Kommunen.dk
MENU

Digitaliseringsstyrelsen vil abe efter Norge

I Norge har man konkrete løsninger til borgere og virksomheder, som har været ude for identitetstyveri og phishing, eller hvis man ønsker at blive slettet fra nettet

Digitaliseringsstyrelsen vil abe efter Norge

I Norge har man konkrete løsninger til borgere og virksomheder, som har været ude for identitetstyveri og phishing, eller hvis man ønsker at blive slettet fra nettet

At vejlede om sikker adfærd på nettet, udbyde konkrete værktøjer og sammenkøre denne indsats på tværs af offentlige organer og private aktører kan lyde som et projekt, der må gå i hårdknude. I Norge har man grebet udfordringen an “hands on”.

Nordmændene har oprettet et aktivitetshus, hvor virksomheder, myndigheder og borgere månedligt mødes til offentlige info- og debatarrangementer. På nettet, tilbyder de flere praktiske værktøjer og guides.

 

Slet-mig-maskine

Herhjemme er it-sikkerhed stadig ukonkret for mange, og det er frem for alt ikke noget, vi taler med hinanden om. I forrige uge var repræsentanter fra digitaliseringsstyrelsen på inspirationsbesøg hos Norsis, norsk center for informasjonssikring.  

- Det var meget inspirerende at se, hvordan de inddrager offentligheden på en direkte måde også konkret i selve centeret, forklarer Jacob Voetmann fra digitaliseringsstyrelsens kontor for it-arkitektur og standardisering.

Norsis driver hjemmesider som idtyveri.info med hjælp til ofre for hackere og it-fuskere og slettmeg.no, som giver praktisk hjælp, hvis borgere eksempelvis får spredt fotos på nettet imod deres vilje. Alle borgere skal kende til risikoen på nettet, forkynder Norsis. Sammen med seks andre lande gjorde man hele oktober måned til “national sikkerhedsmåned”, og radio og aviser blev fyldt med information om centerets værktøjer.

- Det går godt med at nå ud til virksomheder og borgere med praktisk viden. Lige nu er vores eneste hovedpine, at gøre indtryk på dem som er ligeglade med it-sikkerhed, siger Peggy Sandbekken Heie fra Norsis.

 

Norsk idé kan kopieres

Både Norsis værktøjer og tilgang inspirerede Jacob Voetmann på besøget.

- Det ligger lige til højrebenet at oversætte og indføre flere af de tiltag, vi har set i Norge, siger den danske embedsmand. Hele pakken kan blive noget sværere.

Norsis får årligt seks millioner i tilskud fra den norske stat og tjener derudover penge selv ved at udbyde kurser. Ikke overraskende er den danske problemstilling lige nu, at der er begrænsede midler, og de er spredt ud over digitaliseringsstyrelsen, politi og kommuner, forklarer Jacob Voetmann.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR