Kommunen.dk
MENU

Åbenmundede embedsmænd, en demokratisk nødvendighed

Det er med god grund, at mange offentlige ansatte afstår fra at kritisere deres ledelse. Men det er bydende nødvendigt, at det alligevel sker, mener lektor Bente Adolphsen, der selv har prøvet det.

Åbenmundede embedsmænd, en demokratisk nødvendighed

Det er med god grund, at mange offentlige ansatte afstår fra at kritisere deres ledelse. Men det er bydende nødvendigt, at det alligevel sker, mener lektor Bente Adolphsen, der selv har prøvet det.

Whistlebloweren' tilhører en sjælden art. Alt for sjælden ifølge Bente Adolphsen, juridisk lektor på den Sociale Højskole i Århus. Hun efterlyser flere, der tør stå ved deres kritik, først og fremmest internt på deres arbejde, men også offentligt, hvis sagens vigtighed nødvendiggør det. Hun har selv prøvet at tage kampen og ved derfor, hvor svært det kan være.

”Det er ikke fordi, jeg vil opfordre folk til at begynde at brokke sig til medierne over alle mulige småting. Men vi ved, der træffes usaglige og indimellem også decideret ulovlige beslutninger, og det er et klart demokratisk problem, hvis ikke der bliver gjort opmærksom på det,” siger Bente Adolphsen.

For to år siden forlod hun en stilling som konsulent for socialforvaltningen i Århus Kommune, fordi hun mente, at ledelsen havde taget usaglige og ulovlige hensyn i en række sager. Uden at gå ind i de konkrete sager fortalte hun om forholdene til medierne og så rullede en lavine, der til sidst endte med, at kommunens daværende socialchef, Leif Gjørtz Christensen, mistede jobbet. 

”Det, jeg oplevede i Århus, var en kultur, hvor man ikke kunne ytre sig. Man måtte simpelthen ikke have en anden holdning end ledelsen. Jeg kan godt forstå den store usikkerhed, som det kan skabe i forhold til at kritisere sin ledelse, for det er et voldsomt pres, man sidder med,” siger Bente Adolphsen.

Hun kan derfor også udmærket forstå, at medarbejdere i en forvaltning kan se sig nødsaget til at gå alternative veje med deres kritik og eksempelvis inddrage politikere. Samtidig genkender hun også, at der ofte findes en forvrænget forestilling om, at medarbejdernes loyalitetspligt betyder, at de ikke må kritisere ledelsen.

”Der findes jo ikke nogen pligt til at være loyale over for vores ledere. Vi skal gøre det, vi får besked på, medmindre det er usagligt eller ulovligt. Men vi må kritisere ledelsen, så meget vi vil, også offentligt. Inden for almindelig injurielovgivning og den slags selvfølgelig,” siger Bente Adolphsen.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR