Kommunen.dk
MENU

Begrænset skattepulje kan genåbne budgetter

Kommunerne har ansøgt om tilskud til skattelettelser for dobbelt så mange penge, som regeringen og KL har afsat i tilskudspuljen. Blandt andet i Vejle og Helsingør ser de derfor ud til at skulle finde millionbeløb andre steder i budgettet.

Begrænset skattepulje kan genåbne budgetter

Kommunerne har ansøgt om tilskud til skattelettelser for dobbelt så mange penge, som regeringen og KL har afsat i tilskudspuljen. Blandt andet i Vejle og Helsingør ser de derfor ud til at skulle finde millionbeløb andre steder i budgettet.
Vejles borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V) mener, at lettelser som eksempelvis en sænkning af dækningsafgiften har en væsentlig signalværdi overfor erhvervslivet. Foto: Ander Brohus / Polfoto
Vejles borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V) mener, at lettelser som eksempelvis en sænkning af dækningsafgiften har en væsentlig signalværdi overfor erhvervslivet. Foto: Ander Brohus / Polfoto

31 kommuner vil næste år give skattelettelser for 300 millioner kroner. Og størstedelen af finansieringen har de forventet at få fra den skattepulje, regeringen og KL for tredje år i træk har aftalt i sommerens økonomiaftale.

Men pengepuljen dækker langt fra så meget som håbet. For mens kommunerne samlet har ansøgt om refusion for cirka 225 millioner kroner, er der kun afsat halvdelen - 112,5 millioner – i skattepuljen. Derfor ser de mest skattesænkningsivrige kommuner ud til at måtte til forhandlingsbordet igen.

- Det er selvfølgelig aldrig rart at skulle finde ekstra penge, man egentlig regnede med at have. Men når det er sagt, så skal vi nok finde det, der skal bruges, uden de store sværdslag, siger Viborgs borgmester Torsten Nielsen (K).

Her har de tænkt sig at sænke grundskylden og kommuneskatten for samlet 22 millioner kroner næste år. Cirka 15 millioner af dem skulle hentes i skattepuljen, men det ser på ingen måde ud til at kunne lade sig gøre.

Økonomi- og Indenrigsministeriet arbejder nemlig på en model, hvor alle ansøgerkommuner vil få del i tilskuddet ligesom sidste år. Dengang fik alle kommuner, der havde ansøgt om et tilskud på op til 15 millioner kroner, det maksimale tilskud på 75 procent af skattelettelsen refunderet. For ansøgninger over 15 millioner fik kommunerne en mindre andel refunderet.

Men da skattepuljen i år er 75 millioner kroner mindre, vil pengene ifølge Kommunens beregninger allerede være brugt ved fuldt tilskud op til bare fem millioner kroner.

I så tilfælde vil Viborg altså skulle finde yderligere ti millioner selv.

- Nu er skattesænkningen blevet besluttet, så den står vi ved. Hvis vi ikke får alle pengene fra skattepuljen, så må vi finde dem et andet sted, forklarer Torsten Nielsen.

Hul i finansieringen

Den begrænsede skattepulje ser ud til at gå værst ud over Vejle Kommune, som har planlagt at sætte dækningsafgiften på erhvervsejendomme ned med 39 millioner kroner næste år. I kommunens budget har de indregnet fuldt tilskud til skattelettelsen på 29,25 millioner. I praksis kan Vejle altså nemt stå og mangle 20-25 millioner kroner til at gennemføre projektet.

- Vi har lavet den aftale forligspartierne imellem, at hvis vi ikke får de forventede penge fra skattepuljen, så stikker vi hovederne sammen og finder ud af, hvordan vi så løser det, fortæller borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V).

Han vil ligesom Torsten Nielsen i Viborg mest være tilhænger af at finde pengene et andet sted i kommunens budget, så det lokale erhvervsliv ikke bliver skuffet.

- Vi er så langt med sænkningen nu, at det allerede er meldt ud fra kommunen. Så forventningen vil jo være en halveret dækningsafgift fra årsskiftet, siger borgmesteren, der dog ikke vil udelukke en løsning, hvor halveringen bliver foretaget over en længere årrække.

DI’s dagsorden

Også i Helsingør ser de ud til at skulle finde flere penge i budgettet. Her har de nemlig planer om at sænke grundskylden og dækningsafgiften for erhvervsejendomme for samlet 27 millioner kroner.

Det er i det hele taget blevet et kommunalt hit at sænke dækningsafgiften. Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets tal vil 23 ud af de 31 kommuner, der sænker skatten, gøre det ved at skrue ned for de lokale virksomheders ejendomsskatter for samlet 144 millioner kroner. Fire kommuner har valgt at fjerne afgiften fuldstændigt til næste år.

- Man kan jo diskutere, om det nytter noget eller ej. Men det har i hvert fald en stærk signalværdi overfor erhvervslivet. Vi har en god udvikling i erhvervslivet i Vejle, og vi ønsker at signalere, at det vil vi fortsætte med, siger Arne Sigtenbjerggaard fra Vejle, hvor de vil halvere afgiften til 4,25.

Ifølge ham er det især Dansk Industris årlige kommuneindeks, der har sat en agenda i mange kommuner.

- En kommune som vores har 5.000 cvr-virksomheder. 178 af dem er medlem af Dansk Industri, og de 100 af dem har svaret på deres undersøgelse. Men den har en effekt, og det kan jeg kun rose Dansk Industri for. Det er virkelig lykkedes dem at sætte dagsordenen i Danmark, fortæller Vejles borgmester.

Økonomi- og Indenrigsministeriet oplyser, at de muligvis i løbet af november vil melde vejledende ud om, hvordan skattepuljens penge kommer til at fordele sig i 2015.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR