Kommunen.dk
MENU

CO2-kvoter stemt ned i EU

Europæiske investeringer i kraftvarme, energieffektivitet og vedvarende energi fik et tilbageslag, da Europa-Parlamentet i denne uge stemte nej til forslag om backloading

CO2-kvoter stemt ned i EU

Europæiske investeringer i kraftvarme, energieffektivitet og vedvarende energi fik et tilbageslag, da Europa-Parlamentet i denne uge stemte nej til forslag om backloading

Det ellers traditionelt grønne Europa-Parlament stemte nej til Connie Hedegaards forslag om at holde liv i CO2-kvotesystemet med stemmerne 334 imod og 315 for. Med nej’et afviser Parlamentet, at give Kommissionen mandat til midlertidigt at udsætte salget af 900 mio. CO2-kvoter over de næste tre år.

Forslaget – der skulle tilbageholde, hvad der svarer til 30 pct. af den samlede mængde CO2-kvoter på det europæiske marked – ville have holdt hånden under det europæiske CO2-kvotesystem. Da systemet blev designet, forventede man 30 euro pr. tons, men her var effekterne af en økonomisk krise ikke indtænkt. De seneste års krise har betydet, at udbuddet af CO2-kvoter er for stort til efterspørgslen.

- Afstemningen gør det til en sort dag for Europa. Sort, fordi resultatet betyder flere investeringer i kulkraft på bekostning af kraftvarme, energieffektivitet og vedvarende energi. Det er dårligt nyt for de grønne, danske styrkepositioner. Det er også sort, fordi det samtidig er et nej til fælles europæiske regler. Mens kulindustrien jubler, så er det desværre en trist dag for dansk erhvervsliv og eksport, siger Ulrich Bang, som er EU chef for Dansk Energi.

Kulstøvet sænker sig
Konsekvensen af EUs nej til backloading er, at de nationale regeringer i fremtiden skal tage et større ansvar for at sikre den politisk ønskede grønne omstilling. Udsigten er med andre ord et EU med 27 forskellige nationale energipolitikker. Det vil være en stor hindring for skabelsen af det indre marked for energi og dermed blokere for de forbedringer, som Kommissionen ellers har lagt op til.

- Hvis kulstøvet ikke skal sænke sig ned over Europa, så er det vigtigt, at Kommissionen nu tager fat om de langsigtede reformer af kvotemarkedet frem mod 2030. Muligheden for en fælles EU-politik er desværre næppe realistisk før 2017, hvor der er et nyt hold kommisærer og et nyt parlament på plads, siger Ulrich Bang.

Gravøl
- I dag drikker vi gravøl, men i morgen ser vi igen fremad. Vi skal have moderniseret det europæiske energisystem, og det er nu, at der skal sættes ind, hvis de næste 20-30 år ikke skal gå med osende brunkulskraftværker og unødig energispild. En stor del af kraftværkerne skal udskiftes og uden et ordentligt CO2-kvotesystem, så kræver det politiske tiltag for at sikre, at kullet ikke vinder, siger Ulrich Bang.

- Forslaget ville have købt os lidt tid til at evaluere systemet ordentligt. Nu risikerer vi i stedet, at de 27 lande igen bliver nødt til at føre hver deres politik for at reducere CO2-udslippet. Det holder selvfølgelig ikke, når problemet er grænseoverskridende, siger Britta Thomsen (S), som er parlamentsmedlem, i en pressemeddelelse.

Connie Hedegaard siger i en meddelelse, at kommissionen fastholder sit syn på, at backloading vil genskabe troværdigheden i ETS på den korte bane.

- Vi vil nu tænke over, hvad det næste skridt skal være, der kan sikre et stærkt ETS, siger hun.

tsp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR