Kommunen.dk
MENU

Albertslund bliver Smart City

Strategien var at vente, indtil teknologien var moden. Og det lønner sig nu, hvor kommunen har hjemtaget gadebelysningen og indenfor de næste år kan rulle intelligent gadelys ud over byen

Albertslund bliver Smart City

Strategien var at vente, indtil teknologien var moden. Og det lønner sig nu, hvor kommunen har hjemtaget gadebelysningen og indenfor de næste år kan rulle intelligent gadelys ud over byen

For syv år siden tog Dong fat på et langvarigt projekt: At pille alle svævende distributionsledninger ned, og i stedet kabellægge dem under jorden, hvor de befandt sig mindre udsat for rasende storme og dermed gav større forsyningssikkerhed for landet.

Da projektet blev søsat i 2006 – med grønt lys fra Folketinget – var Albertslund Kommune forudseende:

- Vi valgte simpelthen at være til sidst i den her kabellægning, fordi vi var opmærksomme på, at der var et teknologiskifte på vej, fortæller Niels Carsten Bluhme, der er områdedirektør for By, Miljø og Beskæftigelse i Albertslund.

- LED-belysning ville revolutionere hele måden at tænke lys på. Teknologien var på det tidspunkt dog ikke helt udviklet, og derfor gik tanken på, at når vi alligevel inden for få år skulle skifte hele byens lys – al belysning i Albertslund er lavet i 60'erne og er totalt nedslidt i dag – så ville vi over på den sidste nye udvikling. Derfor ventede vi på, at den blev markedsmoden, siger Niels Carsten Bluhme.

På kommunale hænder
Kabellægningen er siden gået fra kommune til kommune og er netop kommet til Albertslund, der i løbet af det sidste år har truffet endnu en stor beslutning på området: At hjemtage belysningsanlæggene fra Dong.

- Når nu vi skal udskifte al belysning, vil vi gerne stå frit i forhold til hvilken leverandør og hvilken samarbejdspartner vi skal have. Derfor har vi hjemtaget ejerskabet, således vi selv har råderet over belysningen, fortæller Niels Carsten Bluhme og peger på, at kommunen fortsat bruger Dong til vedligehold og til at levere strøm.

Albertslund var blot én ud af i dag i alt 28 kommuner, der har kontrakt med Dong på belysningsområdet. Kontrakterne indebærer, at energiselskabet står for finansiering, drift, vedligehold, rådgivning og elleverance og er stykket således sammen, at kommunen betaler en fast pris årligt og dermed er sikret mod ekstraudgifter ved kabelfejl, ødelagte lyskilder, armaturer osv. Men der er ikke fidus i den form for aftale længere, mener Niels Carsten Bluhme:

-  Hovedårsagen til at den gamle FKKA-aftale (Foreningen af Kommuner i Københavns Amt, der i 2003 forhandlede en fælles aftale på plads med Dong, red.) ikke er egnet mere er, at det som Dong tilbyder med manuelt at køre rundt og overvåge vores belysning og passe den med deres serviceafdeling, det harmonerer ikke længere med, at det i dag kan gøres digitalt, og at omkostningerne til vedligeholdelse desuden er faldet dramatisk, fordi de nye lyskilder holder i mellem 15 og 20 år.

Smart City
Selvom Albertslund endnu ikke har fundet ud af, hvem der skal levere det topmoderne gadelys, er direktøren ikke i tvivl om, at Albertslund vil lægge sig i førertrøjen. Kommunen har blandt andet indgået et forskningssamarbejde med DTU fotonik om at udvikle et living lab – et levende laboratorium – som tester helt nye lysteknologier af. Essensen og besparelsen ligger i, at systemet bliver intelligent – såkaldt Smart City.

- Vi kommer til at rulle et system ud, hvor hele byrummet bliver intelligent. For eksempel bliver lygtepælene wifi-betjent, hvilket betyder, at vi meget billigt kommer til at kunne måle på vejrforhold, transmittere billeder og tusind andre ting i byen, siger Niels Carsten Bluhme og fortsætter:

- Desuden vil vi overvåge alle vores lyspunkter digitalt, ikke manuelt, og det vil give besparelser på mellem fem og syv millioner kroner på drift og vedligehold. Og så vil vi spare 80 procent på strømforbruget på grund af ny teknologi, siger han.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR