Kommunen.dk
MENU

DF-forslag bliver dyrt for byerne

Hvis alle kommuner fik en gennemsnitsskat, skulle familier i storbyen punge flere tusinde kroner ekstra ud om måneden. Vores forslag var mest ment som et billede, forklarer Dansk Folkeparti.

DF-forslag bliver dyrt for byerne

Hvis alle kommuner fik en gennemsnitsskat, skulle familier i storbyen punge flere tusinde kroner ekstra ud om måneden. Vores forslag var mest ment som et billede, forklarer Dansk Folkeparti.
Ifølge noegletal.dk vil det især være storbykommunerne og de nordsjællandske kommuner, der skal sætte skatten op, hvis den blev udlignet. Foto: Polfoto
Ifølge noegletal.dk vil det især være storbykommunerne og de nordsjællandske kommuner, der skal sætte skatten op, hvis den blev udlignet. Foto: Polfoto

6.800 kroner. Så meget ville det koste en typisk LO-familie med to børn i Vejle, hvis kommuneskatten skulle hæves til de 24,9 procent, der er den gennemsnitlige kommuneskat i Danmark.

Det viser beregninger fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, som Socialdemokraterne har bedt om på baggrund af Dansk Folkepartis forslag om en ensartet kommuneskat - et forslag, der er fuldstændig tåbeligt, mener Vejles borgmester.

- Når vores borgere betaler to procent under landsgennemsnittet i skat, så kommer det dem forhåbentlig til gode ud fra devisen om, at pengene nu engang ligger bedst i deres lommer. Vi behøver ikke hive flere penge op, end der er nødvendigt, siger Arne Sigtenbjerggaard, som mener, det vil fjerne incitamentet til at drive sin kommune godt, hvis man udskriver samme kommuneskat landet over.

- En af grundene til, at vi er blevet kaldt Danmarks mest veldrevne kommune, er, at vi med de indtægter, vi har, også kan betale vores udgifter. Vores borgere føler ikke, de har en dårligere service end andre steder, selvom de betaler mindre i skat.

Intet flertal i sigte

Venstre, De Konservative og Socialdemokraterne har alle været yderst kritiske overfor Dansk Folkepartis skatteforslag, som formand Kristian Thulesen Dahl senest omtalte i et interview med Mandag Morgen i januar.

- Det var for at sætte en debat i gang. Nogle gange skal man provokere lidt for at sætte en debat i gang, siger finansordfører René Christensen (DF) om forslaget, som han kalder et billede - ikke et forslag, der kan stå alene.

- Vi vil gerne have en debat om et mere lige Danmark. Og det her forslag peger jo på, at vi har nogle kommuner, der bliver nødt til at sætte skatten op for at opretholde deres service. Når de samme kommuner har brug for at tiltrække flere ressourcestærke borgere, så er det som at tisse i bukserne for at holde varmen, uddyber han.

Ifølge noegletal.dk vil det især være storbykommunerne og de nordsjællandske kommuner, der skal sætte skatten op, hvis den blev udlignet. Men Dansk Folkeparti vil hverken stække det kommunale selvstyre eller fjerne incitamenterne i systemet helt, lover René Christensen.

- Det ville være sådan, at der skulle laves nogle grænser for, hvordan skatten kunne fordeles. Det skal ikke være sådan, at de lokale politikere bare kan sætte sig på deres hænder og forvente, at staten klarer det hele for dem, siger han.

En af de kommuner, der har en høj kommuneskat, er Brønderslev, hvor borgmester Mikael Klitgaard (V) er enig i Dansk Folkepartis analyse af problemet.

- Vi har et af de laveste indkomstgrundlag i landet. Med de indkomster, vi har, bliver man nødt til at se på udligningen, hvis man vil opretholde servicen. Ellers får vi det problem, at kommuner som vores yder dårligere service end større kommuner. Så presser vi endnu mere på den udvikling, der går på, at folk flytter mod storbyerne, siger han.

Men at udligne skatten, så den bliver nogenlunde ens for alle kommuner, vil være en forkert løsning på problemet, mener Brønderslevs borgmester.

- Det er for langt at gå, for der er god fornuft i, at det betyder meget, om vi kan hæve vores skatteindtægter eller ej. Vi skal som kommunalpolitikere have lov til at bestemme, hvor stor en del af pengene vi vil bruge på børnehaver og så videre. Den slags skal afgøres lokalt, siger han.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR