Byrådsmedlemmer flygter fra SF og DF
Byrådsmedlemmer flygter fra SF og DF
Der er rift om udmeldelsesblanketterne blandt byrådsmedlemmer i SF og Dansk Folkeparti. I SF har 40 meldt sig ud. Det svarer til hver ottende af de byrådsmedlemmer, der blev valgt ind ved kommunalvalget i 2009, og dermed placerer SF sig som det parti, der har mistet flest byrådsmedlemmer, viser undersøgelse fra avisen Kommunen.
- Det er et parti, der har været i en dyb intern splittelse, og hvor ganske mange SF’ere har været utilfredse med landsledelsen, den linje den har kørt og den pris, som den har betalt for at sidde i regering, siger Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, om en vigtig årsag til venstrefløjspartiets særlige byrådsflugt.
Nej til højredrejning
Foruden lokale slagsmål peger Roger Buch på, at nogle byrådspolitikere formentlig også har skelet til vælgerflugten og de forringede muligheder for at blive genvalgt for SF til efteråret.
Byrådsmedlem i Holbæk Jens Munch-Steensgaard meldte sig i juni 2012 ud af SF efter at have været medlem i cirka 40 år. Det var skatteaftalen, som blandt andet hævede grænsen for topskat, der fik hans bæger til at flyde over.
- Men jeg har gået og været utilfreds i længere tid, fordi jeg synes, at SF har taget en højredrejning de sidste fire og måske op til syv års tid. Måske fordi man ville gøres regeringsparate, og det har jeg meget sympati for, men jeg synes stadigvæk, at det er politikken, der er det væsentligste, siger Jens Munch-Steensgaard, der ikke genopstiller til kommunalvalget i november.
SF har ikke ønsket at kommentere på førstepladsen i partiflugt.
Efter SF følger Dansk Folkeparti, hvor 18 medlemmer eller hver tiende har meldt sig ud af partiet.
- Der ligger noget konkret bag de her sager. Det er et spørgsmål om, at forventningerne ikke har været afstemt på forhånd. Det er noget, som vi gør utroligt meget ud af det kommende år, fordi vi skal have en situation, hvor det her ikke gentager sig. Vi skal have bragt det tal ned, siger organisatorisk næstformand Carl Christian Ebbesen.
Bed mand i øret
Som eksempler på konkrete sager nævner han kampen om sygehusplaceringen i Vestjylland, men peger også på et ganske særegent tilfælde med et byrådsmedlem, der angiveligt har bidt et pizzabud i øret under en bytur.
- For at sige det ligeud er en del af det også, at vi har været inde og rydde op. Så det hold, vi stiller med til næste valg, er nogle, som vi 100 procent kan stå inde for, og som vi ved, kan løfte opgaven i den kommende valgperiode, siger Carl Christian Ebbesen.
Landspolitisk splid
Socialdemokraterne og Venstre har sagt farvel til henholdsvis 23 og 21 byrådsmedlemmer, men da begge partier også har fået pænt med nye indmeldinger, går antallet nogenlunde op. Til gengæld har det noget mindre parti De Konservative fået 19 udmeldinger, mens kun otte nye er gået over til De Konservative.
- Mens det for de fleste partier er lokale slagsmål og uenigheder, der fører til udmeldelser, så må de mange Konservative, der har forladt skuden, nok forklares med den landspolitiske splid, siger Roger Buch.
SF har mønstret fem nye byrådsmedlemmer, mens ingen byrådsmedlemmer i perioden har valgt at skifte til Dansk Folkeparti.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.