Kommunen.dk
MENU

Dialog og åben proces baner vej for meningsfuld byfornyelse

Asnæs i Odsherred kombinerede arkitekter, ildsjæle og unge og fik skabt nye byrum og forståelse på tværs af generationer.

Dialog og åben proces baner vej for meningsfuld byfornyelse

Asnæs i Odsherred kombinerede arkitekter, ildsjæle og unge og fik skabt nye byrum og forståelse på tværs af generationer.
Fra venstre Louise Nordlund, skoleleder, Jeanette Frisk, arkitekt, Gitte Hededam, byrådspolitiker og Søren Myrup, lokal ildsjæl, debatterede byfornyelsesprojekter i mindre byer under Folkemødets førstedag.
Fra venstre Louise Nordlund, skoleleder, Jeanette Frisk, arkitekt, Gitte Hededam, byrådspolitiker og Søren Myrup, lokal ildsjæl, debatterede byfornyelsesprojekter i mindre byer under Folkemødets førstedag.

Byfornyelse er et tema i de fleste af landets kommuner, men den færdige opskrift på et vellykket projekt, som efterlader både administration, politikere og borgere tilfredse, er endnu ikke udkommet på manual.

På Folkemødets første dag gav Odsherred Kommune et bud på metode og proces bygget på erfaringerne med et fornyelsesprojekt i den lille by Asnæs, hvor tre års arbejde sluttede i foråret.

Erfaringerne vil man gerne give videre, for det lykkedes ikke blot Asnæs at involvere masser af unge i projektet, men også at få skabt både konkrete resultater og metoder, som kan genanvendes og give inspiration til andre.


To nye byrum
Kort fortalt var udfordringen at skabe nye byrum for de unge i byen, som er kommunens officielle ungdomsby med gymnasium, produktionsskole m.v. Det havde Asnæs tidligere haft lidt svært ved at leve op til, men med udviklingsstøtte og samarbejde med arkitektgruppen Arki_lab fik Asnæs involveret byens unge i arbejdet.

Resultatet blev to nye byrum med trampoliner, bænke, masser af farve - men først og fremmest rum, hvor unge gider opholde sig uden at føle sig til besvær for byens øvrige, ældre borgere.

- Det vigtige var ikke kun de konkrete resultater, men også det, som skete med de unge, vi fik involveret, fortalte Jeanette Frisk, arkitekt og projektleder hos Arki_Lab.

For de unge blev det en aha-oplevelse.

- Vi eksperimenterede med at skabe liv i gamle bygninger og inddrog de unge gennem skole og gymnasium. I dag er de bedre klædt på til at være små arkitekter, og de har lært at bygge selv, ligesom de fandt ud af, at byen kunne bruges som et klasseværelse. De unge opdagede også, at nogle ældre havde et negativt syn på dem. Det førte til, at de inviterede dem på dialogkaffe og lærte konfliktmægling, fortalte hun.

Nøglen var ifølge arkitekten en åben proces, som måske er det vigtigste i et byfornyelsesprojekt med bruger/borgerinddragelse.

- Kommunen fortjener ros for at lade projektet stå så åbent fra starten. Vi fik afprøvet nogle voksenideer på de unge uden at vide, om de bed på. Det krævede mod at lade processen stå så åben, sagde Jeanette Frisk.

Alt for mange helhedsplaner
- Et af problemerne med projekter i dag er, at de skal være så lineære. Men det var vigtigt at tingene fik lov at udvikle sig,  uden at vejen var givet på forhånd. Vi har meget tænkt i “helhedsplaner”. Skal vi have de unge involveret, må vi tænke på en helt anden måde. I udkantsområder som vores må man eksempelvis acceptere, at tilknytningen bliver mere sporadisk og til-og-fra, for de unge kan ikke nødvendigvis overskue at tænke to år frem, sagde Gitte Hededam (S), formand for Kultur- og Folkeoplysningsudvalget i Odsherred Kommune og en af de to politikere, som nærmest ved en tilfældighed blev involveret i arbejdet.

Det har hun til gengæld været rigtig glad for, for erfaringerne rummer masser af værdi.

- Projekter som dette udvikler sig undervejs, og der skal forskellige grupper involveres, ligesom man skal trække forskellige ind, som kan bidrage. For der er brug for eksterne midler for at kunne gennemføre ambitionerne, og det kræver involvering af private og erhvervsliv. Der skal være styr på økonomi og mål, men lad være med at lave en fastlåst styregruppe fra start til slut, lød hendes råd.

Vigtig dialog med mindre samfund
Søren Myrup, initiativtager til en borgergruppe i Asnæs, som ville bedre forholdet mellem yngre og ældre i byen, blev involveret undervejs, og han peger på dialog som det vigtigste redskab, når mindre samfund skal inddrages i byudvikling.

- En sikker struktur for, hvordan man taler til en mindre by i kommunen, er en grundforudsætning. Hvordan kommunikerer vi optimalt med de mindre samfund? Vi læste om projektet i avisen, før vi blev opmærksomme på, hvad der var på vej. Til gengæld var det en rigtig god oplevelse at arbejde på tværs af generationerne. Og vi fik rejst flere penge til projektet undervejs, blandt andet gennem vores lokale brugsforening med 8.000 medlemmer, som gerne ville bidrage, sagde Søren Myrup.

- Man skal investere i de unge, mens man kan, og i et projekt som dette her, er der også masser af mulighed for de ældre til at deltage, tilføjede han.

Og netop dialogen på tværs af generationer, faggrupper, forvaltning og politikere er vigtig i et byfornyelsesprojekt, understregede Jeanette Frisk.

- Tal sammen på tværs.Vi har alt for mange siloer, som blokerer for, at vi få udnyttet ressourcerne optimalt. Der sidder så mange rundt om i kommunerne i forvaltninger etc., som har dyrebar viden, der bare venter på at blive brugt.

Fakta

Asnæs med 3.000 indbyggere er den by i Odsherred Kommune, hvor flest unge mennesker har deres daglige gang. Her ligger byens gymnasium, produktionsskolens smedeafdeling og Sydskolen og ”Ung i Odsherred” holder til her. Derfor vil kommunen gerne have et særligt fokus på de unge i byen.

I december 2016 fik Odsherred kommune forsøgs- og udviklingsmidler af Trafik- Bygge- og Boligministeriet til at udvikle Asnæs sammen med de unge, der har en tilknytning til byen.
I foråret 2017 startede projektet op med Arki_lab som rådgivere. Arki_lab er en tværfaglig tegnestue, der er særligt gode til at skabe byudklingsprojekter i fællesskab med borgere i alle aldre.

Projektet skal skabe byrum, der kan udvikle det sociale liv i Asnæs. De unge kommer til at opleve at være en aktiv del af udviklingen af byen, hvor de kommer til at se, at deres ideer bliver virkelighed. De kommer til at opleve, at de ved at deltage aktivt kan igangsætte en forandring i den by, de bruger. de vil komme til at opleve at byen bruges forskelligt af de forskellige grupper og de skal lære at tage hensyn til de andres behov.


Læs mere om byudviklingsprojekterne i Asnæs her 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR