Kommunen.dk
MENU

Bedre ledelse med spiritualitet

Hvis man som leder tør se sig selv i øjnene og arbejde med sin egen spiritualitet, bliver man en bedre frontfigur. Det mener forfatterne bag en ny bog om spirituel ledelse. 

Bedre ledelse med spiritualitet

Hvis man som leder tør se sig selv i øjnene og arbejde med sin egen spiritualitet, bliver man en bedre frontfigur. Det mener forfatterne bag en ny bog om spirituel ledelse. 

 

At definere spiritualitet kan forekomme lige så enkelt som at spise suppe med pinde. Menneskers måde at definere det på er dybt individuel. Men forsøger man alligevel at sammenfatte en række overordnede betragtninger, giver bogen ’Ledelse med visdom - spirituelt baseret lederskab i virksomheder’ et tankevækkende billede af, hvordan 29 topledere fra hele verden bruger deres personlige spiritualitet som fundament for deres arbejdsliv.

Spiritualiteten handler om at have en række grundlæggende værdier, som man i sit inderste tror på og formår at leve efter - også i sit arbejdsliv. For nogle hænger dette sammen med religiøsitet. For andre ikke. Det afgørende er at vide, hvad man personligt står for, og hvad man gerne vil opnå i samspillet med andre. 

En metode for alle

Selv om bogen handler om private firmaer, kan synet på ledelse med fordel overføres til offentlig ledelse. At tillade sig selv at være spirituel flytter fokus fra indtjening over på, hvordan man skaber den bedst mulige organisation med respekt for alle, hvilket i sidste instans netop kan give et positivt afkast. 

Fire af toplederne er fundet i Danmark. Blandt andet Niels Due Jensen, bestyrelsesformand i Grundfos-koncernen, som i bogen siger:  

”Mit vigtigste spirituelle princip og min vigtigste spirituelle værdi er først og fremmest ærlighed. Ærlighed og åbenhed og forsøget på at ’elske min næste’,” som jeg også prøver at praktisere i mit arbejde i virksomheden.” 

Også den tidligere direktør for Oticon, Lars Kolind, betragter sin ledelse som spirituelt baseret: 

”Hvis man tjener et formål, og man gør det på basis af nogle grundlæggende værdier, og disse værdier har at gøre med omsorg og kærlighed, så har man et stort potentiale og kan få succes med næsten hvad som helst,” siger han. 

Forfatterne bag bogen har beskæftiget sig med ledelse i en lang årrække. Professor emeritus, dr. polit. Peter Pruzan, CBS, har skrevet en række bøger om bl.a. etik og værdibaseret ledelse, og har sammen med sin hustru, journalist Kirsten Pruzan Mikkelsen, kontakt med ledere verden over. Efter deres mening kan offentlige ledere blandt andet lære noget af de private lederes mod til at foretage drastiske organisationsændringer. Vel at mærke ved at bringe sig selv i spil. 

”Det er meget moderne at udstikke værdier og måle og veje, men hvis de smarte ord skal blive til en kultur, kræver det ledelsens evne til at agere reelt ud fra ordene. Tanker, ord og handlinger skal hænge sammen, også i det lange løb,” siger Peter Pruzan. 

Mod til at gå forrest 

Hvor naturligt det føles at se indad og – ikke mindst – at fortælle andre om det, afhænger blandt andet af kulturen. Men netop den offentlige sektor egner sig til spirituelt baseret lederskab, siger Peter Pruzan: 

”Kommunerne er jo orienteret mod at tjene andre, og det er et væsentligt element i spirituelt baseret ledelse. Når man skal tjene sit samfund uden det merkantile synspunkt, bør det netop være muligt at fokusere på de mere eksistentielle spørgsmål,” siger han.  

Begge forfattere er overbeviste om, at også den offentlige ledelse ville blive bedre, hvis lederne i højere grad turde kiggede indad og lede ud fra deres egen spiritualitet. 

”Uden tvivl ja! Ethvert menneske, der arbejder ud fra sit hjerte, intuition, mod og samvittighed er uden tvivl en bedre leder,” siger Peter Pruzan og suppleres af sin hustru: 

”Det giver bedre ledere, hvis de har et større mål. Offentlige ledere er blevet meget bedre end tidligere tiders skrankepaver, men der er stadig rum for forbedring,” siger Kirsten Pruzan Mikkelsen. :

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR