Dronningens afgang trumfer Frederiksens politiske budskaber i nytårstale
Dronningens afgang trumfer Frederiksens politiske budskaber i nytårstale
Statsminister Mette Frederiksen (S) havde gjort en politisk nytårsraket klar, så regeringen kunne få en god start på det nye år med positiv omtale efter en del kritik.
Men de meget ventede forslag på ældreområde bliver i skuffen. Endnu en gang. Statsministeren måtte skifte fokus i sin årlige nytårstale.
Dronning Margrethes abdikation efter 52 år trumfer regeringens planer og risikerer at lægge politik stendød de næste par uger, frem mod at statsministeren udråber kronprins Frederik til konge den 14. januar.
Som ung politiker havde Mette Frederiksen markante holdninger, og hun var kendt som meget rød. Hun var bestemt ikke royalist, men det er statsministeren blevet takket være dronning Margrethe.
Kan ikke undervurderes
Dronningens betydning kan ikke overvurderes, lød det således nu i nytårstalen fra embedsboligen Marienborg.
- Hvad De har formået gennem snart 52 år er en enestående præstation. Deres betydning kan ikke overvurderes.
- De har været vores anker, når det har blæst. Vores samvittighed i livets vigtige spørgsmål. Vores ledsager i årtierne, hvor fremtidens Danmark rejste sig. De har været vores samlingspunkt i det nære og i det svære, siger Mette Frederiksen.
Statsministeren skulle have fokuseret på regeringens kommende ældrelov i sin nytårstale. Men den må nok en gang vente.
For da dronning Margrethe søndag kom med en regulær nyhedsbombe om, at hun abdicerer 14. januar, måtte Mette Frederiksen skrive sin tale om. Hun havde ellers varslet, at det skulle handle om de ældre.
- Min nytårstale i aften bliver en helt anden, end jeg oprindeligt havde tænkt. Jeg ville have fortalt om regeringens kommende ældrereform. En reform, der handler om pleje og omsorg. Og om meget mere selvbestemmelse til vores ældre og gamle, siger hun.
Store dele af Mette Frederiksens nytårstale handlede i stedet for om kongehuset og i særdeleshed dronning Margrethe. Tidligere har regenten betonet, at der er tradition for, at Danmarks statsoverhoved sidder frem til vedkommendes død.
Men hendes skrantende helbred - efter en alvorlig rygoperation - gør, at hun vil overlade tronen til sin søn før tid. Det er første gang, at en monark, som har arvet tronen, går af.
Dronning Margrethe er den regent i hele danmarkshistorien, som har siddet længst tid på tronen.
Allerede i sin nytårstale for to år siden sagde Mette Frederiksen, at der ville komme en ældrelov. Men der er ikke sket noget siden dengang.
Rydder dagsordenen
Politisk kommentator Noa Redington mener ikke, at det kunne være anderledes med talen. Han er tidligere særlig rådgiver for daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).
- Det, der sker med dronningen, er så voldsomt, at det rydder dagsordenen fuldstændigt. Det, som Mette Frederiksen gjorde, var, at hun går fra at være politiker, til at være en der sætter ord på vores fælles følelser og tanker, siger han.
Han mener ikke, at talen vil blive husket for indholdet, hvor statsministeren også nævnte krigene i Ukraine og Gaza.
Desuden lovede hun, at regeringen vil sikre kvinder og par skatteyderbetalt hjælp til fertilitetsbehandling til barn nummer to.
Det ved vi om tronskiftet
- Det er første gang i 52 år, at Danmark skal have ny regent.
- Senest var i 1972, hvor kong Frederik IX døde, og tronarving Margrethe blev dronning.
- Hun blev udråbt på balkonen på Christiansborg Slot af daværende statsminister Jens Otto Krag (S).
- Søndag den 14. januar 2024 abdicerer dronningen og overgiver tronen til kronprins Frederik.
- De nærmere detaljer omkring tronskiftet kendes endnu ikke.
Dette er dog kendt:
- Tronskiftet vil ske i forbindelse med et statsråd på Christiansborg.
- Efter mødet vil statsminister Mette Frederiksen (S) proklamere tronskiftet på Christiansborg Slot.
- I Danmark bliver dronninger og konger ikke kronet, som det sker i Storbritannien. De bliver udråbt.
- De nærmere detaljer omkring tronskiftet vil blive offentliggjort den kommende tid, oplyser kongehuset.
Kilder: Statsministeriet og kongehuset.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.