Kommunen.dk
MENU

DI: Konkurrenceudsættelsen går for langsomt

Ny analyse viser, at det er velfærds-områder som kollektiv trafik, rengøring og ejendoms-drift, der driver konkurrence-udsættelsen op. Udviklingen er for sløv, mener DI. FOA peger på rækken af plejekonkurser og kalder DI’s melding for ren slingrekurs.

DI: Konkurrenceudsættelsen går for langsomt

Ny analyse viser, at det er velfærds-områder som kollektiv trafik, rengøring og ejendoms-drift, der driver konkurrence-udsættelsen op. Udviklingen er for sløv, mener DI. FOA peger på rækken af plejekonkurser og kalder DI’s melding for ren slingrekurs.
Især kollektiv trafik og arbejdsmarkedsforanstaltninger har haft stor vækst i konkurrenceudsættelse siden 2007, viser ny undersøgelse. Foto: Thomas Borberg / Polfoto
Især kollektiv trafik og arbejdsmarkedsforanstaltninger har haft stor vækst i konkurrenceudsættelse siden 2007, viser ny undersøgelse. Foto: Thomas Borberg / Polfoto

Flere udbud af velfærdsopgaver skal skabe mere konkurrence om prisen. Regeringen vil i løbet af efteråret fremlægge en plan, der skal øge konkurrenceudsættelsen i det offentlige. Og det er på høje tid, mener Dansk Industri (DI), som kalder udviklingen på området svag.

- Der har været en positiv, men moderat udvikling. Vi kan bestemt ikke se, at kommunerne skulle have sat turbo på området, så der er fortsat masser af potentiale for at høste effektiviseringsgevinster, siger Mette Rose Skaksen, direktør for DI Service.

”Vi kan bestemt ikke se, at kommunerne skulle have sat turbo på området, så der er fortsat masser af potentiale for at høste effektiviserings­gevinster.”

En analyse, som DI har foretaget for Kommunen, viser, at den største vækst i konkurrenceudsættelsen siden 2007 er sket indenfor områderne kollektiv trafik og arbejdsmarkedsforanstaltninger. Herudover er det områder som ejendomsdrift og rengøring på folkeskoler og i dagtilbud, der er vokset mest i den såkaldte IKU-opgørelse, hvor gennemsnittet for kommunerne fra 2007 til 2015 er steget fra 22,6 til 26,5 procent. Men DI vil have tallet langt højere op.

- Vi anbefaler et overordnet måltal, og så må kommunerne indenfor den ramme finde ud af, hvordan de vil lægge deres strategi for konkurrenceudsættelse lokalt, siger Mette Rose Skaksen.

Fokus på bløde opgaver

Velfærdsopgaver såsom undervisning, pleje og omsorg tegner sig for rundt regnet 80 procent af den kommunale økonomi. Og med fritvalgsordningen på ældreområdet har der været et stort fokus på at udbyde plejeopgaver til private firmaer de senere år - opgaver, som har været svære at håndtere, når firmaerne er gået konkurs. Derfor anbefaler DI også et større fokus på kvaliteten i de offentlige udbud.

- At hente effektiviseringer er ikke det samme som, at du bliver nødt til udelukkende at have et fokus på pris – snarere tværtimod. De gode effektiviseringer, der også viser sig mere bæredygtige, er dem, hvor du finder den rigtige balance mellem pris og kvalitet, siger Mette Rose Skaksen.

Hos fagforbundet FOA vækker DI’s ønsker til regeringens kommende plan dog undren.

- DI har på den ene side stort fokus på dels at overbevise kommunerne om, at de skal konkurrenceudsætte mere, dels at overbevise regeringen om, at de skal tvinge kommunerne til det. På den anden side kan DI også godt se, at man skal passe på, når det for eksempel handler om at sænke prisen på ældrepleje, siger formand Dennis Kristensen, som har svært ved at tro på det store potentiale, DI peger på.

Central styring

FOA-formanden mener, at det udelukkende bør være op til kommunerne, hvordan de vil tilrettelægge velfærden lokalt - og om der skal udbydes flere offentlige opgaver eller ej. Derfor er regeringens signaler også ildevarslende, lyder det.

- Christiansborg skal stå for at sikre danskernes rettigheder. At alle har ret til at gå gratis i folkeskole, at de ældre skal i bad en gang om ugen, at der skal være en behandlingsgaranti, eller hvad man nu finder på. Men de skal holde nallerne fra detailstyring af velfærdsopgaver, siger Dennis Kristensen.

Hos Dansk Industri er de dog ikke i tvivl om, at der skal centrale mål til, hvis det skal lykkes at få sat skub i udviklingen.

- Der er langt op til en fuld konkurrenceudsættelse, så der er fortsat masser af rum til lokal prioritering. Og vi oplever, at der er efterspørgsel efter noget, der kan få kommunerne i gang med at arbejde mere strategisk med konkurrenceudsættelse og få lagt planer for, hvordan de vil udvikle det offentlig-private samarbejde lokalt, siger Mette Rose Skaksen.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR