Brandkadetter giver hæder og ære til Greve
Brandkadetter giver hæder og ære til Greve
De kan førstehjælp og ved, hvordan man håndterer en brandslange. De lærer at have respekt for sig selv og andre. Før var de i farezonen for selv at tænde brande, nu er de med til at slukke dem. De er mellem 13 og 15 år og bor i boligområdet Askerød i Greve Kommune. I alt 14 brandkadetter er det blevet til, og effekterne af initiativet er allerede til at tage og føle på.
”Vi kan se en klar tendens, der viser, at kurven er knækket. Der er langt færre ildspåsættelser nu end tidligere, og det virker som om, at brandkadetterne har haft en positivt afsmittende effekt på hele Askerød-området,” siger Jan Funk Nielsen, som er beredskabschef i Greve Kommune.
Praktiske rollemodeller
I 2007 rykkede brandvæsnet ud til 67 ildspåsættelser i Greve Nord, hvor Askerød ligger. Brande i containere og ildspåsættelse af køretøjer var de primære årsager. I 2008 var tallet steget til 115. Greve Kommune besluttede derfor i samarbejde med brandvæsnet at gøre noget ved den uheldige statistik. I den forbindelse blev der bl.a. afholdt en studietur til Manchester, som har haft gode resultater med at sætte utilpassede unge til at lære brandmandsfærdigheder. I efteråret 2009 fik Greve Kommune sit første hold brandkadetter. Det år faldt antallet af udrykninger til 52.
I ’Projekt Brandkadet 2670’ er drengene samlet seks gange fordelt på seks uger og bliver undervist af brandmænd i praktiske færdigheder og værdier. Ifølge forskningsleder ved AKF Torben Pilegaard Jensen er det vigtigt, at unge får lov til at se mulighederne uden for skolens tilbud.
”Flere unge skal have mulighed for, at få tændt en faglig identitets-ild i sig. De skal møde nogle praktiske rollemodeller, som kan give dem et andet perspektiv på livet, end det de får i skolen, sådan som den ser ud i dag,” siger Torben Pilegaard Jensen.
Viser en tredje vej
Det er ikke kun i kommunens egne rækker, at brandkadetterne har gjort sig bemærket. Tidligere på året sikrede kadetterne Greve titlen som årets 112-kommune. I denne uge får kadetterne yderligere hæder, når de modtager en pris fra Liviafonden, der arbejder for at fremme nytænkende, konstruktiv og ikke-voldelig konfliktkompetence.
”Brandkadetterne viser en tredje vej. Konflikter skal ikke ignoreres eller trappes op, du skal arbejde dig igennem dem. I Greve formåede man at se de unge som en ressource og ikke som et problem. Det er vi mange, som kunne lære noget af,” siger Suzi Lyng Hansen, formand for Liviafondens bestyrelse.
Og erfaringerne fra Greve kan bruges af andre. Jan Funk Nielsen fortæller, at Holbæk Kommunes socialforvaltning lige nu følger initiativet på tæt hold, fordi de gerne selv vil forebygge og reducere antallet af påsatte brande. Også Kalundborg har vist interesse. Det glæder Jan Funk Nielsen, som håber, at endnu flere vil følge trop.
”Vores projekt er helt åbent. Vi føler helt klart også en forpligtigelse for at ekskortere erfaringerne og ideerne videre til andre kommuner,” siger han.
- Pilotforsøget ’Projekt Brandkadet 2670’ blev sponsoreret af Trygfonden og Falck med i alt 70.000 kr.
- I 2010-2011 sponsoreres projektet af Greve Kommune samt penge fra 112-kommuneprisen uddelt af Folketingets beredskabsordførere, så det samlede budget er 95.000 kr.
- ’Projekt Brandkadet 2670’ har fået en projektbevilling fra satspuljen på 100.000 kr. om året fra 2011-2014.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.