Kommunen.dk
MENU

Dansen om lærerkonflikten

Dansen om lærerkonflikten

5. apr. 2013
RASMUS JØNSSON

Lærerkonflikten har også ramt Rådhuset, hvor de tunge af byens politikere holder et skarpt øje med udviklingen i sagen. Med de brandvarme debatflader, konflikten rummer, og de følelser, den sætter i gang hos mange vælgere, er det nok også en god ide at gøre sig nogle grundige strategiske overvejelser om sagen.

Set fra oven er det tydeligt, at flere af Rådhusets politikere er bange for at blive fedtet for meget ind i konflikten - men omvendt har en del af dem også svært ved at lade være med at forsøge at høste lidt hurtig sympati hos de oprørte lærere og deres mange støtter. Nærstuderes nogle af de strategier, som politikerne tager i brug i forbindelse med konflikten, kommer vi også godt rundt i spin-kassen.

Strudsen

Overborgmester Frank Jensen har valgt strudse-modellen, det vil sige at stikke hovedet i busken og gemme sig og så håbe på, at balladen forsvinder uden han bliver involveret. Jensen kunne ellers have en central rolle i konflikten. Ud over at stå spidsen for landets hovedstad og det parti, der har borgmesterposten på området, sidder Jensen også i KL’s bestyrelse og er næstformand for Socialdemokraterne. Men Jensen har tydeligvis ikke den store lyst til at tage sin del af læsset i den voldsomme mediekamp, som KL er havnet i. Imens KL’s chefforhandler Michael Ziegler pisker rundt i mediehavet og taler KL’s sag, popper Frank Jensen i ny og næ frem i medierne og taler om fri hash.

Og det er skam helt bevidst, at Jensen holder sig langt væk fra konflikten. Allerede før den socialdemokratiske gruppe på Rådhuset gik på juleferie, meddelte han dem, at lærerkonflikten blev en af det kommende års varmeste sager. Jensen meddelte samtidig, at det var en vigtig sag, da det var nødvendigt, at der blev undervist mere i skolen, men han understregede samtidig, at det ikke var en sag, der skulle klæbe til S i København. Egentlig en ganske fornuftig tilgang set fra Frank Jensens perspektiv, for han ville kunne få mange af de røde københavnske vælgere på nakken, hvis han stod i front for KL i disse uger. Yderligere er det også svært at se, at Frank Jensen skylder S på Borgen det store. Flere gange er Frank Jensens ønsker blevet overhørt, blandt andet i forhold til styreform, trafik og fri hash. 

Flyt fokus

Hos De Radikale på Rådhuset er strategien helt modsat Jensens gemmeleg. Spidskandidaten Anna Mee Allerslev - som man ellers godt kunne forstå ville holde lidt lav profil set i lyset af, at hendes parti og partileder er gået forrest i kampen imod lærerne - har været særdeles aktiv. Anna Mee forsøger at dulme den utilfredshed, der er i store dele af det radikale bagland og vælgerkorps – der enten er lærere eller har sympati med dem - med et udspil om, at alle de penge, kommunen tjener under lockouten, skal blive hos skolerne. I bedste radikale stil vil hun blandt andet lave endnu mere profilskole og give mere efteruddannelse til lærerne.

På Rådhuset opfatter man mest hendes tanker som en Anna Mee-classic, hvilket vil sige, at hun prøver at få en hurtig gratis omgang i medierne.

For det første er der ikke mange på Rådhuset, der overhovedet tror, at kommunen får alle de millioner, Anna Mee har regnet sig frem til. Børnene skal have undervisning på andre tidspunkter, 9.- og 10.-klasserne, der skal til eksamen, skal måske have en undervisning, der kan blive omkostningstung, og ingen ved, hvor lang konflikten bliver.

Derudover er der nok ikke mange politikere med omdømmet i orden – særligt ikke i et valgår – som ville postere de evt. besparelser, der kan komme under lockouten, som en spareøvelse. Der vil være bred enighed om, at pengene skal blive i skoleverdenen.

Men Anna Mees stunt har da fået flyttet fokus væk fra den beton-tilgang, R ellers har til konflikten.

Ærlig snak

Anna Mees partifælle på rådhuset, Kasper Johansen, har valgt en anden strategi, der må få betegnelsen ærlig snak! Johansen har valgt helhjertet at springe over på lærernes side. Som han skriver i en opdatering på Facebook:”Jeg er sikkert ikke en god partisoldat lige nu – men jeg synes, det er et planlagt overgreb, der vil ramme mange tusinde mennesker. Det er IKKE ok.” Kasper Johansen skriver også, at der i øjeblikket er gang i et voldsomt overgreb på en af samfundets væsentligste institutioner! En kontant udmelding for BR-medlemmet, som i øvrigt også er afdelingsleder på en skole. På Borgen havde et sådan brud på partidisciplinen nok medført en samtale på chefens kontor, men mon ikke Johansen slipper, hvis han undgår at tale grimt om profilskoler og efteruddannelse. 

Generelt er der ellers godt gang i Rådhuset. De fleste iagttagere på gangene er enige om, at de aktuelle overførselsforhandlinger ikke bliver lige så dramatiske som sidste år. Men det følger vi op på i den næste Københavneri i Kommunen. Derudover skulle der efter sigende også være glæde i Enhedslisten, og det er ikke kun over påskens flotte Gallup, der gav partiet 27 procent, men også over, at SF er godt i gang med at kopiere deres boligpolitik. Nu håber listen så bare, at SF også napper de sidste 40 sider af deres valgprogram!  

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR