DF varmer op til kamp om borgmesterposter
DF varmer op til kamp om borgmesterposter
Dansk Folkepartis landspolitiske succes har endnu ikke for alvor smittet af på kommunerne, og derfor går byrådskandidaterne allerede nu i træningslejr for at forberede sig på kommunalvalget til november. Til inspiration har partiet blandt andet hyret den medievante jægersoldat B.S. Christiansen, fortæller kommunalvalgsmedarbejder, Steen Thomsen.
- B.S. Christiansen skal klæde dem på til at yde en toppræstation og samarbejde. Det gælder jo både cykelryttere på et cykelhold og byrådskandidater i et politisk parti, at de skal kunne samarbejde, selvom de er konkurrenter, siger han og henviser til, at B.S. Christiansen udover at have deltaget i utallige tv-programmer har været med til at mentaltræne cykelholdet Team Saxobank.
Steen Thomsen er organisationskonsulent og hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Folkeparti, og det er hans arbejde at organisere Dansk Folkepartis kommunalvalgkamp. Derfor rejser han i øjeblikket rundt til de lokale partiforeninger og rådgiver sine partifæller om, hvordan de kan få mest ud af den kommende valgkamp og den konstitueringsproces, der følger efter.
Borgmesterkæder i sigte
I 2009 voksede partiets vælgertilslutning med to procentpoint, og selvom der stadig er et godt stykke op til folketingsresultaterne, så oplever Steen Thomsen en enorm optimisme ude i kommunerne.
- Den lokale forventning er helt klart, at vi kommer til at gå frem. Nogle steder tror man nærmest, at vi bliver fordoblet, fortæller han.
Og med den rigtige strategi og lidt held kan drømmen om den første borgmesterpost blive til virkelighed, vurderer Steen Thomsen.
- Ved sidste valg var vi tæt på at få en borgmesterpost i København, og den går vi naturligvis efter. Men derudover er det nok lidt tidligt at melde ud, siger han. Alligevel nævner han Guldborgsund og Hedensted som byer, hvor Dansk Folkeparti står stærkt, og hvor en borgmesterpost kunne være inden for rækkevidde.
Løftebrud og asylcentre
Når den landspolitiske succes endnu ikke for alvor har slået igennem lokalt, forklarer Steen Thomsen det med, at Dansk Folkepartis traditionelle mærkesager primært bliver forhandlet på Christiansborg. Derfor er strategien op til det kommende valg at finde områder, hvor der er en forbindelse mellem de landspolitiske og de lokale diskussioner.
- Der vil blive slået en del på regeringens løftebrud. Det er selvfølgelig landspolitik, men kan også smitte af lokalt. Der er også nogle steder, hvor der skal oprettes nye asylcentre, og det er klart, at der skal nogle lokale fra DF ud og vise, at vi er modstandere af det, siger han og nævner indførelse af robotstøvsugere og skolelukninger som andre sager, hvor Dansk Folkeparti kan markere sig som modstander.
I det hele taget bliver den store opgave at skærpe synligheden omkring kandidaterne, mener Steen Thomsen.
- Det er jo ikke nok at være synlige på landsplan, man skal også være det lokalt. Så kandidaterne skal ud på markeder og torvedage og skrive læserbreve, siger han.
Knivskarp konstituering
Et andet essentielt element i Dansk Folkepartis valgforberedelse går på at ruste kandidaterne til konstitueringsprocessen. Sidste gang var det nemlig ikke alle, der fik udnyttet mulighederne for at sikre sig de magtfulde poster.
- Vi har eksempler på kandidater, der har siddet som valgtilforordnede og talt stemmer op, eller som er gået hjem. Og det skal de jo ikke, hvis de er spidskandidat nummer to. Så skal de være inde på rådhuset og blive til det absolut sidste – om det så er klokken fire om natten. Selvom man ikke lige regner med, at man er budt op til dans, kan der nemt opstå nogle nye konstellationer i løbet af natten, siger Steen Thomsen.
Ved sidste valg blev Dansk Folkeparti eksempelvis tilbudt borgmesterposten i Køge, men måtte takke nej til tilbuddet, da partiet allerede havde indgået en skriftlig aftale med Socialdemokraterne. Og det er da også vigtigt at fremstå troværdig og overholde aftaler, forklarer Steen Thomsen:
- Vi skal have spredt budskaberne om, at det godt kan betale sig at have lidt is i maven og være åbne over for mange muligheder og slå til, når der så skal slås til. Men det er selvfølgelig en balancekunst, for det kan give bagslag, hvis man render fra aftalerne.
Dansk Folkeparti har i dag 168 poster i landets kommunalbestyrelser. Ved valget i 2009 fik partiet ellers 186, men siden er 18 hoppet fra. Partiet har en rådmandspost i Aalborg, men ingen borgmesterposter. :
Den kommende tid interviewer Kommunen partiernes kommunalvalgsstrateger, der skal sikre de respektive politiske partier et stærkt kommunalvalg i år.
B.S. Christiansen har ikke ønsket at udtale sig om, hvad hans foredrag for Dansk Folkepartis byrådskandidater kommer til at indeholde. Han understreger dog, at det ikke er målrettet valgkamp.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.