Kommunen.dk
MENU

Byernes nye fællesskaber skabes mellem husene

Aarhus og København oplever et boom i befolkningstilvæksten. Det kan gå ud over nærmiljø og fællesskab, hvis byerne ikke fremtidssikres i planlægningen, var budskabet på årets Folkemøde  

Byernes nye fællesskaber skabes mellem husene

Aarhus og København oplever et boom i befolkningstilvæksten. Det kan gå ud over nærmiljø og fællesskab, hvis byerne ikke fremtidssikres i planlægningen, var budskabet på årets Folkemøde  

Hver måned flytter 1000 danskere til København, mens Aarhus har en befolkningstilvækst på knap det halve. Set over hele Danmark er det 4-5 pct. af indbyggerne, der skifter landet ud med byen, og den udvikling er med til at sætte de traditionelle sociale relationer og sammenhæng i byerne under pres.

- Fællesskabet er det, man gerne vil have, når man flytter til byerne. Men hvordan understøtter vi og værner om det fællesskab, som folk leder efter, var åbningsspørgsmålet fra ministeren for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S).

Han havde sat sin partifælle Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard, arkitektforeningens direktør Jane Sandberg og Københavns Kommunes stadsarkitekt Tina Saaby stævne, da de nye rammer for byernes udvikling blev diskuteret i ministeriets telt på Cirkuspladsen på Folkemødets første dag.

Mellem husene
Københavns Kommune forsøger at understøtte byens fællesskaber ved at sætte fokus på det, der er imellem husene, og derved gøre op med den mere klassiske arkitekt-tilgang til byudvikling som normalt starter med udgangspunkt i arkitekturen.

- I vores bylivsstrategi forsøger vi at tænke byliv før byrum, og byrum før bygninger. Vi skal tænke i helheder og få livet mellem husene til at fungere. Fællesskaber skal skabes ude i det offentlige rum mellem bygningerne, hvor der er plads til os alle sammen, sagde Tina Saaby.

Som et konkret eksempel på, hvordan livet mellem bygningerne kan skabes, nævnte hun Københavns Kommunes tiltag med at gøre det gratis for caféer og restauranter at have udendørsservering.

Så snart solen skinner
Men København er ikke den eneste by, der ekspanderer. Aarhus har lige nu gang i den største fysiske forandring af byen nogensinde, fortalte borgmesteren.

- Vi bygger helt nye bydele som aldrig før, og i den proces har vi gjort os meget umage for at tænke byrum og fællesskaber ind i udviklingen, sagde Jacob Bundsgaard.

På et mere strategisk niveau handler det om fx at gøre stueetager gennemsigtige med glasfacader, så folk kan se hinanden i øjnene.

Jane Sandberg understregede, at arkitekterne både skal søge for at høre, hvad folk gerne vil have og har af ønsker til deres by – men også nogle gange at give folk noget, der er endnu bedre, end de selv turde drømme om. Og så er midlertidighed i byrummene enormt vigtige for fællesskaberne.

- Vi søger byrummene, så snart solen skinner en lille smule. Og så er vi i Danmark rigtig dygtige til at skabe midlertidige byrum. Som det vi står midt i nu på Folkemødet, som ikke var her for en dag siden og ikke vil være her om en uge. Så vi kan – med meget få midler – faktisk skabe nogle rum om og for fællesskabet, sagde Jane Sandberg.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR