Banker rådgiver med dollartegn i øjnene
Banker rådgiver med dollartegn i øjnene
På et kasino er bagmændenes lommer aldrig tomme. Huset vinder nemlig altid, pointerer professor og ekspert i finansiering Finn Østrup fra CBS. Tilsvarende tænker bankerne også først og fremmest i profit, når de rådgiver kommunerne i at investere og finansiere lån.
”Det er jo farligt, fordi bankerne er ude på at sælge produkter, og de er interesserede i, at kommunerne køber så mange produkter som overhovedet muligt,” siger Finn Østrup.
For hvert produkt bankerne sælger, tjener de ekstra penge. Det afspejler sig i deres rådgivning, som i alt for mange tilfælde er forkert og bygger på et meget skrøbeligt grundlag, mener cheføkonom i Forbrugerrådet, Carsten Holdum.
Som medlem af Pengeinstitutankenævnet har han behandlet stribevis af sager om bankernes kunderådgivning.
”Det er forargeligt at prakke kunder komplekse, uforståelige produkter på, som banksælgerne i alt for mange tilfælde ikke selv har forstået,” siger han.
Skummer selv fløden
Carsten Holdum pointerer, at bankerne systematisk får kunder til at skifte lavrisikoprodukter ud med højrisikoprodukter.
Kim Valentin, partner i rådgivningsfirmaet Finanshuset
”De har ladet kunderne tage risikoen, og så har de selv skummet fløden,” siger han.
I sidste nummer dokumenterede Kommunen, at 33 kommuner ved udgangen af 2009 havde lån for i alt 2,9 milliarder kroner i schweizerfranc. Lånene er optaget i mindst 13 forskellige banker.
Bankernes dobbeltrolle som rådgiver og sælger er problematisk, mener Kim Valentin, der er partner i rådgivningsfirmaet Finanshuset i Fredensborg.
”Jeg mener bestemt, det er et problem. Når du tænker på, hvor mange milliarder det drejer sig om, og hvor mange penge, der bliver tjent på de her produkter, så er det problematisk, at man ikke er mere opmærksom på det,” siger han.
Ikke et problem
Kim Valentin er ligeledes byrådspolitiker og sidder med i økonomiudvalget i Gribskov. Han har derfor oplevet, hvordan bankernes argumenter optræder som væsentlige dele af indstillingerne til økonomiudvalgene.
”Derfor bliver dem, der sidder og tager beslutningen 'vildledt' af, at den, der sælger dig varen, også er den, som rådgiver dig,” siger Kim Valentin.
Vejle har blandt andre finansielle produkter lånt for en lille halv milliard kroner i schweizerfranc. Kommunen anvender såvel Danske Bank, Nordea, Jyske Bank og Sydbank som deres rådgivere i finansielle spørgsmål. Budget- og finanschef Finn Villadsen er opmærksom på, at bankerne har et forretningsmæssigt perspektiv i deres rådgivning, men mener ikke, at det er et problem.
”Vi er opmærksomme på, at man skal tage uvildigheden med et gran salt, men jeg mener, at vi er dygtige nok til at kunne tage højde for det, og det er os, der tager beslutningen i sidste ende,”
siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.