Belgisk kommune bruger høns til at mindske affald
Belgisk kommune bruger høns til at mindske affald
To høns pr. husstand, der til sammen skal spise 150 kg køkkenaffald om året. Det er et led i indsatsen for at nedbringe mængden af affald i den belgiske kommune Mouscron, der har indkøbt 100 høns til formålet.
De 50 heldige fjerkræsejere får et kursus i hønsehold og skriver under på, at de vil beholde deres nye logerende i mindst to år. Og for eksempel ikke spise dem, inden de har nået at være til samfundsnytte.
Den belgiske udgave
Leder af kommunens miljøafdeling, Christophe Denève, forklarer, at ideen kommer fra kommunens partnerby Eindhoven i Holland, hvor grise, høns og gæs går løse og spiser forskellige typer affald i parker og på kompostcentre.
”Sådan noget fungerer måske i de nordlige lande, hvor folk følger reglerne. Men jo længere vi kommer sydpå, jo sværere bliver det at styre. Derfor besluttede vi at gøre det på vores egen måde, hvor vi tilbyder folk at adoptere to høns, der skal hjælpe med at nedbringe mængden af køkkenaffald hjemme hos dem selv. Den belgiske version,” siger Denève med et grin.
Det er tredje år, at Mouscron uddeler høns. Og kommunens miljøansvarlige erklærer projektet for en kæmpe succes. Tre ud af fire familier har således hidtil ønsket at beholde hønsene, når de to år var udløbet.
Sultne regnorme
Det sparede køkkenskrald er dog kun et lille dryp i affaldshavet, medgiver kommunens miljøansvarlige, Christophe Denève.
”150 husstande ud af kommunens 26.000 er ikke meget. Men det er en symbolsk handling, der får folk til at tænke over det affald, de producerer,” siger Christophe Denève.
Og han understreger, at det kun er et blandt 40-50 nye projekter, der skal få kommunens borgere til selv at tage ansvar for miljøet. Og det gælder ikke kun for dem med plads til høns. For altanfolket har kommunen således et projekt med specielt sultne regnorme undervejs til dem, der vil hjemmekompostere.
Fra KL lyder det, at flere kommuner herhjemme også har støttet op om høns som led i en grøn profil. For eksempel i Gladsaxe, hvor kommunen har støttet et lokalt Agenda 21-initiativ, der stiller to bure med tre høns inklusive bur til rådighed for dem, der vil prøve livet som hønseejer i et par måneder. Også her har ideen været en stor succes, og der har ligefrem været lange ventelister for at få fat i fjerkræene.
”Jeg mener, at der har været udlånt 31 høns i de år, jeg har været med. Og i ni ud af ti tilfælde vil folk gerne beholde dem,” siger Jens Juhl, der har bestyret projektet i seks år.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.