nye muligheder
I Odsherred har de valgt at aflyse marts måneds byrådsmøde. Det er især træls for Morten Egeskov, der er medlem af økonomiudvalget og byrådet for Venstre. For han kan nemlig ikke få lov at træde ud af byrådet, sådan som han ellers gerne vil. 

For sådan et ønske skal godkendes af byrådet, og det kræver jo, at der er byrådsmøde, så Morten Egeskov kan tidligst træde ud af byrådet i april. 

I Silkeborg har de besluttet, at tirsdag eftermiddags møde i økonomi- og erhvervsudvalget skal holdes over skype. Og her vil de så tage stilling til, hvad de gør med byrådsmødet, der egentlig skal holdes mandag i uge 13.

I Viborg Kommune er jagten gået ind på ‘den perfekte form for fremtidens byrådsmøde’, hvis landet er lukket i længere tid end de første to uger. Det siger borgmester Ulrik Wilbek (V) til Viborg Stifts Folkeblad: 

- Vi kigger stadig på, om der er en it-løsning, men det ser svært ud at finde på så kort tid. Måske det kan lykkes til næste gang, siger Ulrik Wilbek.

Han fortæller, at man blandt andet ser nærmere på Skype som mulig løsning, men at det mangler at blive afklaret, hvordan man får streamet et skype-møde, og hvordan man kan se, hvem der rækker hånden op for at markere i den virtuelle sal. 

iPad og kamera
I Hjørring betyder det ikke så meget for Claus Mørkbak Højrup, at borgmester Arne Boelt har tænkt sig at stille stolene, så politikerne sidder med halvanden meters mellemrum. For ham er det princippet i, at de ikke kan træffe beslutningerne ved et elektronisk møde: 

- Jeg er ikke bekymret for mit eget helbred, og jeg ved godt, at risikoen for smitte er lille, hvis vi sidder langt mellem hinanden. Men som politikere er vi nødt til at tage vores egen medicin og blive hjemme. Som politikere er vores job at have holdninger og meninger. Dem kan vi sagtens have derhjemme. På den lange bane får vi selvfølgelig brug for fysiske møder igen, men på den korte bane kan vi godt stemme og give udtryk for vores holdninger elektronisk, siger han og tilføjer:

- Vi har alle sammen en iPad, og der er kamera i, så jeg kan simpelthen ikke forstå, det skal være noget problem. 

kommunen.dk har efter denne artikel er blevet bragt talt med Ivan Leth fra byrådet i Hjørring. Han oplyser, at han  holder pause fra byrådsarbejdet grundet en kræftsygdom. Han tilføjer, at han altså har fibernet, så selvom han bor midt i en mose, er det ikke internettet, der gør, at han ikke kan deltage på næste uges byrådsmøde.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR