Kommunen.dk
MENU

Den lokale klimaindsats skifter gear efter topmøde

Til trods for det vage politiske resultat af COP15 fik topmødets kommunale deltagere indfriet deres forventninger. Nu skal decembers klimaklimaks omsættes i hverdagens lange, seje træk.

Den lokale klimaindsats skifter gear efter topmøde

Til trods for det vage politiske resultat af COP15 fik topmødets kommunale deltagere indfriet deres forventninger. Nu skal decembers klimaklimaks omsættes i hverdagens lange, seje træk.

 

Det store klimatopmøde var på mange måder en succes. Måske ikke set i det overordnede internationale perspektiv, men på det kommunale niveau, hvor ambitionerne også har været betydeligt mere beskedne. Her handlede det ikke så meget om at afværge en global miljøkatastrofe, men om at blive inspireret og selv at blive set og skabe inspiration for andre ved at vise egne lokale bidrag frem.

Flere af de kommuner, der tog aktivt del i nogle af topmødets mange forskellige aktiviteter, melder i hvert fald nu, at hele forløbet op til og under de historiske klimadage i København har levet op til deres forventninger.

 ”Selve topmødets udfald ændrer ikke ved, at vores resultat var godt. Vi fik vist vores koncept for, hvordan selv et relativt lille område kan gøre noget på egen hånd. Man kan komme langt lokalt, og det budskab fik vi igennem til de mange interesserede, der gerne vil lære at gøre noget tilsvarende,” siger udviklingschef i Erhvervs- og Udviklingsafdelingen i Thisted Jan Krogh. 

Thisted var repræsenteret sammen med Morsø ved en fælles stand i Bella Center. De to kommuner havde sammen med blandt andre Nordisk Center for Vedvarende Energi og en række lokale virksomheder slået sig op under den fælles paraply ’Klimaløsninger Thy & Mors’. 

Mindre Gore, mere Friis

Frederikshavn havde valgt at fokusere mere skarpt på et rent erhvervsrettet spor og deltog på Dansk Industris store Bright Green-udstilling i Forum, som løb af stablen i weekenden midt under topmødet. Det var projektet ’Energibyen Frederikshavn’, som skulle præsenteres for det internationale erhvervsliv og andre interesserede. Og der var ifølge Energibyens direktør, Mikael Kau, fuld valuta for pengene.

”Vi kalder COP15 for en succes. Vi fik sammen med Aalborg Universitet præsenteret de modeller, der ligger til grund for vores projekt. Og det oplevede vi stor interesse for. Og jeg tror, at vi vandt en del gehør, fordi vi netop har valgt at fokusere mere på forsyningssikkerhed end klimaaspektet. Mindre Al Gore, mere Lykke Friis,” siger Mikael Kau.

Mange bække små

 Lolland deltog også på en stand i Bella Center og fik ifølge borgmester Stig Vestergaard (S) et ganske godt udbytte af det. Blandt de mindre frembusende kommuner var Mariagerfjord. Sammen med otte andre kommuner holdt Mariagerfjord først et lokalt klimamøde hjemme og fik i den sammenhæng adgang til at deltage i den mere folkelige klimamesse i Øksnehallen, som Danmarks Naturfredningsforening arrangerede.

Sammen med kommunens repræsentant deltog en lokal kunstner, en lokal erhvervsmand og den lokale kloakmester, som er formand for danske kloakmestre. Og så kom borgmesteren plus et par andre politikere på besøg.

”Vi havde nok ikke de helt store forventninger til, hvad vi ville få ud af det. Det handlede mest om at vise flaget udadtil og blive inspireret. Men jeg synes faktisk, at vi fik en del ud af det gennem de netværk, der opstod blandt os, der deltog. Og så har det været godt at se, at så mange andre også gør en indsats. Så selv om vi ikke alene kan gøre det helt store, så kommer det til at give mening, når man ser, at mange andre også gør noget,” siger miljøvejleder Inger Taylor fra Mariagerfjord.

Væk fra overhalingsbanen

Med topmødet som det store klimaks på de seneste års opmærksomhed på det globale klima bliver indsatsen i flere af kommunerne nu i højere grad et spørgsmål om hverdagens små skridt. 

”Vi vil ikke længere tæppebombe omverdenen med historier om vores projekter, som vi til en vis grad har gjort. Nu handler det om det lange, seje træk, og jeg tror, det er et spørgsmål om et gearskifte, hvor vi trækker væk fra overhalingsbanen og ind i det normale spor igen,” siger udviklingschef Jan Krogh fra Thisted. :

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR