Den lange vej væk fra Microsofts omklamring
Den lange vej væk fra Microsofts omklamring
Denne artikel er skrevet i Microsofts Office-program og gemt i Microsofts gamle doc-format – hverken i Microsofts nye OOXML-format (.docx) eller den åbne og fælles ODF-standard. Jeg skal jo være sikker på, at redaktionen kan læse og trykke alle ordene i avisen.
Mit valg af kontorprogram og filformat er typisk for dispositionerne overalt i både det private erhvervsliv og den offentlige administration i Danmark. Og i udlandet for den sags skyld. For eksempel bruger Århus Universitetshospital Risskov Open Office på 2.500 arbejdspladser, men de bruger alligevel doc-formatet, når de sender dokumenter.
Alle de valg giver tilsammen Microsoft et de facto monopol, som det er nærmest umuligt at kæmpe sig ud af. Kampen mellem ODF og OOXML er reelt et angreb på Microsofts monopol.
Et monopol kan som bekendt selv sætte prisen på deres vare, fordi de sædvanlige markedsmekanismer er sat ud af kraft. En rapport fra konsulentfirmaet Devoteam viser, at licensomkostninger for kontorpakker fra Microsoft udgør ni procent af it-omkostningen til en arbejdsplads.
”Et kig i Microsofts regnskaber viser, at indtægterne fra Office-pakker er så høje, at Microsoft kan halvere prisen og stadig tjene mere på kontorpakker end de næstbedste,” forklarer lektor ved økonomi ved Aarhus Universitet, Jens Hørlück.
Dyrt farvel til Microsoft
Som økonom er Hørlück en svoren tilhænger af åben konkurrence.
”Et monopol som Microsofts er det, vi økonomer kalder skadelig økonomisk adfærd,” siger han og peger på, at det kræver regler, der giver konkurrenterne reel chance.
”Vi skal have en lige bane at spille på, så konkurrencen bliver jævnbyrdig. Det får vi med en åben og fuldt tilgængelig dokumentstandard,” tilføjer Jens Hørlück.
Men det er nemmere sagt end gjort at kæmpe sig fri af Microsofts kontorpakker, selv om de er dyre. Det har Jens Hørlück selv erkendt. Han er nemlig også forretningskonsulent for sin arbejdsplads, Aarhus Universitet.
”De årlige licensomkostninger til Microsoft Office for en forsker eller studerende er ikke mere end omkostningen til cirka en arbejdstime. For en administrativ medarbejder er licensen dyrere og svarer til to-en-halv arbejdstime. Hvis brug af en anden kontorpakke giver mere bøvl end det, der svarer til et par timer pr. medarbejder pr. år, så vælger vi det fra,” siger Jens Hørlück.
Kamp for skattekroner
Et regnestykke, som andre eksperter bekræfter. Udskiftning af software koster mange penge til konsulenter, undervisning og tabt arbejdstid.
Jens Hørlücks regnestykke viser tydeligt, hvor svært det er at angribe Microsofts monopol i en institution eller virksomhed. En direktør eller it-chef kan jo ikke tillade sig at indføre dyrere løsninger i en organisation for at rette op på den urimelige monopolsituation på markedet.
Man kan ikke føre global markedspolitik med et kommunalt budget og skatteborgernes penge som våben. Heller ikke selv om gevinsten efter nogle år kan hentes ind igen på de selvsamme budgetter.
Derfor kan man i sit stille sind mistænke nogle af de kommuner, som Gribskov, Lyngby-Taarbæk med flere, om at have ideologiske og politiske motiver til at satse på gratis software som Open Office. Men man fristes til at mene, at det for en gangs skyld er i orden at føre politisk kamp for skattekroner.
På den lange bane kommer pengene nemlig tilbage igen til os, der betaler skatten.
I mellemtiden udveksler vi fortsat tekster og regneark i Microsofts formater. Der er lang vej til at åbent og frit marked med konkurrence, når vi taler kontorprogrammer til computere.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.