Kommunen.dk
MENU

Coronavirus lukker Danmark ned i ugevis

Sundhedsstyrelsen skifter strategi, personale og børn sendes hjem, operationer aflyses, Folketinget skruer ned for blusset. Velkommen til en ny corona-hverdag.

Coronavirus lukker Danmark ned i ugevis

Sundhedsstyrelsen skifter strategi, personale og børn sendes hjem, operationer aflyses, Folketinget skruer ned for blusset. Velkommen til en ny corona-hverdag.
Få børn mødte i skole torsdag, fx var kun 20 af 558 børn mødt frem her på Fredericia Realskole.
Få børn mødte i skole torsdag, fx var kun 20 af 558 børn mødt frem her på Fredericia Realskole.
Foto: Peter Leth-Larsen, Ritzau Scanpix
12. mar. 2020
RITZAU/ANNI KRISTENSEN

De færreste nulevende danskere har oplevet noget så drastisk som den plan, regeringen fremlagde onsdag aften for at inddæmme coronavirus i Danmark.

Landet lukkes ned i foreløbig to uger i et forsøg på at bremse den eksplosive stigning i antallet af smittede. Målet er at undgå total nedsmeltning i sundhedsvæsnet.

Coronavirus havde onsdag ramt 514 borgere i Danmark - over ti gange så mange som i mandags, heraf to i kritisk tilstand. Torsdag formiddag steg antallet af smittede til 615.

Senest fredag sendes elever og studerende på uddannelsesinstitutioner hjem i foreløbig to uger. Mandag lukker offentlige folkeskoler og daginstitutioner i to uger. Allerede torsdag mødte langt færre frem end normalt, mens Aula var ved at bryde sammen under presset af forældre, der søgte information.

'Jer har vi brug for'
Fredag sendes alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, hjem. Ansatte i ældresektor, sundhedssektor og politi skal dog blive på job.

- Jer har vi brug for, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften.

Desuden opfordrede hun private arbejdsgivere til at lade deres ansatte arbejde hjemmefra, hvor det er muligt.

Alle indendørs kulturinstitutioner, biblioteker og fritidstilbud lukker nu. Det gælder foreløbig også to uger fra fredag.

Mulighed for tvangskarantæne
Regeringen beder torsdag Folketinget gennemføre hastelovgivning. Størstedelen af den fremsættes på sundhedsområdet og giver den siddende minister en række vidtgående beføjelser.

Eksempelvis får myndighederne også mulighed for at tvangsundersøge, tvangsbehandle eller sætte folk i tvangskarantæne, hvis der er mistanke om coronavirus.

Politiet får mulighed for at anvende magt og er den myndighed, der får mulighed for at afgøre, om det er nødvendigt. Der henvises til politilovens paragraf 16, som blandt andet omfatter anvendelse af almindelig fysisk magt.

Private, som for eksempel pensionerede læger og sygeplejersker, skal have lov til at bistå alment sundhedspersonale, da hospitaler ventes at komme under pres, når antallet af smittede stiger.

Sundhedsministeren får efter samtale med justitsministeren mulighed for at forbyde større forsamlinger. I går blev grænsen af statsministeren sat til 100 mennesker.

Regeringen lægger op til at begrænse brugen af den kollektive trafik for at mindske smittespredningen. DSB indfører således krav om pladsbillet.

Folketinget bliver også selv berørt af coronakrisen, siger formanden, Henrik Dam Kristensen (S). Der skrues ned for blandt andet samråd i de næste uger.

- Men vi har stadigvæk et Folketing, der fungerer. Vi har stadigvæk et Folketing, der kan lovgive, siger han.

Garanti ud af kraft
Danske Regioner appellerer til, at pårørende og gæster til patienter på alle landets hospitaler minimerer besøg mest muligt - og måske helt undlader at komme på besøg. De indlagte er allerede syge og svækkede.

Samtidig sættes behandlingsgarantien midlertidigt ud af kraft, så sundhedsvæsnet kan fokusere på coronavirus. Operationer kan blive udskudt.

De offentligt ansatte, som sendes hjem, får løn undervejs. De sendes foreløbig hjem i to uger.

Der hamstres
Mette Frederiksen understreger, at det er vigtigt, at borgerne ikke går i panik. Hun advarer mod hamstring.

- Vi skal kunne købe varer i butikkerne, der skal produceres, transporteres, og der skal sælges. Der er ingen grund til at hamstre rugbrød eller toiletpapir.

Det var dog præcis reaktionen onsdag aften i en række supermarkeder over hele landet, hvor borgere stod i kø for at hamstre fødevarer.

Men der er slet ingen grund til at storindkøbe mad, mener fødevareminister Mogens Jensen (S).

- Et af de steder, hvor vi ikke behøver at gøre noget anderledes, er lige præcis, hvordan vi handler. Der er ikke problemer med vores fødevareforsyninger. Der er rigeligt, siger han.

Fortsætter hamstringen, kan butikkerne sætte grænser for, hvor meget hver kunde må købe. Er det stadig ikke tilstrækkeligt, er der mulighed for at indføre forbud mod hamstring, oplyser Mogens Jensen.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR