Det danske arbejdsmarked er for dansk
Det danske arbejdsmarked er for dansk
”Vi må gribe i egen barm i erhvervslivet og sige, at vi ikke har været gode nok til at åbne op,” lyder det fra Dansk Erhvervs forskningspolitiske chef, Jannik Schack Linnemann.
Udmeldingen kommer, efter undersøgelser fra Industriens Fond og Styrelsen for Universiteter og Internationalisering har vist, at seks ud af ti internationale studerende forlader Danmark efter endt uddannelse. De vigtigste årsager er sproglige barrierer, social isolation og mangel på inklusion.
Det er en alvorlig sag, når vi ikke udnytter de internationale hjerner, der allerede har besluttet at komme til landet, mener Jannik Schack Linnemann.
”Det er jo et potentielt væksttab for os, at vi ikke er bedre til at holde på dem,” siger han.
Virksomheder må ”tage sig sammen”
Leif Lahn Jensen, beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet, mener, erhvervslivet helt enkelt skal tage sig sammen.
”Hvis det er fordi, virksomhederne er dårlige til at inddrage de internationale studerende, at de stikker hjem igen, så skal de virksomheder tage sig sammen,” siger Leif Lahn Jensen. Han mener, at virksomhedscheferne fejler, hvis de ikke kan se, at de internationale medarbejdere ikke trives.
”Hvis problemet er, at der bliver talt dansk, og at vi er lidt reserverede, så må man lave nogle retningslinjer for den slags,” udtaler han.
Lukket kultur
Arbejdsmarkedsforsker Anders Ejrnæs fra Roskilde Universitet vurderer, at de internationale studerendes oplevelse af en lukket arbejdskultur er reel nok.
”Jeg tror, mange udlændinge kan føle, at en dansk arbejdskultur er ret lukket. Meget uformel og afslappet, men også relativt lukket,” siger han.
Anders Ejrnæs er enig med undersøgelserne i, at det internationale miljø ikke følger med, når de studerende går fra universitet til arbejdsplads.
”Jeg tror, det er rigtigt, at der kan være en kløft mellem universitetet og jobmarkedet. Jeg tror ikke, at der er sket en internationalisering i samme omfang på arbejdsmarkedet. Der forventer man, at det er udlændingene, der tilpasser sig til den danske arbejdskultur,” påpeger han.
Men den høje dimittendledighed i Danmark lige nu bør også tages med i ligningen.
”Den situation, vi har i dag med stor arbejdsløshed, gør det ekstra svært for virksomhederne. Det kræver flere ressourcer at ansætte udlændinge, blandt andet fordi der er et integrationsarbejde i det. Så der ville man måske prioritere en dansk ansøger,” siger Anders Ejrnæs.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.