Kommunen.dk
MENU

Entreprenørerne er derude

Tidligere kommunaldirektør Ole Have Jørgensen anmelder Jane Sandbergs bog om fællesskaber, 'Come together'.

Entreprenørerne er derude

Tidligere kommunaldirektør Ole Have Jørgensen anmelder Jane Sandbergs bog om fællesskaber, 'Come together'.
Venligboerne er et af Jane Sandbergs eksempler på et fællesskab, der har bredt sig til hele landet.
Venligboerne er et af Jane Sandbergs eksempler på et fællesskab, der har bredt sig til hele landet.
Foto: Nils Meilvang, Ritzau Scanpix

Jane Sandberg, der er direktør for Enigma - Museum for post, tele & kommunikation, har skrevet en lille og i virkeligheden hyggelig og konstruktiv bog om eksempler på nye og lidt anderledes fællesskaber i Danmark. 24 historier om konkrete fællesskaber fra Digipippi til Mænds Mødesteder.

Nogle projekter er inspireret af tilsvarende projekter i udlandet, andre vokset ud  af  en lokal ide, nogle er rene græsrodsaktiviteter, andre begynder at ligne organisationer.

Der er helt lokale projekter som De Ærøske Vinterbadere, mens et eksempel som Venligboerne har udviklet sig fra en lokal ide i Hjørring til et landsdækkende projekt med 150.000 deltagere.

Historierne bygger på interviews, og Jane Sandberg prøver at trække inspiration og gode råd ud af de enkelte  projekter.  Forudsigeligt stritter de gode råd i mange retninger, for eksempel fra 'man skal bare gå i gang' over 'man skal granske sine motiver' til 'man skal have et stærkt og klart mål'.

Der tales ofte om, at  Danmark  mangler iværksættere, men de 24 historier emmer  af virkelyst og iværksættertrang. Iværksættertemaet i sociale fællesskaber bliver bare ofte overset, fordi projekterne ikke ender med en stor bil og villa på Strandvejen.

Ole Have Jørgensen var kommunaldirektør i Horsens fra 1989 til 2007. En legendarisk tid for den gamle fængselsby, der fik et nyt image som jysk kulturhovedstad. I 2017 udgav Ole Have Jørgensen en bog som sin tid som kommunaldirektør, "18 år for Horsens". Han er Cand Scient i biologi, har en HD i organisation og er lige nu ved at lægge sidste hånd på en PhD om bybranding og politikernes betydning. 

Forlaget Strandberg Publishing skriver:

Come Together handler om de mange frivillige fællesskaber, der pibler frem i Danmark. Mennesker fra både land og by mødes for at løfte mange af de almennyttige opgaver, som velfærdsstaten før har taget sig af. Forfatteren Jane Sandberg stiller spørgsmålene: Hvilke opgaver vil vi i fremtiden kunne forvente, at velfærdssamfundet stadig løfter, og hvilke kan kun løftes, hvis frivillige hænder griber?
Danskerne er europamestre i at forene sig. En Eurobarometer-undersøgelse fra 2018 viser, at unge danskere topper den europæiske liste, når der måles på lyst til at lave frivilligt arbejde. Men vi gør det på nye måder, som udfordrer de eksisterende systemer. De nye former for fællesskaber kræver bl.a., at kommunerne fornyer sig for at kunne forløse borgernes potentialer. De nye fællesskabsformer er nemlig ikke altid organiseret i en klassisk foreningsform med vedtægter, formand og kasserer, som er forudsætningen for, at kommunerne kan stille fx lokaler til rådighed.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR